‘Scholenproject 75 + 2 jaar Vrijheid’ actueler dan ooit!

blank

Afgelopen vrijdag heeft Marcel Meijer van Southwick House ‘Levende Geschiedenis’ op basisschool De Bron in Reeuwijk-Dorp, in aanwezigheid van wethouder Odd Wagner, het ‘Scholenproject 75+ 2 jaar Vrijheid’ afgesloten. Meijer kijkt tevreden terug: “Mooi om met kinderen van deze leeftijd te praten over de betekenis van Vrijheid.”

blank


Twee jaar

De aftrap van ‘75 jaar Vrijheid’ was twee jaar geleden met als doel de leerlingen van groep 8 meer bekend te maken met de Tweede Wereldoorlog en de Bevrijding. Door de lockdown kwam het project stil te liggen. Inmiddels zijn de scholen weer open en kon de les hervat worden. Het thema Vrijheid is actueler dan ooit, vertelt Meijer: “Kijk om je heen, er is veel gaande op het wereldtoneel! Juist daarom is het belangrijk om hierover te praten. Onze eigen vrijheid is onlosmakelijk verbonden met de vrijheid van anderen.”

blank

Oude beelden

Door middel van originele beeld- en geluidsopnames beleven de leerlingen het verhaal van de Tweede Wereldoorlog en de Bevrijding. Het lokaal is ook aangekleed in stijl van de jaren ‘40. Meijer: “Door de klas terug te brengen naar de jaren ‘40 geef je ze een beter beeld over hoe de oorlog is ontstaan, welk effect het had op Nederland en hoe de mensen toen leefden. Je merkt dat meegebrachte attributen het verhaal ‘tastbaar’ maken.” Aansluitend maakten de kinderen een onvergetelijk ritje in een Dodge uit 1943.

blank

Historische Audiotour

Het ‘Scholenproject 75+2 jaar Vrijheid’ is voor Meijer het begin van een druk voorjaar. Alle grote festiviteiten rondom 75 jaar Bevrijding lagen twee jaar stil. Een groot aantal gaat dit jaar ingehaald worden. Ook is het vanaf medio mei weer mogelijk om in de oorlogshistorie van Bodegraven e.o. te duiken tijdens de Historische Audiotour. In een originele Dodge uit 1943 of Willy’s Jeep uit 1942 rijd je langs alle punten die belangrijk zijn geweest voor ons dorp. Meer informatie: www.SWHLG.nl

Het Scholenproject is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Bodegraven-Reeuwijk, Het Nut Bodegraven en Stichting BONAZ.

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank