Sinds vorig jaar is een nieuw team van wijkagenten geïnstalleerd in Bodegraven-Reeuwijk. De vier stellen zich hier via ReBonieuws voor. Marco van Dam is 30 jaar geleden gestart in het politie-vak, en is inmiddels al 20 jaar wijkagent. Nu is hij sinds februari dit jaar samen met Lucky Tomasouw actief in Bodegraven, Nieuwerbrug en De Meije. Marco vertelt ReBonieuws over zijn ervaringen tot nu toe, en wat hij hoopt voor de komende tijd.
Wat spreekt je het meest aan in het politie-vak?
“De diversiteit in de zaken die je als wijkagent op je af krijgt. Ik wil de collega’s intern makkelijk laten werken, door zaken van tevoren geregeld te hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat collega’s bij een burenruzie komen. Dan willen we als wijkagenten weten; wat gaan we hier verder mee doen? Is het een grotere klus, of eenmalig? Dan denk ik na: moet ik collega’s benaderen, of instanties? Daar zit je als wijkagent middenin. Aan de andere kant heb je de service aan de bewoners, de wijk, en dat je bereikbaar bent.”
We zijn nu weg uit die wijk, maar gaan binnenkort een taartje eten met de bewoners
Wat heb je al meegemaakt dat je is bijgebleven?
“Wat ik heel belangrijk vind, is dat ook de schijnbaar nietige zaken de aandacht verdienen. Dit zijn bijvoorbeeld ruzies in de straat, of iemand die de buurt terroriseert, maar waar je strafrechtelijk geen vinger op kunt leggen.” Marco noemt een ervaring uit het verleden over dat laatste. “In een bepaalde straat in Gouda zijn we toen samen een onderzoek gestart. Je komt tot de aanhouding van de dader, waarmee de rust in de wijk wordt teruggebracht. Het feit dat mensen daar zo blij mee zijn, is mooi om te zien. We zijn nu weg uit die wijk, maar gaan binnenkort een taartje eten met de bewoners. Het is iets wat jaren heeft gespeeld.”
Wat hoop je te verbeteren en/of bereiken in de gemeente?
“In het algemeen ga je als wijkagent op zoek naar korte lijnen. De juiste instantie die wél aan de slag gaat met bijvoorbeeld ggz-problematiek, en stappen zet die genomen moeten worden.” Hij vertelt hoe meerdere kort-op-elkaar-volgende meldingen per week over bijvoorbeeld een zelfmoordpoging veel invloed op de buurt kunnen hebben, door het grote aantal politie- en ambulancevoertuigen dat daarop afkomt. Vooral als dit vaker in een week gebeurt. “Dat heeft impact.” Wat Marco daarvoor als oplossing ziet? “Korte lijnen met betrokken instanties” zoals geschikte zorginstellingen, “invloed uitoefenen, en zorgen dat de buurt daar iets mee kan.”
Hier kan je naar mijn mening ouderwets wijkagent zijn
Wat wil jij betekenen voor de inwoners?
“Hier kan je naar mijn mening ouderwets wijkagent zijn. Het contact spreekt me enorm aan. Het is niet zo dat we als wijkagent alles gaan oplossen, de verantwoordelijkheid ligt bij de aanbrenger van de problematiek zelf. Wij gaan weer weg aan het einde van de dag. Wel gaan we een vorm van samenwerking aan tussen de politie, de bewoner en in sommige gevallen een instantie. Maar je moet zelf echt aan de bak; en daar willen we graag bij helpen.”
In het Evertshuis kun je op dinsdag en donderdag binnenlopen met vragen. Ook kan op afspraak aangifte worden gedaan. Voor doorverbinding met de wijkagenten kun je bellen naar 0900-8844.
Door: Anne van Schothorst