Het tweede debat tussen de leden van 10 verschillende lokale partijen in Bodegraven-Reeuwijk vond op 8 maart plaats in het Evertshuis. Ze hebben vijf stellingen besproken waarover steeds twee politici in debat gaan. Daarna mogen de andere acht reageren. Henri Stolwijk en Elly de Knikker leidden het debat, samen met Danny de Vries. Het werd georganiseerd door BR6, Kijk op Bodegraven-Reeuwijk en ReBonieuws. Lees hier de hoogtepunten van het debat.
op de foto: Danny de Vries, Elly de Knikker en Henri Stolwijk
Stelling: Bodegraven-Reeuwijk moet vooral zichzelf blijven en geen concurrentiestrijd willen aangaan met culturele voorzieningen in historische binnensteden
Willem Zuyderduyn van Lokaal Liberaal: “We moeten onszelf blijven, want we hebben heel wat te bieden: de Reeuwijkse Plassen, de Meije” noemt hij onder meer. “We hebben het Evertshuis te lang laten werken met een blanco cheque, en hebben zelf een plan voor woningbouw en voor de zalen” binnen het Evertshuis. Ook noemt hij een toeristenbelasting als mogelijkheid voor inkomsten.
Robin Kersbergen van de VVD: “Ik denk dat het een beetje van beide is. Het is goed om jezelf te blijven, we hebben een mooie positie in het groen. Daarmee kunnen we een alternatief bieden voor alle voorzieningen in de steden. We kunnen een ander type toerist aan trekken […] wat kansen biedt voor lokale ondernemers.”
Martien Kromwijk van Mijn Klimaatpartij: “Je kunt ons aantrekkelijk maken door bomen te planten” bij onder meer de Surfplas.” Els Oliwkiewicz van de ChristenUnie noemt: “We hebben met elkaar een prachtige Toekomstvisie; laten we vooral ook luisteren naar onze inwoners die zich zorgen maken om gebieden als de Plassen.” Elly de Vries van D66: “We moeten ons onderscheiden; met een beetje goed beleid kun je inwoners kwijt bij de Plassen, zeker als je excursies organiseert of vrijwilligers hebt voor natuurbehoud. Wij hebben een prachtig Bierfestival, dat kan groter. We hebben een Kaaskoningin, daar moeten we meer mee aan de bak.”
Stelling: Bodegraven-Reeuwijk moet vooral inzetten op een betere ontsluiting via een parallelweg en anderen laten knokken voor de Bodegraven boog
Reinoud Doeschot van GroenLinks: “Ik denk dat we zeker tegen een parallelweg zijn, tegen tegen een uitbreiding van het wegennet. Hoe aantrekkelijker je het maakt voor de blokkendozen en logistieke bedrijven om de weg op te gaan, hoe aantrekkelijker het wordt voor dat soort bedrijven om hier te vestigen: dat neemt veel ruimte in beslag en biedt weinig werkgelegenheid.”
Martien Kromwijk: “Mijn Klimaatpartij is opgericht omdat jongere generaties en wij ons zorgen maken over het klimaat en het doorgeven van schulden aan volgende generaties.” Hij noemt het een weinig creatieve manier om een parallelweg te installeren. “De Bodegraven boog zal er wel moeten komen.” Hij stelt dat hij te veel auto’s in het centrum wil mijden.
Jan Vergeer van het CDA noemt “toch een ander geluid. De Bodegraven boog is voor de gemeenten om ons heen, minder voor Bodegraven zelf. Een parallelweg met mogelijke uitbreiding van het bedrijventerrein biedt perspectief aan inwoners en ondernemers” in de gemeente zelf. Ook noemt hij dat naar financiering van buiten de gemeente kan worden gezocht voor het project.
Stelling: De gemeenteraad moet wel luisteren naar bewoners, maar niet per se de hardste schreeuwers gelijk geven. En vooral zelf het inititief houden.
Remco Tijssen van Burgerbelangen: “In de afgelopen vier jaar zie je dat de monstercoalitie burgerparticipatie in de ijskast heeft gezet. We gaan voor een betrouwbare gemeente, die luistert en meedenkt met wat er wordt gezegd. Wat we nu zien is dat er plannen worden gemaakt, en er dan een vinkje wordt gezet door de dorpsdienst.”
Jan Vergeer van het CDA: “Ik denk dat we de afgelopen jaar veel hebben gedaan aan burgerparticipatie.” Hij noemt onder meer de Toekomstvisie, maar ook “door inwoners zijn initiatieven zoals Hart in Bodegraven neergezet. Ik vind dat mooi om te zien. Maar ik denk dat we financiële kaders moeten zetten aan de voorkant, dat voorkomt teleurstellingen achteraf.” Ook noemt hij burgerparticipatie bieden op het moment dat het plan concreet genoeg is.
Elly de Vries van D66: “Burgerparticipatie gaat er inderdaad om dat je mensen op tijd meeneemt, maar dan moet je wel een plan hebben. De burger moet vooraf ook weten: wat wordt er met inspraak gedaan? Mogen ze informeren, adviseren, meedoen, co-produceren?”
Namens de ChristenUnie noemt Els Oliwkiewicz: “Geef ook aan mensen aan waarom dingen niet kunnen. Ik wil ook graag benadrukken dat Bodegraven-Reeuwijk een inclusieve samenleving wil zijn.” Ook mensen die minder mondig zijn wil ze aan het woord laten, bijvoorbeeld door online enquêtes.
Stelling: Om het betaalbaar te houden zullen algemene voorzieningen zich meer en meer concentreren in de grote centra Bodegraven en Reeuwijk-Brug. Dat kan betekenen dat voorzieningen in kleinere kernen verdwijnen.
Monique Jonker van de PVDA: “Sport geeft welzijn, welzijn geeft gezondheid, van sporten blijf je gezond.” Ze noemt het belang van faciliteiten waar gesport kan worden. In elke kern een sportfaciliteit, school en Huis van Alles: Daar zijn de voorzieningen te halen als je je wat minder voelt. We moeten in grotere kernen kijken of we kunnen fuseren qua sport. Ik zie een plan waarin sportfaciliteiten samen kunnen werken.”
Jan Leendert van den Heuvel van de SGP: “Het is belangrijk dat alle dorpen leefbaar blijven. Overal voorzieningen plaatsen kunnen we nooit betalen, maar als ik een voorbeeld mag geven van de grote supermarkt in Waarder; daar kunnen de dorpen omheen ook van profiteren. Fuseren helpt. Als de locatie van VV Bodegraven vrij komt hebben we een goede locatie voor woningen […] maar ik ben niet voor dwang.” Verder “heb ik nooit begrepen waarom er geen Huis van Alles in het Evertshuis is. Dit is toch dé plek?”
Elly de Vries van D66. “Ik vind dat we ervoor moeten waken dat we niet de grootste kernen alle voorzieningen geven. Laten we nu vooral vragen – in gesprek met inwoners – wat heb je nodig aan voorzieningen in kleine kernen? Zoals een dokterspost, een Huis van Alles.”
Els Oliwkiewicz van de CristenUnie noemt dat ze kerkelijke voorzieningen belangrijk vindt, zoals het Rustpunt. In de coronatijd zag ze het belang daarvan. “Die binding vinden we erg belangrijk.”
Stelling: Na de verkiezingen wordt geen dichtgetimmerd akkoord gesloten, maar werken alle partijen samen aan oplossingen om de financiële en bestuurlijke problemen het hoofd te bieden. Het Herstelplan, waaraan wordt gewerkt, speelt daarbij een leidende rol.
Els Oliwkiewicz: “Wij gaan als CU de verkiezingen in met ‘samen recht doen.’ Er komen grote problemen op ons af; klimaat, vluchtelingen, wonen. Het Herstelplan ligt er nog niet; we hebben er meerdere keren om gevraagd. Dat is niet aan een paar partijen, maar de hele Raad. Het gaat de hele samenleving Bodegraven-Reeuwijk aan.”
Elly de Vries van D66: “Onze financiën zijn met 70 miljoen verlies toegenomen de afgelopen jaren. Willen we dat? Natuurlijk niet. Maar die rekening moeten we een keer gaan betalen. Veel verkiezingspunten kunnen daardoor niet waargemaakt worden. Er komt een Herstelplan aan. Dat komt pas na de verkiezingen, dat is toch raar? We geloven in een coalitie en oppositie; macht en tegenmacht in balans. Eén belofte ga ik wel doen; we gaan niet toetreden tot een coalitie waar we getalsmatig niet nodig zijn.”
Kromwijk voor Mijn Klimaatpartij vertelt: “We kunnen de schulden niet doorschuiven, ik pleit voor een Uniecollege.” waarin alle partijen samenwerken. Kersbergen van de VVD staat daar tegenover: “Ik krijg bij een Uniecollege het idee dat we het altijd met elkaar eens moeten zijn, maar nu moeten er gewoon keuzes worden gemaakt.” SGP noemt verder dat “een duur zwembad is gebouwd, maar er een gebrek aan geld is voor Jeugdzorg. Wat we moeten doen is wat we thuis ook doen; gaan sparen. En met de gemeenteraad keuzes maken.” Tijssen van Burgerbelangen stelt: “Als de scholen steeds groter worden, dan lopen die investeringen enorm uit de hand. Daarom is het tijd voor een nieuwe koers.” Vergeer van het CDA: Ik vind de veiligheid van onze inwoners op de fiets naar scholen en voorzieningen belangrijk. Dat betreft een provinciale weg. Wij hebben partijen nodig die lobbyen voor een veilige oversteek, en de provincie aan het werk zetten.”
Door: Anne van Schothorst