Tijdens de brainstormsessie hield een aantal gebruikers van het Evertshuis een vurig pleidooi om het belang van cultuur op waarde te schatten. In dit licht past het behoud van het Evertshuis als sociaal-cultureel centrum voor onze gemeente. De sprekers gingen in op de huidige situatie en gaven ook handvatten voor verbetering. Los van het feit dat zij veelal voor eigen parochie preken, liggen er inmiddels veel kansrijke suggesties en ideeën op tafel voor een gezonde toekomst van het Evertshuis.
Lucienne de Valk:
“Van persoonlijke ontwikkeling en tot levenslange herinneringen”
Lucienne de Valk is musicus, werkzaam bij het Muziek Collectief Bodegraven (MCB), cultuurcoach Bodegraven-Reeuwijk en cultureel projectleider. Haar blik op het Evertshuis is dus behoorlijk breed georiënteerd. “Muziek is belangrijk voor emotie, expressie, voor de persoonlijke ontwikkeling. Neem de Ukkieconcerten waarbij de peuters én ouders genieten van de zeggingskracht van muziek. Maar ook andere cultuurvormen zijn van eminent belang. Voor de scholen brengen wij vanuit het Evershuis naast muziek bijvoorbeeld ook drama, beeldende kunst en dans. Het is prachtig om te zien dat er een wereld opengaat als scholieren hun klaslokaal verlaten en hier in het Evertshuis kennismaken met nieuwe, spannende cultuurvormen.”
“Zelf kan ik mij geen toekomst zonder cultuur voorstellen. Ook geen toekomst zonder Evertshuis in onze gemeente. Het is een openbaar gebouw waar iedereen zich thuis kan voelen. In één gebouw alle faciliteiten voor al die sociaal-culturele activiteiten. Van kleinere ruimtes voor die muziekles tot een grote theaterzaal voor concerten. Het mooie is dat je door die veelzijdigheid van het gebouw thema’s goed kunt uitwerken. Bij de Kinderboekenweek zijn het niet alleen de activiteiten in de bibliotheek, maar kun je voor kinderen ook een theatervoorstelling of andere culturele activiteiten binnen het thema van de Kinderboekenweek in het gebouw organiseren. Binnen dit Evertshuis kun je niet alleen de fantasie van kinderen maar ook van alle inwoners van onze gemeente op velerlei manieren prikkelen.”
Met zo’n faciliteit binnen de gemeentegrenzen hebben inwoners directe toegang tot cultuuractiviteiten. Lucienne de Valk: “We kunnen de processen nog verder verbeteren. Ga daarbij niet uit van vier jaar raadsperiode, maar van een langere tijdspanne. Destijds waren er allerlei aannames om het Evershuis succesvol te exploiteren. Daarbij is niet altijd gekeken en geluisterd naar de wensen van de gebruikers van het Eversthuis. Een aantal van deze eerdere aannames heeft helaas geleid tot onzekerheid over de toekomst en heeft daarmee z’n weerslag op de creativiteit gehad. Echter, we gaan nu de goede kant op. We hebben een prachtig cultuurhuis dat zorgt voor zowel binding en verbinding met de cultuursector en onze inwoners. Cultuur draait om samenzijn en samenwerking. Vandaag de dag kom ik regelmatig volwassenen tegen die ooit via het Evertshuis contact met andere scholieren hebben gelegd, waaruit vriendschappen voor het leven zijn ontstaan. Een activiteit als de ‘reis over de wereld in 80 dagen’: de jongeren die daaraan meededen, praten er nu nog over…”
Rien Nobel:
“Cultuur essentieel voor harmonieuze samenleving”
Rien Nobel, organisator Kunstbus en Vriend van het Evertshuis, kent zijn klassiekers. Hij haalt in zijn pleidooi voor het behoud van het Evertshuis uitspraken van onder meer Godfried Bomans en Ramsey Nasr aan. “Nasr wijst al jaren op het belang van kunst voor de gezondheid van een samenleving. Hij vraagt zich af hoe wij de verloren balans tussen economie, cultuur en natuur kunnen herstellen om een harmonieuze samenleving te realiseren. We wonen in een mooie gemeente met prima voorzieningen. We hechten waarde aan natuur, sport, economie, het sociaal domein etc. Dan kun je cultuur niet verwaarlozen. We kunnen als gemeente niet zonder het Evertshuis als spil in die cultuur.”
Bij zijn betoog op de brainstormsessie nam hij de aanwezigen mee in de beeldspraak van Godfried Bomans. De literaire grootmeester schreef: ‘Geen bloem zonder wortels.’ Rien Nobel: “Notaris Everts heeft in het verleden de grond rijp gemaakt voor het zaaien en groeien van een mooie bloem in Bodegraven in de vorm van een cultuurhuis. Inwoners en bestuur van deze gemeente moeten zorgen dat deze bloem verder kan ontluiken. Wij zijn aan zet om water te geven en bedreigend onkruid te wieden. Zo kan het Evertshuis die belangrijke rol spelen binnen onze gemeente.”
Rien Nobel beseft dat cultuur geld kost. “Maar dat is ook het geval voor een zwembad, andere sportvoorzieningen, bibliotheek en noem de voorzieningen maar op. Zelfs natuur is niet gratis. Het gemeentebestuur zet zich in voor ons mooie dorp en daar hoort een cultuurhuis bij. We kunnen zaken verbeteren. Het gebouw is ooit prachtig verbouwd en uitgebreid, maar de maatschappij verandert, met gevolgen voor de toekomst van het Evertshuis. Mijns inziens moeten wij meer loop in dit huis zien te krijgen. Meer activiteiten, meer verscheidenheid in sociaal-culturele functies.”
Rien Nobel wijst op de Kunstbus, die onder zijn hoede valt. “Met de Kunstbus breng je gezelligheid en kunst bij elkaar door samen op pad te gaan naar culturele bestemmingen. In principe zou je zo’n buitenactiviteit zonder Evertshuis kunnen houden, maar zij faciliteren ons met organisatie en kaartverkoop. Er gaan ook vrijwilligers vanuit het Evertshuis mee met de Kunstbus om de deelnemers te begeleiden. Zo zie je dat je elkaar versterkt. Dat is precies de manier waarop het Evertshuis in deze gemeente functioneert en moet blijven functioneren.”
Gillian de Koning:
“Evertshuis: van, voor en door de inwoners”
De impact van het Evertshuis op onze lokale samenleving is groot, constateert Gillian de Koning, directeur bibliotheek De Groene Venen. “En die impact kan nog groter worden als we essentiële dienstverlening hier onderbrengen. Heel veel dienstverlening is online op afstand gezet. Laten wij de menselijke maat terugbrengen en bijvoorbeeld heel laagdrempelig de bibliotheek en het Evertshuis benutten. Want het Evertshuis is tenslotte van, voor en door de inwoners.”
Vanuit dit perspectief pleit Gillian de Koning ervoor dat – na het vaststellen van kaders – vooral met elkaar de scenario’s worden uitgewerkt. “Het is niet alleen aan de politiek, we moeten met inwoners, betrokkenen en huidige en potentiële partners binnen het Evertshuis kijken hoe we verder kunnen. We hebben met het Evertshuis een groot cadeau voor onze gemeente gekregen. Velen zien de culturele, maatschappelijke en educatieve meerwaarde van dit sociaal-cultureel centrum. Maar om tot een oplossing te komen, moet bijvoorbeeld niet over de bibliotheek worden gesproken, maar met de bibliotheek. Wij hebben onze rol namelijk de afgelopen jaren al fors veranderd, van het uitlenen van boeken naar een brede service voor inwoners. Denk aan taallessen, bijeenkomsten voor werkzoekenden, hulp bij online vaardigheid en zo kan ik veel ontwikkelingen opnoemen.”
De bibliotheek is met ruim 90.000 bezoekers per jaar de grootste trekker van inwoners naar het Evertshuis. “Dat zijn 280 bezoeken per dag, 6 dagen per week. Ik beschouw de bibliotheek als intrinsiek onderdeel van het Evertshuis, waar zoveel functies onder één dak zijn verenigd. Die functies kunnen elkaar aanvullen en versterken. Persoonlijke ontwikkeling is niet alleen een kwestie van lezen, maar ook van muziek, theater, kunst, sport, welzijn, etc. Aan ons allen de taak om elkaar als partners op te zoeken en beter samen te werken.”
Als Gillian de Koning in de toekomst kijkt, dan ziet zij een Evertshuis met nog meer functies, maatschappelijke dienstverlening, volwaardig informatiepunt, veel debatten, uitgebreidere openstelling en een betere horecafunctie. “De horeca moet worden verbeterd, daarover is iedereen het eens. Er zijn in Nederland en Engeland mooie voorbeelden van ‘huiskamers’ van dorp of stad, waarbij de inwoners op een mooie manier worden betrokken bij de programmering van het cultuurhuis/cultureel centrum. Het Everthuis als de Plek voor Ontwikkeling, Cultuur en Ontmoeting. De huiskamer van Bodegraven-Reeuwijk, dat is eigenlijk mijn ‘droom’.”
Michiel van de Burgt:
“Kan veel meer met het Evertshuis”
“Van sport wordt algemeen erkend dat het belangrijk is omdat het goed is voor het lichaam. Cultuur is goed voor de geest, wekt gevoel op en vormt ons als mensen. Dan kun je niet boekhoudkundig rekenen wat cultuur onder de streep kost,” stelt theatermaker Michiel van de Burgt (Theater MENS). “Het Evertshuis is een belangrijke voorziening waar mensen bij elkaar komen om cultuur te beleven. We kunnen er meer mee bereiken. Door nog meer de plek van samenkomst te zijn, waar inwoners in aanraking komen met diverse vormen van cultuur.”
De bibliotheekbezoeker die kennismaakt met schilder- en beeldende kunst. De bezoeker van het Klancontactcentrum die interesse krijgt in muzieklessen of cursussen. Schoolkinderen die bij een BRAVO-activiteit in aanraking komen met theater. De student of cursist die een bekende tegenkomt en even bijpraat bij een kop koffie. “Ik zie het grote belang van sociale ontmoeting en kruisbestuiving. Dit is het huis waar alles samenkomt. Uiteraard moet het Evertshuis dan nog meer die allround plek worden, met een aantrekkelijker horeca. Want zo hou je bezoekers beter vast.”
De theatermaker kijkt uit naar het najaar wanneer wordt teruggekeerd naar het rampjaar 1672 en het ontstaan van de Hollandse Waterlinie. “Waar zou je die 350-jarige historie anders moeten vieren dan in het Evertshuis? Het gaat immers over het jubileum van het hoofdkwartier van de Oude Hollandse Waterlinie bij Bodegraven en dus is sprake van een lokaal feest. Het Evertshuis is dé plek voor de première van onze theatervoorstelling. Hier kunnen wij een tentoonstelling houden, dit is de plek voor lezingen en andere activiteiten rond dit thema. Laten we met z’n allen van het Evertshuis een extra leuke en inspirerende plek maken.”
Cor de Raadt:
“Dienstbaar aan talrijk en breed publiek”
Cor de Raadt, bestuursvoorzitter Evertshuis, hoopt dat de discussie over het Evertshuis terugkeert naar de kern, naar het besef dat je als variant op de Huizen ván Alles ook een ‘Huis vóór Alles’ in je gemeente hebt. “Het is mooi dat je zoveel functies bij elkaar kunt brengen voor een veelzijdig publiek. Onze directeur Jackie van der Vlis sprak bij de brainstormsessie over jaarlijks ruim 125.000 bezoekers aan het Evertshuis. Dan kun je als politiek over 40 voorstellingen discussiëren, maar kijk naar dat aantal bezoekers en dat brede pakket dat wij bieden. En we kunnen nog meer mensen trekken met nieuwe activiteiten en verhuur.”
Het was voor Cor de Raadt best pittig om de laatste 6 jaar voorzitter te zijn, met continu de spotlights op de exploitatietekorten. “Ja, cultuur kost geld. Er zijn bijna geen culturele centra in Nederland die het zonder financiële bijdragen redden. Maar besef wat je ervoor terugkrijgt als gemeente. Inwoners van jong tot oud vinden hier ontspanning en plezier en verrijken hun persoonlijke ontwikkeling. En verenigingen vinden hier onderdak voor hun sociaal-culturele activiteiten. We hebben de laatste jaren de hele revue laten passeren om de kosten te beteugelen. We kunnen commercialiseren, maar dat schiet z’n doel voorbij. Het gaat hier om een belangrijke basisvoorziening voor cultuur in onze gemeente.”
De bestuursvoorzitter is blij dat er zoveel partijen in de brainstormsessie met ideeën kwamen voor de toekomst van het Evertshuis. “We mogen trots zijn als samenleving op dit cultuurhuis en de betekenis ervan voor alle inwoners. Iedereen is hier welkom. Het is laagdrempelig. Ongeacht je leeftijd, gezindte, status of achtergrond kun je hier terecht voor cultuur en sociaalmaatschappelijk diensten. De bibliotheek is daarin een belangrijke component, maar dat geldt feitelijk voor alle onderdelen. Er ligt nu de vraag of we deze voorziening willen behouden, inclusief de vraag onder welke condities. We willen best op de kosten letten, maar het moet wel reëel zijn binnen de brede cultuurbelevenis die je alle inwoners wilt bieden.”
Foto’s: Danny de Vries