ReBo Woont in Nieuwerbrug: Van “rijp voor de sloop” tot woning, gebouwd met oog voor historie

Klaas en Tineke de Wit wonen inmiddels ruim 17 jaar aan de Nieuwerbrugse straat de Weijpoort. Niet altijd kende hun woning haar huidige vorm. Op het moment van aankoop was deze eerder een “bouwval, rijp voor de sloop.” Als ontwerper is Klaas aan de slag gegaan, met respect voor historie. Hij ontwierp niet alleen zijn eigen huis, maar ook de Bethelkerk en enkele omliggende woningen. Binnenkort zullen ze verhuizen naar een kleiner huis, maar tonen nog een keer waar ze al die jaren hebben doorgebracht. Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Karwei Bodegraven en Freek Hypotheek.




Waarom kozen jullie voor wonen in Nieuwerbrug en hoe kwam u in dit huis terecht?

“Van origine kom ik uit de polder in Zegveld. Om weer in het buitengebied te gaan wonen, was een droom. Toen kwam ik langs een bouwval die hier stond, en dacht ik: ‘die is de moeite waard om te vervangen.” Tineke en Klaas gingen over tot koop. Hoe de woning er toen uitzag? “Het was een oude boerderij, een stuk van het dak was ingezakt. Het was rijp voor de sloop.” aldus Klaas. Toch zag hij potentie. “Ik ben ontwerper, hier kon ik mijn creativiteit op loslaten.” Deze potentie zag hij onder meer “in het bouwvolume en in het feit dat het een boerderij is, daar kom ik zelf ook vandaan. Hier was de ruimte voor onze kinderen, een vergaderruimte en een enkele kantoorruimten voor mijn vrouw. Gewoon een perfecte plek voor ons.”

Wat maakt dit huis uniek?

“In de voorgevel zie je de gevelsteen met daarop het jaartal 1619, en het wapen van Leiden. We gingen hier – zoals je dat zegt – historiserend bouwen. Dat betekent dat ik als ontwerper heb gezegd: als die gevelsteen teruggeplaatst wordt, moet deze ook in een gebouw staan waar hij op zijn plaats is.” De boerderij was eigendom van het Catharina en Cicilia Gasthuis in Leiden, waar arme mensen werden verpleegd in de tijd voor de hervorming. De huuropbrengsten van deze plek “waren voor het gasthuis. Vandaar het wapen van Leiden.” De Leidse gevelsteen “is leidend geworden in het verdere ontwerp.” Hoe dat terug te zien is in het huis? “De gevels zijn opgetrokken in de betrekkelijk kleine Rijnformaat stenen die vroeger veel werden gebruikt in deze omgeving. Ook hebben we de strekse bogen boven de ramen terug laten komen, net als het boeren vlechtwerk onder het rieten dak; allemaal elementen die in de stijlperiode van rond 1700 passen.”

Verder is het huis duurzaam en levensloopbestendig gebouwd, met een lift. “Het is een veelzijdig gebouw.” Het huis kent een bijzondere ligging, direct naast het Jaagpad: “Vroeger kwam de trekschuit nog langs.” Misschien nog wel het meest saillant aan de plek: “dit was vroeger de grens tussen het Romeinse Rijk – aan deze kant – en de Germanen, aan de overkant. Het huis kent een omgeving met heel veel historie.”

Hoe zijn jullie verbonden aan Nieuwerbrug?

“Ik wilde helemaal niet in Bodegraven gaan wonen vroeger, maar in Woerden. Daar had ik kerkelijk onderdak, en het prima naar mijn zin.” Na een moeizame zoektocht naar een betaalbare woning en een advertentie vertrokken Tineke en Klaas naar het centrum van Bodegraven. Het bleek de juiste plek. “Dan mag je leiding en besturing van de Heere God zien. Ik was een broekie van 25, en toen werd ik ouderling” in Bodegraven. “Ik ben 39 jaar ouderling geweest. Toen het financieel wat beter ging, was er een trek om het centrum uit te gaan.” Zo kwamen zij in Nieuwerbrug terecht. “Nieuwerbrug is niet een echt dorp, maar een Brandschouwerij. We praten ook wel over de Republiek Nieuwerbrug. [De mensen hier zijn] gewoon lekker praktisch, niet te moeilijk doen. Of het dan helemaal precies volgens het boekje is… Soms moet je meer naar de intentie kijken dan naar de letter. Dat past ons Nieuwerbruggers wel.”

Wat is uw favoriete plekje thuis en waarom?

“Misschien wel deze vergaderruimte. Er is hier heel veel vergaderd, voor bijvoorbeeld Woord & Daad.” Hij noemt “het uitzicht naar buiten: je ziet vanaf hier de vogels in het water, de golven, het water is elke dag anders. Het is gewoon een heerlijke plek, binnen en buiten.” Hoe het dan is om dit huis, wat van bouwval tot eigen creatie vermaakt is, achter te gaan laten? “Niets in dit leven is blijvend. Mijn vrouw en ik mogen leven met een ander vooruitzicht, wat verder reikt dan alleen dit aardse leven. Dan is dit toch maar gewoon hout en steen. Maar natuurlijk, als ontwerper ben ik er met plezier mee bezig.”

Willen jullie ook graag laten zien waar je in en om het huis trots op bent en mogen wij daar een mooi verhaal van maken? Mail dan naar info@rebonieuws.nl

Door: Anne van Schothorst

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank