Steffan Benders is 24 jaar oud, woonachtig in Bodegraven, en zet zich sinds kort in voor de “kersverse partij Lokaal Liberaal Bodegraven-Reeuwijk.” Hij is student bestuurskunde aan de Universiteit Leiden, en werkt al zeven jaar in de boomkwekerij. Hoe hij bij de partij terecht kwam? “Ik ben gevraagd om commissiewerk te doen, en daar heb ik ja op gezegd.” 30 september heeft hij de eed afgelegd. “Ik wil er het beste van maken, en mij inzetten. Ik heb nog niet alle ervaring, maar heb er ontzettend veel zin in.”
Hoe zet jij je in in de lokale politiek?
“Ik ben lid in de commissie Ruimte en zet me in door de commissievergaderingen bij te wonen, bij maandelijkse inspraken aanwezig te zijn en andere bijeenkomsten waarvan wij als partij denken: ‘daar moeten we mensen vertegenwoordigen’. Dat is bijvoorbeeld een Ronde Tafel gesprek, betreft woningen. Daar werd gesproken met allerlei betrokkenen.”
Wat trok jou om als jongere politiek actief te worden?
“Ik vind politiek interessant, dus ik trek het ook graag in een breder perspectief: lokaal, provinciaal, nationaal en internationaal. Het is complex om op nationaal niveau politiek actief te worden, en toen dacht ik, wat kan ik betekenen voor mijn gemeente? Zo is het balletje gaan rollen.”
Wat hoop jij voor jongeren te betekenen?
“We hebben een mooi stuk geschreven in ons verkiezingsprogramma over jongeren. Wat ik voor jongeren probeer te betekenen is om hen echt te vertegenwoordigen; dat het om hun welzijn en leefomgeving gaat in de toekomst. Voor jongeren is er een andere tijd dan 20 of 30 jaar geleden, bijvoorbeeld rond de kwestie wonen”
Welke problemen zie jij op dit moment voor jongeren in Bodegraven-Reeuwijk?
“Een jong, afgestudeerd persoon, die nu aan het werk is of gaat werken, heeft er een hele grote kluit aan om mee te doen voor een woning. Dat zou ontzettend duur kunnen uitpakken, vanwege de huidige woningmarkt. Dat is echt treurig.”
Hoe hoop je dit op te lossen?
“Laten we nou eerst is beginnen met wat er gebouwd wordt in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Als het mogelijk zou zijn om de mensen binnen Bodegraven-Reeuwijk voorrang te verlenen, zou dat al een goed begin zijn. We hebben dat wel eens besproken in het Ronde Tafel gesprek, maar er is geen juridisch kader voor. Dit zijn onderwerpen die zeker besproken moeten worden in de Raad, en wij van Lokaal Liberaal vinden dat het hierover moet gaan in de beraadslaging.”
Wat vind je juist goed gaan in de gemeente voor jongeren?
“Als je jonger bent en je leeft in Bodegraven-Reeuwijk, dan leef je veilig. Je kan naar een basisschool gaan, dat is hartstikke belangrijk, dat je hier kan opgroeien. Dat zullen we graag zo houden. We weten dat er criminaliteit is in Bodegraven-Reeuwijk, maar je zou bijvoorbeeld meer cameratoezicht kunnen toepassen.”
Als je 100.000 euro had om in de gemeente te besteden aan jongeren, waar zou je het dan aan uitgeven?
“Als ik realistisch ben, zou ik het besteden aan de jongeren die bijvoorbeeld niet alle voorzieningen hebben om naar school te kunnen gaan. Dan heb ik het over een laptop, of simpelweg schoolspullen, of een fiets.”
Door: Anne van Schothorst