De gemeenteraad heeft BR6 opnieuw voorgedragen als lokale zendgemachtigde. Daarmee is het voorstel van het college van BenW aangenomen, dat op zijn beurt het advies overnam van een onafhankelijke selectiecommissie. De vergunning wordt verleend door het Commissariaat van de Media; die neemt altijd het advies over van de gemeenteraad.
Twee partijen
Voor de zendmachtiging waren twee partijen in de markt: naast BR6 wierp ook Editie Groene Hart zich op als kandidaat. Die organisatie wordt aangevoerd door Annemarie Visser, die eerder als vrijwilliger betrokken was bij BR6 maar daar uit onvrede is vertrokken. De gemeenteraad drong eerder aan op samenwerking tussen de twee aanvragers, maar dat werd door beide partijen afgewezen.
Unaniem
Daarop werd de onafhankelijke selectiecommissie met externe mediadeskundigen ingeschakeld, die vervolgens op grond van objectieve criteria unaniem koos voor het voordragen van BR6 als zendgemachtigde. Een citaat uit het rapport: “De plannen van BR6 zijn compleet en geven duidelijk aan op basis van de huidige situatie de komende jaren aan gewerkt gaat worden.”
Heftige lobby
Zowel voor als na het verschijnen van het rapport is voor en achter de schermen nog een heftige lobby gevoerd, waarbij ook twijfels werden gezaaid over de gekozen criteria en de uitkomst van het rapport werd betwist. De gemeenteraad drong na het verschijnen van het rapport opnieuw aan op samenwerking, waarbij een nieuw op te richten koepel de zendmachtiging zou verkrijgen en de zendtijd zou verdelen over de twee zelfstandig opererende organisaties. Verantwoordelijk wethouder Dirk-Jan Knol concludeerde na aanvullend onderzoek dat deze constructie op dit moment niet haalbaar is.
Meerderheid
De overgrote meerderheid van de gemeenteraad steunde hem uiteindelijk, een amendement van de oppositie om de commissariaat van de Media toch te adviseren de vergunning toe te kennen aan een nieuwe koepel haalde de eindstreep niet. Eveneens ondersteunde een ruime meerderheid een motie GL, CDA, VVD en CU om alles in het werk te stellen de verhoudingen tussen de partijen te normaliseren om zodoende binnen de licentieperiode van vijf jaar tot samenwerking te komen.
Het bestuur van BR6 heeft overigens steeds te kennen gegeven dat elke vorm van samenwerking die past binnen de bestaande governance van de omroep nooit is, noch wordt uitgesloten. De omroep is al meer dan een kwart eeuw actief in Bodegraven-Reeuwijk en telt circa 40 vrijwilligers die hun steentje actief bijdragen.
Bron: BR6