Hoe prettig leven we in Bodegraven-Reeuwijk?

In 2020 zijn er in Bodegraven-Reeuwijk 169 woningen opgeleverd. Voor 2021 stonden er 188 op de rol. Er zijn daarmee meer woningen gebouwd dan voorgaande jaren (gemiddeld 161 woningen per jaar), maar in de komende jaren wordt dit, als het woningbouwprogramma gehaald wordt, flink opgevoerd naar een aantal van gemiddeld 346 per jaar.




Dit is terug te vinden in het jaarlijkse Dashboard Fysieke Leefomgeving. Deze monitor is zojuist als rapport verschenen en wordt volgende maand besproken in de raadscommissie Ruimte. In het Dashboard wordt gekeken naar de voortgang van ontwikkelingen in de fysieke leefomgeving van de inwoners van Bodegraven-Reeuwijk.

Op basis van dit inmiddels zevende overzicht kan geconstateerd worden dat veel thema’s op koers liggen. “Het coalitieprogramma heeft, voor zover het het fysieke domein betreft, op veel punten invulling gekregen,” stelt wethouder Jan Leendert van den Heuvel tevreden vast. “Het toetst enkele belangrijke beleidsdoelen uit het raadsakkoord, zoals duurzaamheid, leefomgeving en woningbouw. Maar ook wordt hieruit duidelijk waar het nodig is om op bij te sturen. Hier kan na de gemeenteraadsverkiezingen, in maart, goed gebruik van worden gemaakt bij het opstellen van het nieuwe coalitieprogramma.”

Woningbouw

Er is landelijk, en ook lokaal, sterke behoefte aan meer woningen. In het dashboard is te zien dat in Bodegraven-Reeuwijk de goedkope koopwoningen en het aantal woningen in de sociale huur achterblijven op dat wat nodig is. Daarentegen neemt zowel het aantal middeldure huur- als middeldure koopwoningen juist toe in de komende jaren. Op 1 juli van dit jaar treedt de omgevingswet in werking. Hieraan voorafgaand zijn dorpsvisies en een toekomstvisie voor de gemeente opgesteld. De behoefte aan ruimte voor woningen en bedrijven is hierin terug te vinden.

Duurzaamheid

Om een toekomstbestendige leefomgeving te krijgen, verandert onder andere de manier waarop we met mobiliteit omgaan. Meer bewegen, meer delen en daardoor meer ruimte voor groen en water. Zo zijn 46 openbare laadpalen voor elektrische auto’s geplaatst en komen er in 2022 meer dan 20 bij.

De fietsers blijven de aandacht krijgen. Naast campagnes en verbeteringen op gebied van de veiligheid voor fietsers, komt er een nieuw plan voor fietsveiligheid, waarin er nadrukkelijk aandacht is voor de schoolomgeving.

Leefomgeving

Om het wonen prettig te maken, wordt bij nieuwbouwplannen nadrukkelijk gekeken naar en geïnvesteerd in opvang van (regen)water en het planten van extra bomen op een plek waar ze groot kunnen worden. Hier zijn grotere stappen in te zetten dan tot nu toe gebeurd is. Daarbij trekt de gemeente samen op met inwoners en wijkteams.

Financiën

Tot slot wil de gemeente de leefomgeving op een goede manier in stand houden en blijven werken aan het verbeteren van de kwaliteit. Ondanks dat er minimaal is bezuinigd op het beheer, worden er minder projecten uitgevoerd. Dat komt door hogere kosten vanwege sterk stijgende prijzen; veel (bouw)materiaal is duurder geworden. Dit zet de vooraf gestelde doelstellingen van kwaliteitsverbetering onder druk.

 

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank