ReBo Woont niet: “De jongeren vertrekken uit de gemeente, puur omdat ze niks kunnen krijgen”

In de rubriek ReBoWoont komen geregeld verhalen voorbij van personen die hun droomhuis hebben gevonden, of deze nog steeds aan het creëren zijn. Toch blijkt dat niet iedereen een eigen huis kan vinden in Bodegraven-Reeuwijk. Moeder Natascha, vader Hans en hun dochter Janaika [bijna 23] vertellen. – Iedere week zal ReBonieuws een inwoner van Bodegraven-Reeuwijk uitlichten. Dit artikel komt tot stand in samenwerking met Karwei en Freek Hypotheek. 




Waarom wil je wonen in Bodegraven-Reeuwijk?

Janaika: “Ik heb hier mijn waterpolo-sport bij BZ&PC. Mijn werk bij de waterplantenkwekerij is ook dichtbij, in Reeuwijk. Ik wil graag in Bodegraven blijven waar ik alles zo’n beetje heb.” Janaika heeft een lichte vorm van autisme. “Als ik op mezelf ga zal ik wel wat hulp nodig hebben. De laatste tijd zijn we ons daarin gaan verdiepen.” Vader Hans: “Het is lastig. Als we begeleiding voor haar willen hebben zeggen ze: ‘je moet eerst een eigen woning hebben.’ Zolang zij geen woning heeft, kan zij de hulp niet krijgen.”

Hoe is die zoektocht naar een woning tot nu toe verlopen?

“Geen kans, eigenlijk. Ik zit op Woningnet.” aldus Janaika. Twee weken geleden stond ze voor een woning in Gouda vierde op een lijst van 155. Die werd het niet. Vanaf haar 18e staat ze ingeschreven. Moeder Natascha: “Ik hoor van mensen, ‘Ja, ik heb er ook drie thuiszitten van in de twintig.” Zoon Murillo [bijna 25] van Natascha en Hans woont ook nog thuis. “Voor een huursubsidie verdient hij teveel, voor een hypotheek te weinig.”

Natascha: “Woningen worden weggegeven aan niet-Bodegravers. Ook krijgen mensen met een urgentieverklaring vaak voorrang, daardoor komt Janaika er moeilijk tussen.” Verder blijken de hoge prijzen van nieuwbouw een obstakel: “Ze heeft best een spaarcentje, maar kan niet overbieden. Dan heb je niks meer om je huis in te richten. Dat is frustrerend.”

We zetten ze niet op straat, maar we willen dat ze kunnen doorontwikkelen, zelfstandig worden

Wat vind je nu het leukst in Bodegraven-Reeuwijk?

“Ik heb hier gewoon alles.” aldus Janaika. “Ik ben lekker snel bij het zwembad, daar zit ik normaal gesproken veel.” Janaika voelt zich geregeld eenzaam, maar heeft in Bodegraven wel haar netwerk: “Ik kan nu makkelijk naar het Maatjescafé, dat is nog geen tien minuten fietsen.” Natascha: “Ze zijn alles aan het vergroenen, een nieuw terrasje, een nieuw pleintje. Maar als we geen jongeren meer hebben in Bodegraven, zit de rollatorclub er straks.” Janaika: “De jongeren vertrekken uit de gemeente, puur omdat ze niks kunnen krijgen.” Hoe is het om je kinderen zo te zien op de huidige woningmarkt? “Verdrietig” aldus Natascha. Hans: “We zetten ze niet op straat, maar we willen dat ze kunnen doorontwikkelen, zelfstandig worden.” Soms wordt geopperd dat hun kinderen in een kamer kunnen wonen, maar “ze willen niet meer op een kamer, ze willen een klein appartementje, een flatje” aldus Natascha. “Op een kamer wonen ze thuis al.”

Wat zou je concreet willen veranderen aangaande ‘Wonen’ in Bodegraven-Reeuwijk?

“Betaalbare woningen voor jongeren, en een eerlijke kans op de markt” aldus Natascha. “Gewoon zelfstandig kunnen wonen in Bodegraven met een achterwacht erbij. Janaika heeft geen 24-uur zorg nodig, maar iemand die af en toe in de week langskomt met: ‘gaat het nog goed?” Natascha oppert een idee voor wonen in het oude Rijngaarde. “Daar wonen veel alleenstaande ouderen, die ook eenzaam zijn. Dat zijn mooie appartementen met een woonkamer, een keukentje en een slaapkamer. Meer heeft Janaika niet nodig. Laat dit soort jongeren daar een woning krijgen, en die kunnen dan eens in de week een spelletjesavond organiseren.” Janaika: “Ik zou ook geen geluidsoverlast veroorzaken.” In het nieuwe Rijngaarde is al een soortgelijk project georganiseerd voor zorgstudenten.

Toch noemen de drie dat dergelijke initiatieven de woningnood niet oplossen. Natascha roept op: “De woningstichting, die heeft de ‘macht’. Die kan eerlijk naar de markt kijken en naar doorstroming. De gemeente staat ook aan de zijlijn, die laat de vastgoedsector de grond wel verbouwen.” Natascha, tot slot, met het oog op de lokale verkiezingen: “Ik wil best met bijvoorbeeld met een wethouder in gesprek, laat ze maar komen.”

Wil je ook meedoen aan de rubriek ReBoWoont? Stuur een e-mail naar info@rebonieuws.nl !

Door: Anne van Schothorst

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank