Uitreiking woordkaartenboxen in strijd tegen laaggeletterdheid

Op woensdag 8 september reikte wethouder Inge Nieuwenhuizen speciaal ontwikkelde woordkaartenboxen uit aan samenwerkingspartners op het gebied van taal(bevordering) in gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Dit in het kader van de landelijke Week van Lezen en Schrijven die van 6 tot en met 12 september 2021 loopt. De woordkaartenbox is een nieuw ontwikkeld middel in de strijd tegen laaggeletterdheid. 




Aanpak laaggeletterdheid

De uitreiking is onderdeel van een lokaal programma ‘Aanpak laaggeletterdheid’ dat het college van burgemeester en wethouders afgelopen voorjaar heeft vastgesteld. Onder laaggeletterdheid verstaan we moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. Met de ‘Aanpak laaggeletterdheid’ geven we handen en voeten aan het bevorderen van een (taal)vaardige gemeente. Mensen die hier moeite mee hebben, kunnen namelijk minder goed meekomen in onze samenleving. Met allerlei gevolgen van dien. Mensen kunnen bijvoorbeeld in de schulden terechtkomen doordat ze brieven of rekeningen van organisaties niet goed kunnen lezen of begrijpen. Of omdat ze niet weten hoe ze met een computer om moeten gaan. Aandacht voor laaggeletterdheid is daarom hard nodig.

Inhoud woordkaartenbox

Naast een standaard set met thema’s zoals familie, gezondheid, werk en school bevat de woordkaartenbox een set woordkaarten die kenmerkend zijn voor gemeente Bodegraven-Reeuwijk zoals de Reeuwijkse Plassen, de Huizen van Alles, het station, de Tolbrug, en het winkelcentrum bij het Raadhuisplein. De kaarten zijn voorzien van een beeld of foto van een bepaald onderwerp met het woord eronder afgedrukt waar men vervolgens mee over in gesprek gaat met elkaar. De woordkaarten helpen op die manier bij het vergroten van de woordenschat, de spreekvaardigheid én de kennis over de eigen gemeente.

Laaggeletterdheid lastig te herkennen

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. In onze gemeente is ongeveer 9% van de inwoners laaggeletterd. Dit is een schatting omdat het lastig is om het precieze aantal te achterhalen; als iemand moeite heeft met lezen of schrijven, is er soms sprake van schaamte waardoor men er niet over praat of het wordt niet herkend door de omgeving. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk zet zich, samen met enthousiaste en betrokken ketenpartners, de komende jaren in om laaggeletterdheid aan te pakken zodat meer mensen kunnen meedoen in onze gemeente. De partners waar we mee samenwerken  op het gebied van laaggeletterdheid zijn Bureau Bousa, SAM, Vluchtelingenwerk, verschillende basisscholen, de kinderopvang, de bibliotheek, het Taalhuis, en Taalschool Sagenn. De woordkaartenboxen zelf zijn ontwikkeld door Stichting Lezen en Schrijven.

Meer weten? Ga naar www.lezenenschrijven.nl.

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank