Jan de Lange (63) en Karin Laurene Grassi (58) wonen in Nieuwerbrug. Karin heeft een bijzondere weg afgelegd; ze werd namelijk geboren in Zuid-Afrika en woonde er 23 jaar. Nu is het stel aangekomen in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, waar zij de kans kregen samen hun ideale huis vorm te geven. Ze wonen er nu met hun dochter Mikayla, de andere zes dochters zijn ‘het huis uit’. – Iedere week zal Rebonieuws een inwoner uitlichten. Dit artikel komt tot stand in samenwerking met Karwei Bodegraven en Freek Hypotheek.
Waarom koos je voor Bodegraven-Reeuwijk?
“Waarvoor niet?” zegt Jan. Karin: “Jan wilde heel graag zelf bouwen. We dachten over de toekomst, levensloopbestendig wonen.” Ze waren zelf verantwoordelijk voor de bouw middels een woningbouwproject in Nieuwerbrug. “Op posters langs de weg in Woerden stond dat deze kavels te koop waren.” Toch was Karin niet direct overtuigd: “Ik wilde hier niet heen. Ik werk in Woerden, ik dacht pragmatisch.” Jan grapt: “Ik heb haar gewoon onder mijn arm meegenomen.” Dan serieuzer: “We hadden in Woerden een mooi huis met veel herinneringen, we hebben er 15 jaar gewoond. Dat we hier een stuk grond kopen met alleen maar onkruid, en dat je je dan daar thuis moet gaan voelen, dat was denk ik voor jou ook heel lastig” aldus Jan tegen Karin. Twee jaar geleden kochten ze de grond, en vanaf toen zijn ze actief betrokken geweest bij het ontwerpen van hun eigen huis. Of Karin uiteindelijk blij is met de verhuizing? “Ja” zegt ze volmondig. “Ik woon hier ontzettend prettig, we hebben geen verkeer voor de deur, en het is ook gewoon echt een mooi huis geworden.”
Wat vind je nu het leukst in Bodegraven-Reeuwijk?
“Ik heb nog geen binding met het dorp, maar het leukste vind ik dit plekje in dit huizenrijtje, met de buren” Jan: “Omdat je met zijn allen bouwt in deze wijk, heb je bouwvergaderingen. Je leert elkaar kennen, leeft mee als het tegenzit in de bouw.” Karin: “Ik vind het leuk dat we dit project samen met onze buren hebben kunnen realiseren.”
Hoe is de integratie verlopen in Bodegraven-Reeuwijk?
“We hebben dus veel bouwvergaderingen gehad, met mensen in deze straat. Ook hebben we al wat kennissen en contacten opgebouwd.” aldus Karin. “Toevallig kennen we onze buurvrouw van twee huizen verder, ook uit Woerden. Dat maakt dat wij hier ‘een straatje’ zijn, waar iedereen zo’n beetje elkaar kent. We hebben goede vrienden in Bodegraven-Reeuwijk wonen.” Karin: “Ik heb vroeger in een wijk in Bodegraven Reeuwijk gewerkt als verzorgende in de thuiszorg, dus ik ken het hier.”
Karin: “Jan is betrokken is bij een nieuw project in Bodegraven: De Vegaboerderij.” Jan: “De Vegaboerderij is een coöperatie, daar kun je lid van worden. Ze verbouwen voedsel. Er wordt geen vlees geproduceerd, het is alleen maar tuinbouw. Dat doen ze op een biologisch dynamische manier. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik niet meer hoef te werken, dus ik ga daar vrijwillig helpen om dat op te zetten. Dat helpt ook met integratie.” Met de hond en op de fiets komt het stel ook geregeld andere inwoners tegen.
Wat is je favoriete plekje thuis en waarom?
Karin tegen Jan: “Ik denk dat jouw favoriete plek de vlonder is. Jij zag dat meteen al als ‘plekje’: ‘Hier ga ik de vlonder zetten, en hier gaan we vissen, met met onze schoonzoons.” Zo geschiedde. Karin: “Ik kan niet besluiten of mijn favoriete plek in de keuken is, waar ik naar buiten kan kijken, of mijn leeshoekje.”
Karin: “We hebben een groen dak, daar zijn we heel blij mee. We hebben de tuin geprobeerd aan te leggen voor bijen en vlinders. Ook hebben we zonnepanelen, we proberen aan het milieu te denken. De bijen-populatie is aan het afsterven. [Een dergelijke inrichting van de woning] is goed voor het milieu, maar ook voor de energievoorziening in huis.”
Door: Anne van Schothorst