Stichting Historische Kring, Wijkteam Bodegraven Noord en Hart in Bodegraven hebben de handen ineengeslagen om te werken aan aan een “uniek project.” Donderdag 24 juni werd een video-bijeenkomst georganiseerd om te spreken over ideeën en plannen voor het teruggeven van karakter aan het kerkplein van de Dorpskerk. Ook was de verlaten begraafplaats achter de Dorpskerk onderwerp van de bijeenkomst. Han Koevoets, lid van de initiatiefgroep Hart in Bodegraven – welke eerder succesvol was voor een groener centrum – vertelt.
Verhalen vertellen
“Ten aanzien van de verlaten begraafplaats is het volledig een initiatief van de Historische kring. De begraafplaats willen ze graag mooier maken. Er liggen nog 27 grafstenen, geen graven meer.” Achter elke steen zit een verhaal. “Enkele mensen hebben ‘eeuwig recht’ om daar te blijven liggen [met hun grafsteen]. In de 19e eeuw hebben zij daarvoor betaald.” Meneer Verhoeff, de oprichter van de Verhoeff-Rollmanschool, heeft er gelegen. Verder “is een grafsteen in een boom gegroeid, heel bijzonder.” De initiatiefnemers willen de verhalen achter deze stenen blijven vertellen, middels presentatie op natuurstenen langs een onverhard pad.
Groen en zichtbaarheid
Voor het kerkplein zijn “de plannen als volgt: de auto’s naar één kant toe, veel meer groen op het kerkplein en dat het zicht op de kerk vanuit de Kerkstraat enorm verbetert. Ook kunnen er dan makkelijker kleinschalige evenementen plaatsvinden als een rommel- kunst- of kerstmarkt.”
Parkeren en plannen
Er was veel animo voor de videopresentatie. Er waren 50 kijkers, waarvan het grootste gedeelte omwonenden. “Mensen hebben actief meegedaan en veel vinden het erg leuk. Wel zijn er omwonenden die ’s avonds moeilijk hun auto kwijtkunnen, en kritisch kijken naar de parkeergelegenheid. Maar wij willen het aantal parkeerplaatsen niet verminderen.” Mensen waren enthousiast over het plan “dat het kerkplein mooier wordt en dat de auto’s netter neergezet worden.”
Karakter
Hoe het karakter nu echt terugkomt in het hart van Bodegraven? “Door de historie terug te brengen.” Bodegraven “is een kaasdorp. Dat kun je door de aankleding mooier maken. Het kerkplein an sich is verreweg het oudste plein, daar is Bodegraven ontstaan. Historie en karakter hebben veel met elkaar te maken. Wij willen vooral dat het groen wordt, sfeervol, gezellig en mooi.”
De presentatie van de concrete plannen komt op de website van Hart in Bodegraven. Meer informatie: St Gallushof Facebookpagina, Hart in Bodegraven, Historische Kring Bodegraven
Hoofdfoto: impressie hoe het nieuwe kerkplein er uit kan gaan zien
Door: Anne van Schothorst