Bodegraven, toen en nu: Hoe Bodegraven zijn eerste zwembad kreeg

Wie nu kijkt naar het supernieuwe zwembadcomplex dat in Bodegraven staat, kan zich niet voorstellen hoe moeilijk het was om daar een zwembad van de grond te krijgen. We gaan terug in de tijd, naar het einde van de 19e eeuw. Voordat er in Bodegraven een zwembad was, werd er vooral in de Oude Rijn gezwommen. Dit was een doorn in het oog van een aantal gemeenteraadsleden. Er was namelijk helemaal geen toezicht, beide geslachten – man en vrouw – zwommen door elkaar, en er werd zelfs op zondag gezwommen. De goede zeden liepen gevaar: een vreselijke situatie.




Daar moest wat aan gebeuren. In juli 1888 verschijnt er een artikeltje in de krant. De burgermeester van Bodegraven wil een bad- en zweminrichting in Bodegraven aanleggen. Dan is het lang stil, maar in een vergadering van de gemeenteraad op 10 oktober 1889 wordt er een voorstel behandeld voor subsidie. Het ging om 100 gulden toe te wijzen voor de bad- en zweminrichting in Bodegraven. Na een stevige discussie wordt het voorstel afgewezen. Sommige raadsleden zijn bang voor een jaarlijks terugkerend subsidieverzoek; anderen vinden het te veel luxe. Maar bij de volgende vergadering op 21 oktober wordt er groen licht gegeven. Eén van de argumenten is dat met name de on- vermogenden hier gratis gebruik van mogen maken.

De weg is vrij voor de bouw van een zwembad. Het komt te liggen net buiten de bebouwde kom, op de plek waar de huidige rondweg uitkomt op de Noordzijde. Het bestond uit een afgebakend gebied, afgescheiden van de Oude Rijn door een houten schot. Er waren kleedhokjes aanwezig. Op zondag gesloten. Mannen en vrouwen konden op verschillende tijden zwemmen. Kinderen mochten wel door elkaar zwemmen.

De naam van het zwembad was de Rijnstroom en op 2 juni 1890 werd het geopend. Het was een groot succes. In een krantenartikel ut 15 juni lezen we dat er vele jongeren gebruik van maakten. Ook kinderen, ouder dan drie jaar, werden nu eindelijk weer eens geheel gewassen met water. De ouders hadden daar door de lange werkdagen geen tijd voor. Wát een verschil in hygiëne tussen toen en nu. Er was een zwemwacht aanwezig die vanaf een verhoging alles kon overzien.

 

In 1919 kreeg het zwembad een 3 meter hoge springtoren. Maar er rezen problemen op. Heel erg schoon was het water niet. Er stroomde regelmatig olie in het zwembad vanuit de Rijn. Ook was er in de beginjaren geen riolering. Alle boerderijen en woonhuizen loosden hun wc’s en afval in de Oude Rijn. Verder werd er gewezen op de ziekte van Weil en het gevaar van ratten. Uiteindelijk wordt het allemaal te erg en in mei 1936 werd het zwembad gesloten.

 

Springtoren

Er gingen al snel stemmen op voor de bouw van een nieuw zwembad. Er werd een organisatie opgericht: Stichting Zwembad. Zij maakten een plan. Ze voerden overleg met de gemeente en andere partijen om geld in te zamelen en leningen af te sluiten. Dit ging niet heel makkelijk. Het waren de jaren ’30, en Nederland zat in een crisistijd. Uiteindelijk kon er gebouwd worden. Op de plaats van het huidige buitenzwembad rees een nieuw zwembad. Het werd in mei 1938 geopend. Het zwembad lag geheel tussen de weilanden. Het had 32 kleedhokjes. Kranten schreven over het mooiste zwembad in de gehele omgeving. Eén van de voorwaarden die het gemeentebestuur stelde, was dat het zwembad op zondag gesloten moest blijven. Bovendien was gemengd zwemmen ook nog steeds niet toegestaan. Pas in 1965 mag er gemengd gezwommen worden. En in 1968 ging het zwembad op zondag open.

In het midden van het zwembad liep een betonnen brug waarvanaf zwemles werd gegeven. Verder was er een duikplank. Gelijk bij de opening werd er ook een zwem- en poloclub opgericht BZPC. Deze zou in de loop van de jaren vele successen behalen.

In 1969 werd het complex uitgebreid met een overdekt zwembad. Deze werd in april 1970 geopend, maar op 11 juni stond het in brand. Er waren grote, dikke, zwarte rookwolken boven Bodegraven te zien. Bij werkzaamheden op het dak gebeurde er een ongeluk. Teer stroomde over het dak en door de felle zon en sterke wind vatte dit al snel vlam. Gasflessen die op het dak stonden ontploften. Gelukkig waren er maar heel weinig mensen tijdens het ongeluk aanwezig. Er waren slechts enkele mensen licht verwond. Door de brand ontstond er grote schade. In het dak zat een groot gat en ook de muren waren zwaar beschadigd. Alles werd gesloopt en er werd een nieuw zwembad gebouwd.

Nu, vele jaren later, zijn we weer een stap verder. In april 2018 is er opdracht gegeven om een nieuw zwembadcomplex te ontwerpen. Het bestaat uit een geheel nieuw binnenbad, wedstrijd-bad, doelgroepen bassin en een peuterbad. Verder is er een mooie grote glijbaan. Ook het buitenbad is vernieuwd, het is alleen in lengte gehalveerd. Alles is inmiddels klaar en geopend.

Bodegraven kan weer vele jaren genieten van dit mooie zwembadcomplex.

Door John de Vries (Stichting Historische Kring Bodegraven)                                 Foto’s: Stichting Historische Kring Bodegraven en Rebonieuws.nl

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank