De Bodegraafse Rosanne Kersseboom (11) heeft achondroplasie. Ze groeit erg langzaam en is daardoor net iets anders dan haar leeftijdsgenoten, wat ze merkt in sporten. Zo komt ze niet gemakkelijk mee met de anderen met bijvoorbeeld kickboksen of korfbal. Haar vader Marcel wilde daar iets mee doen: vanaf 5 juni organiseert hij voor zes weken lang iedere zaterdagochtend een sportles voor kinderen met een lichamelijke beperking. Buurtsportcoach Vivian: “Het landelijke probleem is dat er voor kinderen met een verstandelijke beperking wel dingen worden georganiseerd, maar kinderen met een fysieke beperking zijn lastig in kaart te brengen.”
Al snel moe
Wat is het dat Rosanne mist in Bodegraven-Reeuwijk? “Dat ik niet echt met anderen kan sporten. Als ik wil hockeyen is het veld heel groot, en met rennen ben ik al snel moe.” Vader Marcel: “Rosanne heeft er niet over geklaagd, maar we zagen zelf: dit gaat het niet worden in een groep.” Zoals met schoolkorfbal. “Dat is één keer leuk, maar niet een heel seizoen.” Rosanne is de jongste van het sportieve Kersseboom-gezin: haar twee zussen en ouders zijn fervente korfbalsporters.
Sportplezier
Marcel besloot aan de slag te gaan: “Het grootste doel is dat kinderen met een lichamelijke beperking sportplezier hebben en elkaar kunnen ontmoeten.” Hij benaderde de buurtsportcoaches en ook werd al snel contact gelegd met de organisatie OnlyFriends. Deze stichting zet zich in voor kinderen met een beperking, zodat zij toch kunnen sporten. Bodegraafse korfbalclub Vriendenschaar steunt het initiatief van Marcel en stelde een veld beschikbaar. “De bedoeling is dat we vanaf 5 juni zes zaterdagen een uurtje gaan sporten van 10.00 tot 11.00. Er zijn een aantal vrijwilligers die gaan helpen, daar zijn ze heel enthousiast over. Daarna gaan we met de ouders evalueren.”
Een wekelijks sportmoment op de vereniging; dat zou iedereen willen.
‘Gewoon in onze omgeving’
Buurtsportcoach Vivian: “Kinderen met een beperking moeten al vaak ver reizen, bijvoorbeeld voor school.” Moeder Mirjam benoemt het belang van een laagdrempelige sportvoorziening voor fysiek beperkte kinderen, juist in de buurt: “Een wekelijks sportmoment op de vereniging; dat zou iedereen willen. Dat je zegt; hé leuk, ik zie je zaterdag weer!” Marcel: “Rosanne zou ook graag met kinderen op kamp willen bijvoorbeeld.” De 11-jarige krijgt een glimlach op haar gezicht, en zegt: “Ik vind het leuk: dan kan ik met klasgenootjes van mijn leeftijd samen sporten, gewoon in onze omgeving.”
Sportverenigingen aanspreken
Hoe de lessen eruit zullen gaan zien? “We gaan aan de kinderen vragen: ‘wat vinden jullie leuk?” Ook wordt er gekeken wat bij de kinderen past.” Marcel: “Het zou een mooie uitdaging zijn om de sportverenigingen in Bodegraven te vragen of zij een bijdrage kunnen leveren. Dat ze velden beschikbaar stellen, of een les willen komen geven zoals boksen. Of een oproep aan de gemeente voor een financiële bijdrage” voegt hij met een knipoog toe.
Marcels visie op sport is gaandeweg veranderd. “Vroeger ben ik heel prestatiegericht bezig geweest: ‘het moet beter en beter’. Maar nu is er een omslag” in zijn denkwijze over sport en samen bewegen: “Je bent goed zoals je bent.”
Interesse
Maandag 10 mei zullen digitale flyers worden verzonden via Social Schools, zodat (de ouders van) kinderen in de dorpskernen van Bodegraven-Reeuwijk te horen krijgen over het initiatief. Het is voor kinderen van 8 tot en met 14 jaar, die een lichamelijke beperking hebben. Bij interesse kan er een mail worden gestuurd naar: samensportplezier@kpnmail.nl
Door: Anne van Schothorst