BODEGRAVEN – Niet te vroeg opstaan, rustig ontbijten en krantje lezen; daar genieten Leendert Spijker en zijn vrouw Nine nog dagelijks van. Dit ochtendritueel kunnen ze zich veroorloven, nadat zij in 2013 na ruim 40 jaar stopten met hun bekende jeanszaakin Bodegraven.
Leendert wordt geboren in het jaar 1947 te Hazerswoude in een ondernemersgezin met 6 kinderen. Als hij 8 jaar is, verhuist het gezin naar Bodegraven, waar zijn ouders een tweetal winkels in de Brugstraat exploiteren.
Na het verlaten van de MULO weet hij absoluut nog niet hoe zijn toekomst er uit zal gaan zien. Na twee jaar in Utrecht gewerkt te hebben, vertrekt hij naar Duitsland en vindt hij emplooi bij een groot warenhuis in Düsseldorf, waar hij spijkerbroeken verkoopt. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en na een jaar pakt hij zijn kans. Samen met zijn vrouw opent hij een jeanszaak in de Brugstraat in een voormalige winkel van zijn vader.
’t Lieverdje
Tegenwoordig ontbreek de spijkerbroek vrijwel in geen enkele kledingkast, maar in de 60er jaren van de vorige eeuw had dit kledingstuk nog een duidelijk provocatief imago. Dit wordt onderstreept door hun zaak ’t Lieverdje te noemen, een beeldje aan het Spui in Amsterdam van een straatjochie. Hier provoceerde op zaterdagavonden de opstandige jeugd met zg happenings, uiteindelijk resulterend in de toentertijd populaire en invloedrijke beweging Provo.
Maar niet alleen straatjochies groeien uit hun jasje, dat geldt ook voor het Bodegraafse ’t Lieverdje.Na een aantal jaren verhuist de zaak naar een ander pand in de Brugstraat, waar een grotere( spijker)broek kan worden aangetrokken.
Historisch Kring Bodegraven
Na met de zaak te zijn gestopt, krijgt het echtpaar meer tijd voor ‘leuke dingen’. Leendert besteedt een groot gedeelte van deze tijd aan zijn hobby lokale geschiedenis. Hij neemt het initiatief, met enige financiële steun van de gemeente, tot oprichting van de stichting Historische Kring Bodegraven, waarvan hij tot heden met veel plezier voorzitter is. Inmiddels heeft de stichting ca 700 donateurs. De fotobijeenkomsten trekken veel belangstelling. Ook verzorgt de stichting de uitgave van boeken over diverse historische onderwerpen, die zich eveneens in een grote belangstelling mogen verheugen. Ook bij het schrijven van deze boeken, laat Leendert zich niet onbetuigd. Zelf vindt hij het ontstaan, de opkomst en de bloei van de kaashandel één van de meest boeiende perioden uit de Bodegraafse geschiedenis.
Sex & Drugs & Rock & Roll
In het BR6 radioprogramma ‘Gast uit de Streek’ vertelt Leendert rustig en vrijpostig alles over de Historische Kring en over zichzelf, alsook over het ontstaan van de Rijnkade haven, het burgerinitiatief ‘Hart in Bodegraven’ en het ‘Groene Harthuys’. Dat hij zijn wilde haren nog niet helemaal kwijtgeraakt is, blijkt uit zijn muziekkeus, die voor een belangrijk deel dateert uit de tijd van Sex & Drugs & Rock & Roll. Ook verklapt hij een geheim met het vriendelijke verzoek aan de luisteraars dit niet verder te vertellen.
Dit alles te beluisteren in het BR6 radioprogramma ‘Gast uit de Streek’ van maandag 19 april om 20.00 u, met herhalingen op dinsdag 20 april om 22.00 u en zondag 25 april om 19.00 u.
Ingezonden bericht