Column: Windmolens

Van de politiek hoor je vooral in verkiezingstijd. Om jullie meer te betrekken bij wat de politiek uitvoert in onze gemeente, neem ik jullie de in een maandelijkse column mee in het reilen en zeilen van de gemeenteraad. Waar hebben we het over? Hoe werkt het nu eigenlijk? Welke keuzemogelijkheden zijn er? Wat doet een gemeenteraad? Deze maand een column over… 




Windmolens

We kennen ze allemaal, die grote windmolens langs de N11. Het is het toonbeeld van duurzame energie: hip en wenselijk. Maar ook in jouw achtertuin? In 2015 zijn er in Parijs internationale afspraken gemaakt over de uitstoot van CO2. In 2019 zijn deze afspraken in Nederland vertaald in het Klimaatakkoord. Eén van de afspraken is dat 30 energieregio’s in Nederland onderzoeken waar en hoe het best duurzame elektriciteit op land (wind en zon) opgewekt kan worden.

Elke regio wordt opgeroepen om een bod te doen. In dit bod moet beschreven worden op welke wijze de regio aan de doelstellingen van het klimaatakkoord gaat voldoen, en op welke termijn. Kortom: waar komen de windmolens en de zonnevelden?

Politiek spel

Alle partijen zijn voorstander van duurzaamheid, niet één uitgezonderd. Maar als het op concrete acties aankomt, lopen de beelden flink uiteen. Windmolens in het Groene Hart zijn voor veel personen een schrikbeeld. Grote gevaartes van tussen de 150 en 200 meter hoog, die zorgen voor geluidsoverlast en slagschaduw. Datzelfde geldt voor zonneparken in ons schaarse en waardevolle open (agrarisch) landschap.

Het makkelijkste antwoord is dus ‘we vinden duurzaamheid heel belangrijk, maar niet bij ons’. Als iedereen dat zegt, komen we geen stap verder. Anderzijds wonen we in een prachtige omgeving, die het beschermen meer dan waard is!

Hoe nu verder?

Dit is niet alleen een zaak van de politiek. Hoe minder energie we met elkaar verbruiken, hoe minder we op hoeven te wekken. Isoleren, zonnepanelen en energie besparen helpt dus echt.

Als gemeente zitten we in de energieregio Midden-Holland, samen met Gouda, Waddinxveen, Krimpenerwaard en Zuidplas. Met elkaar wordt gezocht naar plekken waar er eventueel duurzame energie opgewekt kan worden. Binnenkort zullen we de uitkomst van deze regionale exercitie in de gemeenteraad bespreken. Wat kan er wél in ons landschap?

  • kleine windmolens (max 10 / 15 meter hoog) bij boerderijen?
  • grote windmolens langs snelwegen of bedrijventerreinen?
  • zonnepanelen in weilanden of op (bedrijfs)daken en in geluidsschermen?

Het worden moeilijke keuzes, waarbij er continu de afweging gemaakt moet worden tussen een duurzame toekomst en een open landschap. Twee zaken die we koesteren! Heb jij suggesties voor de opwek van duurzame energie in onze gemeente? Twijfel niet om ze met ons te delen! De contactgegevens van alle raadsleden vind u hier op de website van de gemeente.

Duurzame groet!

Jan Vergeer

Gemeenteraadslid

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank