Help uw medewerkers en plaatsgenoten van hun laaggeletterdheid af. – Maar liefst 2,5 miljoen Nederlanders in de leeftijdscategorie van 16 tot 65 jaar hebben grote moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. De rijksoverheid heeft via het actieprogramma ‘Tel mee met Taal’ zo’n 10 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld voor werkgevers en andere organisaties om die mensen op dit vlak te helpen. Investeren in deze basisvaardigheden heeft direct voordelen voor de mensen zelf, maar bijvoorbeeld ook voor hun werkgevers en de lokale gemeenschap.
Wethouder Inge Nieuwenhuizen is blij met deze financiële ondersteuning: “Ook als gemeente willen we laaggeletterdheid aanpakken om inwoners die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden mee te laten doen. Het goed beheersen van basisvaardigheden geeft een kansrijkere toekomst als het gaat om bijvoorbeeld werk of opleiding, en is belangrijk in het onderhouden van contacten en het regelen van financiële zaken. Wil je als school, kinderdagverblijf, bibliotheek, welzijnsorganisatie of als werkgever aan de slag met de aanpak van laaggeletterdheid? Vraag dan uiterlijk 28 februari 2021 deze subsidie aan via www.telmeemettaal.nl/subsidie.”
Dubbel profijt
Het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid van inwoners werpt direct z’n vruchten af. In de eerste plaats natuurlijk voor de mensen zelf, maar bijvoorbeeld ook voor werkgevers, Want op het moment dat binnen jouw onderneming niet alle medewerkers de Nederlandse taal onder de knie hebben, leidt dit tot fouten op de werkvloer, werkstress en ziekteverzuim. Als werknemers beter kunnen lezen en schrijven en zich digitaal kunnen redden, krijgen ze doorgaans meer zelfvertrouwen en kunnen zelfstandiger werken. Veel werkgevers die geïnvesteerd hebben in een taalcursus op de werkvloer merken dat medewerkers efficiënter en effectiever communiceren en zich meer betrokken voelen bij de organisatie.
Ook ouders in beeld
Het zijn overigens niet alleen werkgevers die aanspraak op de subsidie kunnen maken, hoewel met 8,8 miljoen euro het grootste deel van de subsidiepot bestemd is voor laaggeletterde werknemers. Er is ook 1,3 miljoen euro beschikbaar om laaggeletterde ouders te ondersteunen en voor experimenten is 625.000 euro beschikbaar. Vandaar dat juist ook scholen, bibliotheken, instellingen voor jeugdgezondheidszorg en voorschoolse voorzieningen worden opgeroepen om subsidie voor activiteiten aan te vragen. Die kunnen betrekking hebben op het bevorderen van een educatief thuismilieu, educatief partnerschap tussen ouders en school en het verbeteren van (digitale) geletterdheid van ouders. Subsidie voor experimenten kunnen gericht zijn op de route van laaggeletterde personen richting cursussen in taalvaardigheden, rekenvaardigheden of digitale vaardigheden.
Tel mee met Taal biedt jaarlijks subsidie voor activiteiten die zijn gericht op het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid. Voor deze subsidieronde geldt: de subsidie is maximaal 125.000 euro per aanvraag en er is sprake van een eigen bijdrage. Tel mee met Taal vergoedt 67% van een opleidingstraject.
Kijk op telmeemettaal.nl voor meer informatie en vraag uiterlijk 28 februari de subsidie aan via telmeemettaal.nl/subsidie.