Sterfte door corona-uitbraak bij verpleeghuis Vijverhof

blank

In december sloeg het virus toe bij verpleeghuis Vijverhof in Bodegraven.  Een corona-uitbraak heeft aan meerdere ouderen mensen het leven gekost. De medewerkers raakten vooral besmet met het virus. De situatie op dit moment is dat het weer voorzichtig de goede kant op gaat. Wij spraken Jasper de Boom van Zorgpartners. 

blank


Hoe hard heeft corona bij jullie toegeslagen?

“In een verpleeghuis als Vijverhof wonen kwetsbare ouderen met een zeer broze gezondheid. De afgelopen vijf weken zijn er 15 bewoners overleden waarbij corona was vastgesteld. In alle gevallen was er echter ook sprake van een onderliggende ziekte. Er waren in die periode helaas ook sterfgevallen die losstaan van corona. Deze komen bovenop de genoemde corona-gerelateerde sterfgevallen. We leven intens mee met alle nabestaanden.”

Hoe gaat het met het personeel? En de besmettingen?

“De afgelopen vijf weken zijn heel zwaar geweest voor de medewerkers. We hebben er ons samen doorheen geslagen. Veel mensen hebben extra stappen gezet. Door goed te anticiperen en dankzij de inzet van flexmedewerkers, ZZP-ers en uitzendkrachten hebben we zorg kunnen blijven leveren. Op dit moment is het verzuim nog zo’n 20%, een deel van deze collega’s is alweer deels aan het werk. We zien op dit moment gelukkig dat er bijna geen besmettingen meer onder medewerkers bijkomen.”

Geen mutatie van het virus gevonden?

“Nee, deze mutatie is niet vastgesteld. Het algemene beleid van Zorgpartners, de overkoepelende stichting waar Vijverhof onder valt, is dat we dit scherp in de gaten houden. Daarom laat Zorgpartners voor de zekerheid samples van onze locatie onderzoeken in het Erasmus Medisch Centrum.”

Bij elke bewoner welke komt te overlijden volgt een indrukwekkend afscheid. Dit doen jullie altijd?

“Dat doen we altijd en zeker nu. Zo’n uitgeleide is inderdaad erg indrukwekkend en we doen dit om ons respect voor en onze betrokkenheid met de bewoner en familie te tonen. Familie waardeert dit altijd zeer. We gebruiken deze momenten ook om de medewerkers een hart onder de riem te steken. Om onze trots en steun uit te spreken voor hun saamhorigheid, inzet en betrokkenheid.”

Hoe is de situatie nu?

“Op dit moment zijn er minder dan 10 besmettingen onder bewoners. Dit aantal ontwikkelt zich gelukkig de goede kant op. We hebben goede hoop dat de komende tijd een aantal afdelingen niet meer geïsoleerd hoeven te functioneren en dat we het zogenaamde cohort kunnen beëindigen.”

Gloort er weer hoop aan de horizon?

“Dankzij de vaccins gloort er zeker weer hoop aan de horizon. Volgende week start de vaccinatie van een deel van de bewoners. Dat doen we in twee fases omdat bewoners eerst een aantal weken COVID-vrij moeten zijn. Het vaccineren van zorgmedewerkers is inmiddels in volle gang. Dat geldt ook voor medewerkers van Vijverhof. Daar hebben we echter geen cijfers over omdat we dit niet mogen registreren.”

 

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank