‘Drijvende school’ in aantocht: “Innovatief en vooruitstrevend voor Bodegraven”

Het werden er wel erg veel: 335 leerlingen bij de Willibrordschool. De lerarenkamer moest zelfs worden omgebouwd tot lokaal. Nu sinds de kerstvakantie de instroom nog groter zal worden moet er nog eens een 15e lokaal bijkomen. Wil Nicolaas, directeur van de Miland school en van de Willibrordschool, wist dat er iets moest veranderen. De gemeente kwam met een plan: een drijvende school. “Het is de bedoeling dat het klaar is in de voorjaarsvakantie. Dan gaan wij het inrichten en daarna kunnen alle leerlingen erin.”




“We hebben op de Willibrordschool twee lokalen tekort. Jan Leendert van den Heuvel en projecteider Peter Zaal van de Gemeente Bodegraven-Reeuwijk hebben heel goed onderzoek gedaan naar allerlei mogelijkheden.” aldus Nicolaas. “Er zijn verschillende opties afgewogen: de afstand van de noodlokalen tot de hoofdlocatie, de kosten, duurzaamheid. Uiteindelijk hebben zij het voorstel gedaan om twee noodlokalen op het water naast de Salvatorkerk te maken. Dat vonden wij een goed idee. Er was akkoord in de Raad, en maandag konden buurtbewoners reageren; dat zag er ook goed uit. Het is nieuw, inventief en ook vooruitstrevend van Bodegraven.”

‘Op het water?’

“In eerste instantie keek ik er wel van op: ‘op het water?’, maar er is vaker in Nederland een drijvende school. Ik dacht toen; het is wel ontzettend mooi; als je gaat kijken naar kenmerken van water en de Willibrord; dat komt wel overeen. Water is altijd in beweging; en wij leggen veel nadruk op sporten en bewegen op de Willibrord. Net zoals water verbindend is, is ook verbondenheid een belangrijke kernwaarde voor de school. Ik vind het een goed gebruik van de ruimte; en ik vind het ook mooi dat het over een paar jaar, na structurele verbouwing, weer weg kan worden gehaald. Ik ben ook blij dat de noodlokalen dichtbij zijn.”

“Ik heb ouders al heel snel verteld wat er ging gebeuren; en dat de bovenbouw er onderwijs zal krijgen. Je wil dat kinderen bekend zijn met water; kunnen zwemmen en natuurlijk zorg je voor optimale veiligheid.”

Verjonging

Hoe Nicolaas verklaart dat er zoveel kinderen op de basisschool instromen? “Er werd tien jaar geleden gedacht dat de Dronenwijk zou gaan vergrijzen; maar dat is helemaal niet gebeurd. Het is heel sterk verjongd. Vroeger kozen mensen altijd een school dicht in de buurt, maar nu zie je dat mensen steeds meer een bewuste keuze maken voor een school. Iedere school in Bodegraven-Reeuwijk geeft goed onderwijs, maar er is wel verschil in speerpunten, zoals cultuur, christelijke identiteit, en wij gaan weer meer voor sport en bewegen; zoals judolessen en taal- en rekendanslessen. Ook worden er meer woningen gebouwd; en er wordt veel geïnvesteerd door ondernemers; zo gaan er eveneens meer mensen wonen. In de deze wijk zie je dat de Beatrixschool en de Verhoeff-Rollmanschool ook te maken hebben met groei.”

“Vol verwachting klopt ons hart. Het team en de kinderen zijn enthousiast. Alle bovenbouwgroepen hopen dat ze er naar toe mogen: ze willen allemaal ‘op het water’. Het team en de kinderen zijn ook blij dat ze meer ruimte krijgen.”

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank