Shannen Bulk gaat revalideren in Kroatië: “de nieuwste technieken” en robots

Een tijd geleden werd de ReBonieuws documentaire van Shannen Bulk veel bekeken. Het ongeluk dat Shannen kreeg onder een brug ten tijde van een vaartocht heeft dan ook nog steeds een grote impact op haar leven, maar Shannen leeft door en kijkt de toekomst in. 14 december start ze met verder revalideren in Kroatië, bij een kliniek gespecialiseerd in neurologie en neurorevalidatie, waar ze onder andere werken met robots. Bodegraven-Reeuwijkers kunnen zelfs een beetje mee: de ervaringen die Shannen daar opdoet zal ze in die tijd bijhouden op ReBonieuws.




Liefdadigheidsprogramma

“Het gaat goed, ik ben nu twee dagen in de week bezig met een traject voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel.” De eerste module rond ik over een week af.” Ze gaat er nog twee volgen, maar last een pauze in omdat ze naar Kroatië gaat voor acht weken intensieve revalidatie. “Ik ben uitgenodigd door het revalidatiecentrum Glavić Clinic daar. 30% van hun patiënten bieden ze een liefdadigheidsprogramma aan, om daar te revalideren op hun kosten.”

Spannend

“Via een gemeenschappelijke vriend van ons en het revalidatiecentrum ben ik uitgekozen. Ik moest wat filmpjes toesturen van de dingen die ik nog moeilijk vind. Mijn balans en aansturing van armen en benen gaat nog lastig. De grootste frustratie is dat mijn verstand zegt ‘ik kan het’ maar dat mijn lichaam me via de hersenen in de steek laat.” Zo heeft ze moeite met dans, maar ook met het sporten. “Door het ongeval liep ik naast mijn hersenletsel ook een incomplete dwarslaesie op. Hierdoor moest ik opnieuw leren bewegen en in combinatie met mijn hersenletsel was dit extra moeilijk. Daardoor ondervind ik nog steeds problemen met mijn aansturing. 

“Ik kon het eerst echt niet bevatten, toen ik werd gebeld dat ik mee mocht doen. Nu vind ik het enorm spannend en ik weet nog niet zo goed wat ik kan verwachten. Ik weet wel dat ik acht weken lang, zes dagen per week, zes tot acht uur per dag ga trainen op die gebieden. Het wordt heel pittig en ik gok dat ik mezelf een aantal keer tegen ga komen.” Voor ondersteuning gaat ook haar moeder mee. 

Robots

“Over de hele wereld worden de ergste en meest gecompliceerde gevallen uitgenodigd. De kliniek staat heel erg bekend om neurorevalidatie van de hersenen. In de kliniek gebruiken ze de nieuwste technieken doormiddel van robots”, in het zogenaamde ‘Robotic Neurorehabilitation Referent Center’. “Doordat je met robots werkt en je acht weken lang blijft trainen op dat gebied zeggen ze; ‘je hersenen gaan het opnieuw aanleren”, zo stelt Shannen over haar evenwicht en aansturing.

“zonder gevaarlijke situaties”

Wat ze hoopt te bereiken met de revalidatie? “Dat ik niet meer zwalk tijdens het lopen, nu lijkt het soms alsof ik ‘dronken’ ben. Ook hoop ik minder wijdbeens te lopen en weer te kunnen dansen, daarvoor moeten zowel mijn aansturing als evenwicht verbeteren.” Ook kijkt Shannen verder vooruit: “Ik verlies nu weleens met stilstaan of met te snel bewegen mijn evenwicht en met oog op de toekomst hoop ik eigen kind(jes) te mogen krijgen. Ik hoop dit probleemloos te kunnen uitvoeren, zonder gevaarlijke situaties te creëren door bijvoorbeeld mijn balans te verliezen tijdens het vasthouden van mijn kindje.” Ook hoopt ze zonder problemen obstakels op straat te kunnen vermijden, zonder iets vast te moeten houden.

“Ik weet niet of het beter wordt, maar ik heb niets te verliezen. Hersenen van elk mens zijn uniek en niemand kan vooraf voorspellen hoe mijn hersenen op deze behandeling gaan reageren”.

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank