Je kunt haar kennen van haar kind- en jeugdpraktijk ‘Een Stap Voor’ en ‘Een stap Wijzer’, en misschien ook wel van de televisie of Linda Magazine. De moeder van drie uit Reeuwijk doet haar verhaal als ReBo-er van de week: Daniëlle Bax-Goedhart!
Naam: Daniëlle Bax-Goedhart
Leeftijd: 33
Woonsituatie: “Ik ben getrouwd met Boris. We wonen in Reeuwijk, met drie jongens van 3, 5 en 7. Een drukke bedoening!”
1. Waar kennen mensen jou van?
“Ik denk allereerst als eigenaresse van de kind- en jeugdpraktijk, die heb ik nu bijna zeven jaar. Ook misschien van Happy Business Time, daar zit ik in het bestuur. Mijn missie daar is om meer vrouwen te stimuleren zich aan te sluiten bij de club. Afgelopen halfjaar heb ik eveneens meegewerkt aan artikelen van de Linda; en was ik bij SBS6 om te spreken over corona. Als laatste kennen mensen mij misschien via mijn vader; de eigenaar van Goedhart Motoren.”
2. Hoe ziet een dag er voor jou uit?
“Het verschilt erg of ik een werkdag heb, of een dag met de kinderen. Soms lopen die dagen door elkaar heen. Op een werkdag ga ik naar de praktijk in Bodegraven of Reeuwijk; waar ik bezig ben met het reilen en zeilen van de praktijk. Ik beheer de telefoon en wil graag op de hoogte blijven van wat er gebeurt.” Ze werkt er zelf ook als psycholoog. “In Bodegraven zijn we ook aan het uitbouwen; een volwassenen tak.”
“Het ondernemen is er met de paplepel ingegoten; op mijn 12e ging ik al op mijn fietsje naar de kwekerij. Ik heb geleerd; als je iets wil bereiken, moet je ervoor werken. Mensen zeggen wel is; ja, jij bent ‘de dochter van’; dat het mij is komen aanwaaien. Maar we hebben juist meegekregen van mijn ouders dat we hard moeten werken.”
3. Op welke school zat je?
“Ik heb op de Goede Herderschool gezeten, toen ben ik naar het Antoniuscollege gegaan. Ik was een vrij rebelse puber; dus ik ben halverwege geswitcht naar het Kalsbeek College.” Daniëlle rondde de havo en haar bachelor aan de Hogeschool Utrecht af. Daarna voltooide ze haar master aan de Universiteit Leiden. “Ik ben wel een laatbloeier; ik zag als puber geen meerwaarde in studeren, dat kwam pas later.” Tussen het studeren door timmerde ze hard aan de weg door 24 uur per week te werken. “Tijdens mijn hbo werkte ik bij jeugdzorg in de jeugdgevangenis.”
4. Op welke (sport)vereniging heb je gezeten?
“Ik heb jarenlang gehockeyd bij de HCR in Reeuwijk.”
5. Waar ben je het meest trots op?
“Ik denk toch wel op mijn gezin; cliché maar waar. Dat ik en Boris – die van origine wel traditioneel was – een soort 50/50 verdeling hebben; daar ben ik trots op. Tegelijkertijd ben ik ook wel trots op wat ik heb neergezet met de praktijk; dat mensen vanuit Krimpenerwaard komen omdat de hulp hier zo goed is. Je begint met een visie; ‘ik ga het echt anders doen’. Als je dan terughoort dat mensen moeite doen om bij jou te komen dan denk je: dit is het écht waard.” Daniëlle maakt zich sterk tegen ‘fabriekswerk’ in de zorg, en pleit voor een persoonlijke aanpak in een huiselijke omgeving. “Wij staan naast de ouders.”
6. Hoe heeft corona jouw leven het meest veranderd?
“Corona heeft voor iedereen impact; laat ik dat vooropstellen. Maar de wereld stond op zijn kop; wij moesten met de praktijk deels gewoon dicht. Ik had het gevoel dat ik echt leiding moest geven; knopen doorhakken. Nu werken we met middelen zodat we op afstand kunnen zitten bij bepaalde testjes. We doen ook veel videobellen. Mijn broertje, Robbert Goedhart, heeft een restaurant. Dat is wel zuur; als je ziet dat je je toko moet sluiten. Er gaan zoveel horecaondernemers failliet. Ik denk dat we nu onvoldoende stil staan bij wat deze gedeeltelijke lockdown nu écht gaat betekenen.”
7. Wat doe je in je vrije tijd?
“Sowieso ben ik van de doe-dingen; activiteiten doen met de jongens; er zit gewoon heel veel energie in. We gaan graag naar musea; pretparken, en zijn pas nog naar de Beekse Bergen geweest. In mijn vrije tijd doe ik ook graag een wijntje met vriendinnen of pak ik een terrasje. Verder vind ik het leuk om te zingen en piano te spelen.” Ook ziet ze haar familie, waaronder haar drie broers en twee zussen, erg graag.
8. Welke (nieuws)gebeurtenis is je het meest bijgebleven in Bodegraven-Reeuwijk?
“Veel heftige gebeurtenissen die met kinderen te maken hebben blijven me bij, wat ik ook wel terugzie in de praktijk. Wat me nog bijstaat is het ongeluk een paar jaar geleden, van een kindje bij De Rijn. Toevallig was ik toen in de buurt; dan denk je echt; vreselijk.”
9. Wat weten de meeste mensen niet van je?
“Ik probeer altijd te verhullen dat mijn auto een grote rotzooi is. Ik ben best wel een verzorgd type, ik besteed aandacht aan mijn uiterlijk; heb een opgeruimd huis, maar mijn auto is gewoon altijd een zooi”, zegt ze met een lach.
10.Welke persoon inspireert jou?
“Hanna Swaab; zij is hoogleraar neuropedagogiek. Zij wendde zich echt tot vrouwen in de zaal. Zij zei; dames; laat je niet gek maken, ook als je kinderen hebt past een carrière prima.” Zelf kreeg Daniëlle haar zoontje op haar 26e. “Het is soms een beetje goochelen om de ballen in de lucht te houden, maar als je wil lukt het je wel.”
11. Wat zou je willen veranderen als je burgemeester was?
“Ik vind ons dorp Bodegraven-Reeuwijk eigenlijk heel erg leuk, met veel initiatieven. Het is jammer dat het centrum steeds leger wordt, maar dat zal in de coronacrisis niet beter worden. Misschien is het leuk om Bodegraven en Reeuwijk in de toekomst meer met elkaar te verbinden. Ik zit in de Happy Business Time; daar zitten met name mensen uit Bodegraven. Ik weet zeker dat beide dorpskernen prima met elkaar rond de tafel kunnen en het gezellig kunnen hebben; maar je merkt nog wel een verschil.”
Hoe ze denkt over (de problematiek rondom) Jeugdzorg binnen de gemeente? “Ik denk dat iedereen zijn stinkende best doet om goede hulp te verlenen; we doen allemaal ons best in het belang van het kind. Het voelt voor mij soms wel alsof we in twee talen praten. Ambtenaren/beleidsmedewerkers doen hun best om zich in de jeugdzorg te verdiepen; ik zou zeggen: kom een dagje meelopen. [Oud-wethouder] Robèrt Smits is een ochtend langs geweest. Hij pakte dat wel aan.”