De conceptbegroting 2021-2024 Koers houden in zwaar weer is vandaag aangeboden aan de gemeenteraad. De inhoud is dit jaar somber van aard. Het oplopende tekort in het Sociaal Domein, achterblijvende financiële middelen vanuit het Rijk en afnemende inkomsten uit de grondexploitaties trekken een zware wissel op onze gemeentelijke begroting en ambities. Het college van B en W kiest ervoor verantwoordelijkheid te nemen door nu stevige keuzes te maken waardoor weer evenwicht ontstaat tussen inkomsten en uitgaven.
Gedurende de zomermaanden is gewerkt aan een pakket bezuinigingsmaatregelen. Dit pakket doet recht aan de ambities van het raadsakkoord Samen Duurzaam Gezond en omvat ook fundamentele ingrepen om het tekort in het Sociaal Domein meerjarig op te vangen binnen de begroting. Uitgangspunt hierbij is dat aan de wettelijke verplichtingen wordt voldaan en de ondersteuning voor de meest kwetsbaren in stand wordt gehouden. Een deel van de maatregelen is al doorgevoerd, een ander deel is gevat in de keuzenotitie die recentelijk aan de gemeenteraad is aangeboden. De raad besluit in oktober welke keuzes zij maakt. Deze worden vervolgens doorgevoerd in de begroting 2021-2024.
‘Samen Duurzaam Gezond als basis’
Wethouder Financiën Dirk-Jan Knol: “Het raadsprogramma Samen Duurzaam Gezond vormt, ondanks de belangrijke keuzes waar we voor staan, de basis voor deze begroting. Juist in deze tijd houden we vast aan onze ambities en zetten we ons in voor belangrijke onderwerpen als gezondheid, klimaatadaptatie, wonen en verkeersveiligheid. De uitbraak van het coronavirus benadrukt het belang van het stimuleren van een gezonde levensstijl voor onze inwoners, bijvoorbeeld met het Lokaal Sportakkoord. Het college heeft nadrukkelijk oog voor de zorgelijke financiële situatie van de gemeente, maar wil de rekening voor onze inwoners zoveel mogelijk beperken.”
Investeren in kracht van de samenleving
Het college is van mening dat de te nemen maatregelen niet mogen leiden tot het kapot bezuinigen van beleid. Ook moet de schuldenpositie beheersbaar blijven in relatie tot de rentekosten en moet voorkomen worden dat maatregelen leiden tot een lastenverzwaring voor inwoners. Aan de hand van deze uitgangspunten worden de ambities uit het raadsakkoord verder vormgegeven. Zo wordt in 2021 de Regionale Energie Strategie 1.0 vastgesteld, krijgt het traject Raadhuisweg/Zoutmansweg zijn definitieve inrichting en wordt in elk dorp gewerkt aan een eigen toekomstvisie. De gemeente faciliteert de kracht van de samenleving, bijvoorbeeld via het burgerinitiatief Hart van Bodegraven, dat in 2021 tot uitvoering komt.
Actieve lobby
Gelijktijdig moeten we ons realiseren dat de verwezenlijking van onze ambities voor bepaalde tijd ‘in de ijskast’ kunnen komen te staan. De gemeente blijft dan ook actief lobbyen richting het Rijk om meer middelen beschikbaar te krijgen voor de uitvoering van haar taken. Door meerdere sporen te volgen komen we tot een passende begroting, die recht doet aan de wensen en behoeften van de samenleving.
Bron: Gemeente