Van Reeuwijk-Dorp tot Waarder, van Bodegraven tot Driebruggen, overal vinden we bewoners die bezig zijn met verduurzaming. In deze serie interviews nemen we een kijkje over de schutting bij deze bewoners. Ze vertellen ons over hun drijfveren, hun toekomstplannen en de vraagstukken waar zij tegenaan liepen. In deze editie: Peggy Munnikhuis en Paul Cornelissen uit Reeuwijk.
Peggy Munnikhuis en Paul Cornelissen wonen al ruim tien jaar aan de Oukoopsedijk in Reeuwijk. Eenmaal ingetrokken, besloten ze om zonnepanelen aan te leggen op hun jaren ’70- pand. Nu, tien jaar verder, is praktisch de hele Oukoopsedijk om.
“Dat vinden we echt mooi. We doen het niet alleen. Inmiddels liggen er ruim 500 panelen op twintig huizen.”
Zo, dat is een flinke hoeveelheid.
“Ja! In het begin merkte je hier en daar nog wat twijfels. Maar inmiddels is praktisch de hele dijk om. Nu wordt hier zoveel energie opgewekt, dat het net soms overbelast is. Daar gaat een bewoner van de Oukoopsedijk met de netbeheerder over om de tafel. Dat gaat dus wel goedkomen. Iedereen merkt toch wat een voordeel het heeft om zelf zonnepanelen te hebben.”
Aan wat voor voordelen moet ik dan denken?
“Nou ja, allereerst is er natuurlijk de milieukwestie. Wij hebben een groen hart, om het zo maar te zeggen. Maar zonnepanelen zijn daarnaast financieel makkelijk om geld op te verdienen. De terugverdientijd is niet erg lang.”
Dus doe je het niet om het milieu, dan kun je het wel doen voor je portemonnee.
“Het blijft natuurlijk wel een investering. Voor de één kan dat wel, voor de ander niet. Dat is heel erg afhankelijk van eenieders situatie. We kunnen niet zeggen: iedereen kan zijn huis helemaal verduurzamen.”
Wat kunnen we dan wél zeggen?
“Alles wat je doet aan verduurzaming, is goed. Je hoeft niet meteen een energieneutraal huis te hebben. Voer je een kleine maatregel uit, dan doe je ook wat. Doe je één keer een grote maatregel en vervolgens niks meer, dan draagt dat toch ook bij.”
Alle kleine beetjes helpen.
“Exact! Bij ons had het ook met het financiële plaatje te maken. We begonnen met dakisolatie, toen de zonnepanelen. Toen was het geld even op. Een paar jaar later begonnen we met de spouwmuur en de vloer.”
Inmiddels zijn jullie dus al heel ver gekomen.
“Ja! Maar ons hele huis compleet energielabel A maken, is praktisch niet mogelijk.”
Jammer! Waar ligt dat aan?
“Dan zouden alle muren eruit moeten. Dat kan gewoon niet. We hebben de muren nu zoveel mogelijk geïsoleerd. Een warmtepomp zou nog een volgende stap kunnen zijn.”
Die heeft dus nu de prioriteit?
‘Nou, dat moeten we nog even bekijken. De nieuwe badkamer moet er ook nog wel een keer komen, hè. Maar dat is dus echt een kwestie van prioriteiten stellen. Wij stelden die prioriteit eerst bij het verduurzamen van ons huis. Een nieuwe badkamer is daar voor ons ondergeschikt aan. Maar die warmtepomp moeten we wel eerst even goed uitzoeken.”
Dat uitzoeken, hoe gaat dat dan in zijn werk?
“Het is wel echt een klus als je dat allemaal zelf moet uitdokteren. Daarom waren wij zo blij met het Duurzaam Bouwloket. Daar staat alle informatie over verduurzaming gewoon online. Zo moeilijk was het daardoor uiteindelijk niet. Er werd verwezen naar bepaalde bedrijven die maatregelen voor je kunnen uitvoeren. En de gemeente gaat nu ook langs de deuren.”
Met de energiecoaches bedoelen jullie?
“Ja. Dat kan ook wel echt helpen, dat zij je aan de hand nemen langs al die informatie. Daarmee wordt het toch allemaal wat makkelijker. Er is een hoop online te vinden. En iemand die bij je thuis komt om die informatie te geven, helpt echt.”
Wilt u ook aan de slag maar weet u niet goed hoe? De gemeente heeft energiecoaches opgeleid om woningeigenaren in Bodegraven-Reeuwijk en alle kernen hierbij te helpen. U kunt een gratis advies aanvragen via het aanmeldformulier: https://gemeente.bodegraven-reeuwijk.nl/aanmelden-voor- energiecoach/formulier
Bron: Gemeente