Eind maart heeft wethouder Knol aan de raadscommissie zijn visie Sportveldenzone Bodegraven voorgelegd. Het plan moet een oplossing bieden voor de capaciteitsproblemen bij de voetbalverenigingen Esto en Rohda. Zijn plan is om het is om het huidige hockeyveld om te bouwen naar een kunstgras voetbalveld. Het nieuwe kunstgrasveld wordt een gemeenschappelijk veld te gebruiken door Esto, Rohda en vv Bodegraven. Al het voetbal zal op termijn geconcentreerd worden oostelijk van de Goudseweg. Daar waar VV Bodegraven nu zit, kan over ongeveer 10 jaar woningbouw worden gerealiseerd. Maar eerst is er een tussenstap voorzien waarbij het kunstgrasveld van VV Bodegraven omgebouwd wordt tot hockeyveld.
Het huidige gemeentelijke voorstel voor de aanpak van de capaciteits problemen bij Esto en Rohda is echter een schijnoplossing en zadelt de Bodegraafse voetbalclubs op korte en lange termijn met flinke problemen op. Op papier ziet de oplossing er sympathiek uit. Er is voldoende veldcapaciteit in Bodegraven, alleen de velden liggen verkeerd. Door een veld van vv Bodegraven te verplaatsen naar de andere zijde van de Goudseweg blijft het aantal velden gelijk (7) en krijgen Esto en Rohda een veld op wandelafstand tot hun beschikking.
Pijnpunten
Het addertje onder het gras is dat dit alleen voldoet bij een goede bespeelbaarheid van alle velden. Op het moment dat Pluvius zijn werk heeft gedaan ontstaan de problemen (gemiddeld 5 tot 6 speelweekeinde per jaar). De grasvelden zijn dan niet bespeelbaar en er zal moeten worden uitgeweken naar de kunstgrasvelden. Momenteel beschikken alle 3 de verenigingen over een kunstgrasveld. In de voorgestelde situatie zijn er 3 kunstgrasvelden, één voor Rohda, één voor Esto en een gemeenschappelijk kunstgrasveld. En daar zit het eerste pijnpunt. Op het moment dat de grasvelden niet bespeelbaar zijn, hebben zowel Esto, Rohda als v.v. Bodegraven grote behoefte aan het gemeenschappelijk kunstgrasveld. Er kan echter maar één vereniging op spelen.
Er wordt (te) veel van de verenigingen gevraagd als zij op dat moment in overleg moeten treden om te bepalen wie op welk tijdstip van het gemeenschappelijk veld gebruikt mag maken. En blijft er een fors capaciteitsprobleem omdat Esto of Rohda op dat moment over te weinig speelcapaciteit beschikken en Bodegraven mogelijk over helemaal geen speelveld beschikt. Het 2e pijnpunt is dat de huidige clubaccommodatie van HRCB in Bodegraven in zeer slechte en verouderde staat is en een zeer beperkte parkeergelegenheid biedt en een goede aanleg van een voetbalveld in de weg staat. Dit houdt in dat v.v. Bodegraven haar gasten op de locatie aan de Groene Zoom moet ontvangen, daar de kleedkamers moeten worden gebruikt voor het omkleden en dan te voet of per fiets naar de het veld aan de Grutto moeten gaan. Tijdens de rust (15 minuten) ontbreekt de tijd om terug te gaan en zal er op het veld gepauzeerd moeten worden. Al een onwenselijke situatie onder goede weersomstandigheden, helemaal ongewenst onder regen en winterse omstandigheden.
Pijnpunt 3 is dat slechte weersomstandigheden zich niet alleen in het weekend voordoen. Ook doordeweeks zijn de grasvelden vaak niet bespeelbaar en moeten de trainingen op kunstgras plaatsvinden. Hier geldt dan dezelfde problematiek als op zaterdag. Wie bepaald wie er gebruik kan maken van het gemeenschappelijke veld en voor v.v. Bodegraven ontbreekt ook dan de kleedruimte en de kantine.
Dit zijn de pijnpunten op korte termijn. Op lange termijn (10 jaar), als er ingezet wordt op woningbouw ten westen van de Goudseweg zou v.v. Bodegraven definitief moeten verhuizen naar de Grutto. Dit houdt in dat het aantal velden met 1 wordt ingekrompen en de beperkingen met slecht weer blijven. De verwachting is dat er dan weer sprake is van een acuut capaciteitsprobleem voor zowel de wedstrijddagen als trainingsdagen.
Om de capaciteitsproblemen op te lossen zijn er alternatieven. Het grote probleem zit hem in het feit dat er bij slechte weersomstandigheden te weinig speel- en trainingscapaciteit is. Een alternatief is de ½ grasvelden bij Esto en Rohda te vervangen door kunstgras en het kunstgrasveld bij v.v. Bodegraven te laten liggen. Bij deze invulling zijn de huidige capaciteitsproblemen opgelost. Het hockeyveld wordt op de huidige locatie vernieuwd. Over 10 jaar bij de verhuizing van v.v Bodegraven naar de Grutto ontstaat er wel een capaciteitsprobleem omdat het aantal velden dan met 1 wordt verminderd.
Indien er zich in de toekomst (over 4-5 jaar) weer capaciteitsproblemen voordoen zijn deze op te lossen door een grasveld bij Esto of Rohda (afhankelijk van waar de problemen zijn) om te zetten naar kunstgras.
Einde
Bij het alternatief zijn de kosten naar verwachting lager dan in het huidige gemeentelijke voorstel. Vv Bodegraven heeft al kenbaar gemaakt dat het plan van wethouder Dirk-Jan Knol het einde voor de vereniging gaat betekenen. Het wegvallen van VV Bodegraven zal echter niet leiden dat het aantal voetballers in Bodegraven fors zal verminderen. Op basis van de gemeentelijke ramingen wordt er een groei van het aantal actieve voetballers verwacht. Daarvoor zijn in de toekomst minder kleedkamers en maar 6 velden beschikbaar t.o.v van de huidige 7. En is de geboden oplossing van wethouder Knol geen echte maar een schijnoplossing.
Ingezonden bericht VV Bodegraven