Op de algemene ledenvergadering van 25 november 2019 legde Kees de Jong het penningmeesterschap van Rohda’76 neer. Omdat er op dat moment nog geen opvolger klaar stond, continueerde Kees het penningmeesterschap op interim-basis. Nu doet hij de verenigingsboekhouding definitief over aan Hans Zuidland. Ook geen onbekende bij Rohda’76, want Hans waakte in het verleden ook al over de clubkas.
Kwalificaties
Snel, deskundig, adequaat, to the point, scherp, analytisch en bovenal ook humoristisch. Zo maar enkele kwalificaties die de vertrekkende penningmeester Kees de Jong passen als een maatpak. Dat vindt ook voorzitter Arjan Griffioen. ,,Met Kees had Rohda’76 een zeer deskundige penningmeester die zijn zaakjes voor de vereniging voortreffelijk op orde had, ook nu tijdens de coronacrisis. Echt een klasbak.’’
Wie in de achterliggende zeven jaren de algemene ledenvergaderingen van Rohda’76 bezocht, zal dat zeker beamen. Kees presenteerde de jaarcijfers en begroting altijd via een powerpointpresentatie. Aan de hand daarvan gaf hij op een heldere wijze inzicht in de winstmarge van de kantine, het verloop van de contributieopbrengst en de verlies- en winstrekening. Om maar wat voorbeelden te noemen. Uiteraard ontbrak een toelichting op de balans en een inkijkje in de activa en passiva niet. Kees hoefde eigenlijk niet op de sheets te kijken. Hij kon de cijfers dromen.
Emoticons
Vragen van leden beantwoordde hij op een heldere wijze, zo vanuit het zadel. Ieder onderdeel van de jaarrekening en begroting voorzag Kees op de sheets van een emoticon. Een bij een plus en een bij een min. ,,Nu Kees ermee stopt moeten wij een traantje wegpinken. Uiteraard zijn wij hem zeer erkentelijk voor wat hij voor Rohda’76 heeft betekend. En gelukkig hebben we in de persoon van Hans Zuidland een waardige opvolger gevonden’’, concludeert Arjan.
Samen met verenigingssecretaris Piet Spannemaker is Kees vanaf de oprichting in 1976 nog steeds actief als voetballend lid. Beiden doorliepen alle jeugdselectie-elftallen en vele jaren prijkten hun namen op het wedstrijdformulier van het eerste elftal. Nu speelt het duo in het 8e elftal.
DNA
Kees kreeg het vrijwilligers-DNA mee van zijn ouders. Vader Dirk was één van de oprichters van Rohda’76 en tot aan zijn dood (83) in 2015 vrijwilliger bij de club. Voor die verdiensten ontving hij een gouden speld van de KNVB. Bovendien was Dirk erelid van onze vereniging. Zijn vrouw Corrie, die ruim drie maanden eerder overleed dan Dirk, was ook vervlochten met Rohda’76. Corrie waste onder andere de tenues van de selectie en draaide bardiensten. Zij ontving een koninklijke onderscheiding voor haar onbezoldigde werkzaamheden en in 2002 kreeg zij bij de Bodegraafse sportverkiezingen de sportverdienstenduim overhandigd. Haar naam leeft ook nu nog voort, want naar haar is de trofee vernoemd die de verenigingstopscorer aan het einde van het seizoen in ontvangst mag nemen: de Tante Corrie Bokaal. Als het even kan reikt Kees die jaarlijks uit op de familiedag. Kortom, de appel viel niet ver van de boom.
Overigens speelt de coronacrisis Kees wel parten. Hij zou vanaf eind maart met zijn vrouw Karin een rondreis van een half jaar door Europa gaan maken. Die reis heeft hij noodgedwongen moeten opschorten.
Ingezonden bericht