Het was voor schrijver, televisiemaker en cabaretier Kees van Kooten zijn laatste leesvoorstelling op Valentijnsdag 2016 in het Evertshuis. Van tevoren had Kees al via een e-mail aan organisator Bibliotheek De Groene Venen laten weten dat hij er een onvergetelijke middag van zou gaan maken. En die geschreven uitspraak maakte Van Kooten meer dan waar. Het publiek genoot hardop lachend van alles wat Kees deed. Of hij nu voorlas, tussendoor een grapje maakte of een persoonlijke familie anekdote vertelde, alles was van het begin tot de laatste toegiftgrapjes geweldig grappig.
Diverse boeken
Er kwamen verschillende boeken van de auteur aan bod waaruit hij zijn komische verhalen voorlas. Hij legde uit dat hij soms geen woorden kon vinden voor wat hij bedoelde. Op die manier kwamen zijn zelfbedachte woorden als ‘zwijgstront’, ‘sluwpret’ en ‘droefdweep’ tot stand.
Neologismen
Om deze neologismen (nieuwe taalelementen) stonden Van Kooten en zijn goede vriend en collega Wim de Bie bekend. Zo was er in 1973 de Bescheurkalender, in 1974 de uitspraak ‘Leef met vlag en wimpel, maar hou het simpel’ en uit 1985 ‘jemig de pemig’. In 1993 kwam ‘Krasse knarren’. Het zijn slechts voorbeelden. Beide heren hebben er menig op hun naam staan.
Nokia uit 1992
Tijdens de voorstelling liet Kees zijn mobiele telefoon zien. Een Nokia uit 1992. Prima om mee te bellen en meer functies vindt hij niet nodig. Maar, het mondde uiteraard weer uit in een grap. Om niet voor gek te zitten in een café veegt Van Kooten namelijk driftig met zijn vingers over het telefoonschermpje alsof het wel een smartphone is.
Boekenverkoop & signeren
Na afloop konden de boeken van Kees gekocht en gesigneerd worden. Daarvoor stonden de mensen zonder morren lang in de lange rij. Maar het was het wachten waard. De auteur schreef geduldig in elk boek de opgedragen namen en woorden op met zijn krulletter schrijvende vulpen. En wilde iemand nog even op de foto met hem? Dan was dat totaal geen probleem. Kees poseerde geduldig. De inmiddels 74-jarige schrijver lachte regelmatig naar iedereen even lief en maakte bijna onafgebroken gevatte opmerkingen en nog meer grapjes. En het zojuist gekochte boek waarin per ongeluk een verkeerde letter van een naam werd geschreven, ging onmiddellijk aan de kant. “Geef eens een nieuwe,” zei hij tegen de boekverkoper.
En zo kon iedereen heel tevreden en met een blij gevoel weer naar huis. Inderdaad: het was een onvergetelijke middag én ge-wel-dig!