Het is inmiddels 13 dagen geleden dat Denise de Facebook groep Help Elkaar Bodegraven heeft opgericht. Met succes. De groep is in die korte tijd gegroeid tot een pagina met meer dan 400 leden en blijft groeien. Wethouder Robèrt Smits is eveneens lid geworden van de groep. De pagina is opgericht om spullen in te zamelen van mensen die het niet meer nodig hebben voor mensen die het juist wel nodig hebben, zoals tandpasta maar ook toiletpapier, een pan of iets voor ouders die hun kinderen niets kunnen bieden met bijvoorbeeld Sinterklaas. Tevens is de groep er om de 35 gezinnen van de Voedselbank extra’s te geven en om ‘de weg te wijzen’ aan mensen die minder bedeeld zijn en daar oplossingen voor zoeken.
We kwamen rond van zo’n 35 euro per week. Dan weet je hoe het voelt als je shampoo en toiletpapier moet kopen
Minderbedeeld
Denise doet samen met haar buurvrouw Nadja het grootste gedeelte van het vrijwillige werk, samen met twee moderators uit de Facebookgroep. Denise en Nadja hebben beiden in een arme positie gezeten. “Wij zijn allebei twee alleenstaande moeders geweest. We waren minderbedeeld en hebben allebei bij de Voedselbank gelopen, met kinderen, zonder auto. We gingen door kou in weer en wind, en we kwamen rond van zo’n 35 euro per week. Dan weet je hoe het voelt als je shampoo en toiletpapier moet kopen.” aldus Denise. De twee buurvrouwen zitten tegenover elkaar aan tafel. Naast hen staat een grote hoop met spullen, voor de mensen van de Voedselbank. “Het eerste plan was om de 35 gezinnen van de Voedselbank iets extra’s te bieden in een klein tasje. Intussen zijn die tassen bomvol met speelgoed, toiletpapier, scheermesjes, alles zit er in. Wij willen de tassen gevuld aanleveren.” Ook zijn Denise en Nadja actief voor ouderen en vertellen over kerstbroden voor ouderen in Rijngaarde. “Alles wordt gedoneerd.”
als jij vandaag boodschappen nodig hebt zoals luiers, dan kan je daar niet op wachten
Mensen kunnen een Facebookbericht sturen of e-mailen als ze iets nodig hebben. “We willen er binnenkort ook een telefoon erbij gaan nemen, er zijn ook mensen die geen Internet hebben.” voegt Denise er aan toe. Als dat bericht is verstuurd is, wordt er gevraagd om bewijs zodat het duidelijk is dat het goed terecht komt. Daarna wordt geprobeerd om zo snel mogelijk een donatie te vinden die aan de behoefte voldoet. “Je kunt via FermWerk bepaalde dingen aanvragen, maar mensen weten soms ook niet hoe dat werkt. Al kennen ze het wel, dan moeten ze er soms een paar maanden op wachten na de aanvraag. Maar als jij vandaag boodschappen nodig hebt zoals luiers, dan kan je daar niet op wachten. Dan kunnen mensen een bericht sturen naar ons.” De bel gaat. Denise loopt naar de deur om daar spullen aan te nemen van een donateur. “Mensen zijn erg enthousiast”, zegt Denise met een lach.
Het trekt mij enorm om mensen te helpen
Anoniem
“Het trekt mij enorm om mensen te helpen.” aldus Nadja. “Er zijn in Bodegraven ook gewoon gezinnen die het nodig hebben om extra hulp te krijgen. Dit zijn ook mensen die zich niet hebben aangemeld bij de Voedselbank en anoniem willen blijven. Wij vroegen ons af wat we daarin konden betekenen.” Nadja en Denise benadrukken dat ze anonimiteit belangrijk vinden, en leggen uit hoe zij de privacy van mensen proberen te waarborgen door de identiteit van zowel donateurs als ontvangers van spullen privé te houden. In de groep zelf kunnen ook spullen aangeboden worden onder eigen naam, en daar kan op gereageerd worden door mensen die interesse hebben.
Wegwijzen door advies
“Mensen kennen de wegen soms niet.” aldus Nadja. “Je kunt naar het Huis van Alles gaan met je financiële problemen, maar dit is voor sommige mensen toch een grote stap.” Ze vertelt dat mensen soms niet precies weten hoe bijvoorbeeld het aanvragen van voorzieningen werkt, of waar je dit kunt doen. “Ik kan ze de weg wijzen, ik heb zelf het meegemaakt. Die mensen kan ik ondersteunen en advies geven, dat vind ik heel belangrijk.” vertelt Nadja, die zelf in de zorg werkt.
Weggeefhoek gezocht
Er zijn veel ideeën, zoals een kledingmarkt en andere projecten ondersteunen. De vele gedoneerde spullen staan tijdelijk in de huizen en zolders van Denise, Nadja en de twee andere moderatoren. “We zijn op zoek naar een weggeefhoek, als mensen dat aan kunnen bieden.” vertelt Denise. “Dan kunnen mensen langskomen en dingen uitkiezen.”
Wat Nadja en Denise van de snelle groei van hun initiatief vinden? “Echt geweldig.” vertelt Denise. “We hadden nooit verwacht dat zoveel mensen hun hulp aan zouden bieden.” De twee spreken hun bewondering uit over een ander 9-jarig meisje dat haar kerstgeld van 60 euro niet aan kerstcadeautjes maar aan notitieboekjes heeft besteed, voor de gezinnen bij de Voedselbank, via hun initiatief.
“Wij hebben allebei ons leven op orde en weer opgebouwd. Het is fijn om wat voor mensen te betekenen. Het is hard nodig om mensen te ondersteunen. Het vergt best wel energie maar we doen het voor een goed doel en dat is belangrijk.”
Door: Anne van Schothorst