Op 27 maart 2019 heeft wethouder Dirk-Jan Knol namens het college van B&W aan de gemeenteraad de toezegging gedaan om in een tijdlijn de feiten te presenteren van het proces voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Het college heeft Jan de Vries als externe en onafhankelijke adviseur gevraagd om dit feitenrelaas op te stellen. Dit is wat de gemeenteraad wilde.
Het college heeft kennisgenomen van het feitenrelaas en de uitgebreide tijdlijn(en). Wij zijn van mening dat het feitenrelaas een compleet beeld schetst van het doorlopen proces in de periode december 2016 tot en met november 2018. De gedetailleerde tijdlijnen en de oplegnotitie laten zien hoe drie 3 trajecten (de huisvesting van arbeidsmigranten, de woningbouwontwikkeling op Vrijeveld en grondverkopen op Groote Wetering II) met elkaar in aanraking zijn gekomen. Gezien de wijze waarop het proces is gelopen, hebben wij hiervoor in de raadsvergadering van 14 november 2018 aan onze inwoners excuses aangeboden.
De lering
Uit het feitenrelaas hebben wij op een aantal punten lering getrokken.
In verbinding met onze inwoners
Veruit de belangrijkste les voor het college is om in gesprek te blijven met onze inwoners. Dit geldt zowel voor de periode voorafgaand, als tijdens en na besluitvorming in vraagstukken. Dit is ons eigen credo en dit is gaandeweg het project op de achtergrond geraakt en dat had niet mogen gebeuren. Door een principebesluit te nemen voordat wij met inwoners in gesprek waren gegaan, ontstond het beeld van voldongen feiten, waarover geen gesprek meer mogelijk was. Met toekomstige vraagstukken, maar ook met bijvoorbeeld de activiteiten onder de noemer ‘Democratic Challenge’ zetten wij in op betere vormen van contact met onze inwoners.
Samenwerking raad, college en ambtelijke organisatie
Hoewel wij ons hebben ingezet om u volledig te informeren op diverse momenten in het proces, hebben wij u door vroegtijdig een principebesluit te nemen onvoldoende in positie gebracht om hierover met elkaar en de inwoners in gesprek te gaan. Achteraf zien wij dat wij te snel naar besluitvorming hebben toegewerkt. Dit raakt de samenwerking tussen uw raad, ons college en de ambtelijke organisatie. Deze samenwerking blijft voor ons in elk project of dossier een nadrukkelijk punt van aandacht. Wij gaan hierover graag met u als raad in gesprek om de verbetering van deze samenwerking verder vorm te geven.
Geheimhouding
Tot slot constateert het college dat op een aantal momenten de geheimhouding onnodig lang heeft geduurd. Deze handelswijze leidde tot ruis en kwam het proces niet ten goede.
Nader juridisch advies over geheimhouding
Er zijn vragen gerezen over de juistheid van het opleggen van geheimhouding door het college. Om onduidelijkheid in de toekomst te voorkomen hebben wij advies ingewonnen over de vraag of het opleggen van de geheimhouding correct is gebeurd en of ook correct met de geheimhouding is omgegaan. Mevrouw mr. C. Norde van La Gro Geelkerken advocaten heeft hierover op 25 juni 2019 advies uitgebracht. In het advies wordt beschreven dat geheime informatie mag worden gedeeld met partijen waarmee de gemeente in onderhandeling is. Dat geldt zowel voor de raad als voor het college. Als de inhoud van stukken waarop geheimhouding is opgelegd al bij een derde bekend is, dan mag op basis van die informatie met de derde verder worden gesproken. Feitelijk wordt dan geen geheime informatie gedeeld, maar wordt verder onderhandeld op grond van reeds bekende informatie. Geconcludeerd kan worden dat in het dossier “Huisvesting arbeidsmigranten” geen schending van opgelegde geheimhouding heeft plaatsgevonden. De partijen met wie de geheime informatie is gedeeld hadden al kennis van die informatie vóórdat de geheimhouding werd opgelegd. Wat betreft de wijze waarop geheimhouding wordt opgelegd moet worden geconcludeerd dat die op onderdelen voor verbetering vatbaar is. Om te bewerkstelligen dat het opleggen van geheimhouding en, in voorkomende gevallen, het bekrachtigen van de geheimhouding door uw raad op de juiste wijze gebeurt zal de hiervoor te volgen procedure worden neergelegd in een procesbeschrijving.
Het vervolg
Het college ziet samen met u nog steeds het belang in van een nieuw proces om te komen tot huisvesting van arbeidsmigranten. Op basis van uw motie van 27 maart 2019 gebeurt dit onder aanvoering van een onafhankelijke procesbegeleider, Rob van Hilten. U heeft onlangs kennis met hem gemaakt. Het college heeft vertrouwen in dit proces en laat dit in handen van Rob van Hilten. Wij horen graag van u op welke wijze u met ons in gesprek wil gaan over het feitenrelaas.
Bron: Gemeente Bodegraven-Reeuwijk