Frank Rijkaart geeft duidelijkheid over voorstel nieuw evenemententerrein

blank

De evenementen in Bodegraven groeien uit hun jasje. De VVD heeft als plan een nieuw en duurzaam terrein. Raadslid Frank Rijkaart praat jullie volledig bij wat het idee is. 

blank


Waarom een nieuw terrein voor evenementen?

Zoals we allemaal wel weten zijn er een paar evenementen die meer ruimte wenselijk vinden of een betere locatie kunnen gebruiken. Het huidige terrein is vooral in gebruik als opstelplaats voor vrachtwagens tijdens de kermis en vooral bekend van de vakantiespelen.

Het viel me al even op dat vooral daarvoor men erg veel overhoop moet halen om het te laten passen op t terrein. Daarnaast is t ook niet echt ideaal om elke dag een volksoploop de Provinciale weg over te laten steken. Tel daarbij op dat het podium eigenlijk alleen zo neergezet kan worden dat er geluid afstraalt de woonwijk in en je komt snel tot de conclusie dat het voldoet maar verre van ideaal is. Dit jaar werd het vuur verplaatst en daarvoor moest men met honderden mensen wederom de Provinciale weg over en de woonwijk door. Deze problemen heb je eigenlijk bij elk evenement en de vraag is dan ook of t evenementen terrein wel een geschikt evenementen terrein is. Zo is er ook geen elektriciteitsvoorziening en rioolaansluiting. Natuurlijk hadden we afgelopen jaar een “groene” batterij. Maar als je die verbindt met een verlengsnoer op het vaste net… tja. Dan is dat ook niet alles. Volgens ons is er dus een beter alternatief. Het Bodegraafse Bos. En we wisten dat dit op weerstand kon rekenen.

Er is veel verwarring rondom het plan. Vertel?

Helaas heeft dit nieuws zich een beetje verspreid als het aloude spelletje waar je in een kring zit en de eerste iets in je oor fluistert en de laatste met een heel ander verhaal op de proppen komt. Het idee vereist dus extra uitleg want nu denken heel veel mensen te weten wat er zou kunnen komen en doen heel veel aannames die niet in ons idee staan. Ik heb al heel wat gelezen, dat we het bos gaan rooien, de natuur om zeep helpen, wij er niet zijn wezen kijken of nooit komen, het makkelijk praten is als je er niet vlakbij woont etc etc. Eigenlijk allemaal niet waar. Het is momenteel slechts een idee, meer niet, er zit nog helemaal geen uitvoering achter.

blank

Je wil het groen behouden en op de locatie nog meer verduurzamen. Hoe te doen?

Als je nu kijk naar t bos, los van allerhande sentimentele gevoelens, is bos een erg groot woord. Je kan er op 2 plekken in, aan de zijde van de container en aan de zijde van t voetbalveld. Tussenin ligt een terrein met wat gras, wat struiken, wat bomen. Een beetje een allegaartje. Op dit moment ook een best beetje brandnetels overigens. Maar er is ook een echt mooi deel. Achterin worden deze twee paadjes verbonden met elkaar. Dat laatste deel is eigenlijk het enige deel wat, als je er blind naar toe gebracht zou worden de indruk geeft van een echt bos. Vanaf daar zie je geen Provinciale weg, geen voetbalveld en geen container vol graffiti. Je zou de indruk kunnen krijgen er uren te kunnen slenteren. Wij zouden graag zien dat er rondom het gehele terrein een pad komt zoals dat laatste stuk. Dit gelegen rondom een open binnenterrein. Op strategische plekken zou je dan bijvoorbeeld groene wallen neer kunnen leggen en deze voorzien van zonnepanelen. zodat we een echt groene stroomvoorziening hebben. Dus juist meer groen, meer bos, betere wandelmogelijkheden. Daarvoor moet er wel extra aanplant van groen komen maar ik denk niet dat iemand daar op tegen kan zijn. Ik las elders op internet een aardig idee voor een klimbos en iemand stelde voor de scouting te benaderen om mee te helpen bij dat idee en mee te denken over de inrichting. Dat vond ik een erg constructief plan. 

blank

Wat heeft dit plan als voordeel voor de gemeente?

Voor veel partijen heeft het dus voordelen. De Vakantiespelen zouden dan aan een autoluwe weg terecht kunnen op een beter ingericht terrein waar men flexibeler om kan gaan met hun inrichting. Een duurzame stroomvoorziening is nooit verkeerd en beter dan de huidige voorzieningen. Het levert de gemeente zelfs wat op als er geen evenementen zijn. Meer groen komt de huidige gebruikers tegemoet, breidt hun plek zelfs uit en kan weer nieuwe wandelaars aantrekken. Ten aanzien van andere evenementen, ik heb als voorbeeld beat up genoemd. Voor deze doelgroep zou dit ook kunnen helpen. Nu is er al wat voor deze groep geweest op het Willemsplein, zwembadterrein en nu de parkeerplaats. Als daar de bouwplannen zich blijven ontwikkelen is dat wellicht ook geen optie meer. Let wel dat in onze visie het niet de bedoeling is om elke week een geluidsoverlast veroorzakend evenement te faciliteren maar een plek waar de huidige organisatoren wellicht wel makkelijker uit de voeten kunnen. Evenementen die qua aard beter passen in de kern en daar ook prima uit de voeten kunnen hoeven wat ons betreft ook niet te verplaatsen.

Hoe ga je eventuele geluidsoverlast verkleinen?

Zoals gezegd zou een groene geluidswal hieraan bij kunnen dragen. Nu is er een behoorlijk open verbinding tussen terrein en woonwijk. Zo willen wij dat dus niet hebben. De geluidswal moet geen onooglijk ding worden, maar onderdeel van het wandelpad en zo opgaan in een aanblik van een bos. Bij voorkeur zodanig dat zelfs t open terrein vanaf de flats aan de overzijde aan t zicht onttrokken word. Daarnaast biedt dit concept meer mogelijkheden voor het plaatsen en richten van je geluidsinstallatie. Iets wat nu eigenlijk ook niet echt tot de mogelijkheden behoort. Mochten mensen ideeën hebben dan horen we die graag. En vragen zijn ook welkom. Daar kan ik meer mee dan negatieve reacties op basis van aannames. Ik denk dat dat de tendens is van het internet maar ik hoop dat onze inwoners in de toekomst toch wat vaker de vraag stellen hoe iemand iets ziet, voor iets te veroordelen.

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank