Op Wereld Alzheimer Dag op zaterdag 21 september werd op het Raadhuisplein de intentieverklaring ‘Ontwikkeling Dementievriendelijke gemeente Bodegraven-Reeuwijk’ getekend. Tevens was er een informatiemarkt en waren er verschillende activiteiten die begeleid werden door de buurtsportcoaches. Ook was er een lezing over de effecten die bewegen heeft op het brein.
we gaan regelen dat iedereen met dementie waardig oud kan worden
Dementievriendelijke gemeente Bodegraven-Reeuwijk
“Mensen worden gemiddeld ouder, en bij ouder worden hoort het krijgen van gebreken. Je komt vormen van dementie steeds meer tegen in de directe leefomgeving”, aldus wethouder Kees Oskam die de bijeenkomst opent. “Het tekenen van de intentieverklaring is een goede start, we gaan regelen dat iedereen met dementie waardig oud kan worden”, sluit hij af.
Na het openingswoord werd er door Stichting SAM, Alzheimer Nederland afdeling Midden-Holland, TransmuraalNetwerk Midden-Holland, de buurtsportcoaches en de gemeente Bodegraven-Reeuwijk de intentieverklaring ‘Ontwikkeling Dementievriendelijke gemeente Bodegraven-Reeuwijk’ getekend. Deze intentieverklaring is opgesteld naar aanleiding van de door de gemeenteraad aangenomen motie van de ChristenUnie in juli 2017 waarin wordt opgeroepen te werken aan de bevordering van een dementievriendelijke omgeving voor de inwoners van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Bodegraven-Reeuwijk is de eerste gemeente in de regio Midden-Holland die zo’n intentieverklaring ondertekend.
Steeds meer mensen met dementie
Het aantal mensen in Nederland met dementie stijgt als gevolg van de vergrijzing in de toekomst naar meer dan een half miljoen in 2040. Tot 2050 loopt het aantal mensen met dementie verder op naar ruim 620.000. Dat betekent dat ook in onze gemeente het aantal mensen met dementie fors toeneemt. Dit kunnen mensen zijn die je op straat tegenkomt, maar ook in de supermarkt of in de buurt waar je woont. Weten hoe met dementie om te gaan wordt de komende jaren steeds belangrijker. Jaap Feenstra (Alzheimer Nederland): “We moeten een beroep doen op de organisaties in de samenleving. Wat kunnen zij betekenen voor mensen met dementie. Dat geldt voor inwoners, maar ook voor medewerkers in een supermarkt. Iedereen krijgt te maken met dementie.”