Column: FACT CHECKING? Een politiek verfrissend idee!

Er wordt heel wat afgelogen in de politiek en dat is een verdrietige zaak. Leugens leiden nu eenmaal tot versluiering van de werkelijkheid met als resultaat verkeerde keuzes met nare gevolgen. Donald Trump schijnt minimaal 15 keer per dag hardop te liegen en dankzij een leugen zijn we de Golfoorlog in gerommeld en zitten we nu met Al Quada en Isis.




Liegen is natuurlijk zo oud als de bijbel en iedereen kleurt af en toe zijn waarheid een beetje mooier. Een leugentje om bestwil is snel gemaakt, maar het wordt een andere zaak wanneer je voortdurend zit te liegen, terwijl je heel goed weet dat de feiten anders liggen en daarom vindt er in Engeland een opmerkelijk experiment plaats.

Boris Johnson, de gedoodverfde opvolger van Theresa May, wordt binnenkort voor de rechter gedaagd door een 26-jarige ondernemer die zijn politieke leugens meer dan zat is.

Ooit had ik de twijfelachtige eer om naast hem te zitten tijdens een dinertje en ik kan je verzekeren, Boris pakt inderdaad graag de aandacht met allerlei verhalen. Hij is het type flamboyante politicus waarvan wij er inmiddels ook een paar hebben rondlopen. Die vinden dat in oorlog, liefde en vooral in de politiek alles is geoorloofd. De waarheid nemen ze niet zo nauw en omdat Boris vindt dat de UK heel snel de EU uit moet strooit hij graag behoorlijk wat fakefeiten rond die de leugendetector niet doorstaan.

Genoeg dacht dus een Britse burger en hij startte een crowdfunding actie. Als inwoner moet je ervan op aan kunnen dat volksvertegenwoordigers de waarheid vertellen en de rechter vindt dan ook dat er hier genoeg aanknopingspunten zijn om een rechtszaak te starten.

We gaan het binnenkort dus horen. Hoe hard mag een politicus ons voorliegen, wanneer hij zijn zin wil krijgen. Overigens denk ik dat er nog een belangrijk voordeel gaat ontstaan. De politiek die eindelijk eens echt aan fact checking gaat doen. Je kijkt voortaan wel uit om als partij zaken te gaan beweren die je weliswaar voor gelepeld krijgt, maar die nergens op slaan. Een uurtje fact checken op google had een hele andere conclusie opgeleverd, de werkelijkheid.

Een verfrissend beeld en wellicht een beetje mooiere wereld met politieke waarheden die blijken te kloppen. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn?

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank