Bodegraafse stichting Local Care naar Oekraïne

blank

Donderdag 16 mei zijn ze vertrokken. Leden van Stichting Local Care, die opgericht is in Bodegraven, zijn momenteel in Oekraïne. Ze willen een zorgboerderij gaan bouwen op de plaats van een oud ziekenhuis, om mensen daar hulp en onderdak te bieden. Stichting Local Care heeft als doel kleinschalige en directe hulpverlening in Oost Europa te bieden. Op deze reis naar Oekraïne gaan de vrijwilligers inspecteren en bekijken wat er moet gebeuren om het project te laten slagen. Vrijwilliger Wilma Takke legt uit wat ze gaan doen.

blank


‘Iedereen die in de huidige maatschappij buiten de boot valt, een plekje bieden.’ Dat is het doel van het realiseren van de zorgboerderij in Oekraïne. De leden van Stichting Local Care zijn op bezoek om de locatie te bekijken van de toekomstige zorboerderij, waar momenteel een oud ziekenhuis staat. Dit, nadat ze in februari met een veiling hebben meegedaan om dit te kunnen kopen. Want zo gaat dat in Oekraïne. “Het is een langdurig project. We willen kleinschalig beginnen en steeds een stukje voor onze rekening nemen”, aldus Takke.

“Hoe het er in de praktijk straks uit gaat zien, weten we nog niet. We laten ons leiden door wie er hulp nodig hebben”, vertelt Takke. Ze gaan met pastor Viktor, hun lokale contactpersoon op pad.blank

Dim Dirk Jana

In december 2008 werd Stichting Local Care opgericht. De aanleiding was de betrokkenheid van Dirk Jan Warnaar en zijn vrouw Marianne de Bruin bij hulpprojecten in Oost Europa. Dirk Jan Warnaar is eind januari overleden aan de gevolgen van kanker. Het overlijden raakt de leden van de stichting. “Dirk Jan had hoop dat wij de zorgboerderij na zijn overlijden zouden kunnen realiseren. Dat is de drijfveer geweest om met dit project aan de gang te gaan. Het project van de zorgboerderij zal ook worden vernoemd naar hem”, aldus Takke. Het project heet: Dim Dirk Jana.

Het project leeft in Bodegraven. Er is naar aanleiding van de wens van Warnaar, die muzikaal erg actief was in Bodegraven, 13.000 euro opgehaald voor het project. Ook werken veel lokale bedrijven in Bodegraven mee aan het ophalen van geld voor de stichting.

Dim Dirk Jana is een van de vele projecten waar Stichting Local Care zich mee bezig houdt. Dit zijn projecten zoals de zorg voor een meisje met een huidziekte, een mental hospital, weeshuizen en een moeder-baby kliniek.blank

Dim Dirk Jana is een groot en bijzonder project en zo ervaren de inwoners van Nova Oekraina dat ook. Nova Oekraina is een plaats dicht bij Rivne en tevens de toekomstige locatie van de zorgboerderij. Als de leden van de stichting de burgemeester van de plaats bezoeken komt er een traditionele zanggroep in klederdracht optreden. Daarna worden ze toegezongen door kinderen. De groep heeft onder andere stroopwafels en Delfstblauwe tegeltjes meegenomen voor de mensen die ze gaan ontmoeten. Ze bezoeken ook een school. “De directeur van deze school is lid van de foundation “Hope” en daarmee ook betrokken bij ons project. “Hope” is onze samenwerkende organisatie in Oekraïne en speciaal opgericht voor Dim Dirk Jana.”, legt Takke uit.

blank

Voorzitter Gert Jan Meijers met Natasha

Lokale contacten

Naast het oude ziekenhuis woont een vrouw, Orysia. Ze heeft in totaal al zo’n 22 kinderen opgevangen. Het stel Orysia en Igor, hebben op dit moment ook pleeg- en weeskinderen. De groep bezoekt hen. “Op dit moment hebben Orysia en Igor 17 kinderen thuis. Een deel eigen kinderen, een deel pleegkinderen en een deel geadopteerde weeskinderen.”

Daarnaast bezoekt de groept Natasha. Ze is positief over het project. “Natasha, de dame waar we ons bezoek vanochtend begonnen, vertelde ons al dat dit wel eens een project kan zijn dat in heel Oekraïne gekopieerd wordt”, vertelt Takke. Natasha is zelf pleegmoeder. Ze werkt daarnaast voor de overheid, is regiomanager en verder verantwoordelijk voor circa 300 wees- en pleegkinderen in de gehele regio Rivne, die 1,5 miljoen inwoners heeft.

blank

De leden van Stichting Local Care met Natasha

“Omdat Natasha zelf ook pleegmoeder is, weet ze goed wat er in de praktijk nodig is”. Het hebben van lokale contacten is een belangrijke kracht van de stichting. Zo kunnen ze te weten komen hoe ze het beste kunnen handelen. “In Nederland zijn er geen weeshuizen meer en worden kinderen vooral in pleeggezinnen opgevangen. In Oekraïne probeert men deze omslag ook te maken. Natasha is blij met onze inspanningen om mee te helpen in de regio een locatie te ontwikkelen waar iedereen die in de huidige maatschappij buiten de boot valt, een plekje kan vinden”, vertelt Takke.

Locatie

“We zijn onder de indruk van het terrein, er is al behoorlijk opgeruimd.”  De groep is “direct enthousiast” als ze de gebouwen zien. “De gebouwen zijn vervallen en oud maar we zien heel veel mogelijkheden! Er zijn watervoorzieningen, er is riolering en er zijn elektriciteitsaansluitingen”, aldus Takke. Dat is positief, want dit scheelt veel in de kosten. “De locatie is best groot, volgens mij kunnen daar veel mensen terecht.”

blank

De toekomstige locatie van de zorgboerderij

De leden van de stichting gaan meerdere dingen bekijken in het gebouw. Het zal verbouwd moeten worden zodat het op slot kan en waterdicht wordt. Ook gaat de stichting kijken of mensen er alleen overdag kunnen komen of ook kunnen blijven overnachten.blank

“We willen een veilige plek voor iedereen. Het is uiteindelijk de bedoeling dat iedereen die daar een plek vindt, naar vermogen weer iets bijdraagt. Zoals bijvoorbeeld in de tuin. Dan ben je ook van waarde voor de rest”, vertelt Takke. De zorgboerderij zal in Oekraïne ook volledig moeten draaien op vrijwilligers. “We willen iedereen die niet tot zijn recht komt, laten stralen.”

blank

“Igor begroet ons met een speciaal welkomsbrood op een traditioneel geborduurde loper wat hij aan Marianne aanbiedt”

Viktor, Orysia, Igor en de kinderen zijn alvast begonnen met een afrastering van de tuin en de eerste werkzaamheden in de moestuin zijn ook gedaan. De uien en aardappelen zijn inmiddels gepoot. “We zien dat er met veel energie en enthousiasme door de lokale betrokkenen wordt gewerkt aan Dim Dirk Jana, met elkaar kunnen we hier iets prachtigs van maken.”

Meer informatie?

Neem een kijkje op www.stichtinglocalcare.nl of op de Facebook-pagina.

 

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank