Hier deel twee van het interview met burgemeester Christiaan van der Kamp over het jaar 2015, geschreven door Carin van Wijgerden.
De vakantiespelen
Een jaarlijks terugkerend kinderevenement wat ooit in 1967 begon. Tijdens de laatste week van de zomervakantie kunnen alle basisschoolkinderen uit de gemeente meedoen met de ‘Tent’ of de ‘Huttenbouw’. Het evenement eindigt altijd met een optocht en een flinke fik, waarbij alle eerder gebouwde hutten in een prachtige vlammenzee opgaan.
“De vakantiespelen zijn groots, meeslepend en zeer gewaardeerd en één keer per jaar acteer ik en dat is tijdens de vakantiespelen,” vertelt burgemeester Van der Kamp, “en de laatste dag ben ik er ook bij en doordeweeks bezoek ik ze een paar keer.”
In de andere dorpskernen vinden er ook vakantiespelen plaats. Waarom worden dezen eigenlijk niet gemengd? “De kracht is juist dat ieder dorp een eigen samenhang heeft.”
Bruisend Reeuwijk
In augustus 2015 hield Reeuwijk weer haar jaarlijks terugkerende eigen dorpsfeest ‘Bruisend Reeuwijk’. Met optredens, een zomermarkt, demonstraties van de brandweer, een megaschommel gebouwd door de Scouting, grote luchtkussens, een pannakooi (een mini voetbalkooi) en een modeshow als voorbeeld. Bijna teveel om op te noemen.
Ook de burgemeester bezocht dit succesvolle dorpsfeest. “Ik vond het gezellig. Bovendien was er een leuk goed doel: het Zeldzame Ziekten Fonds. Ik vond het helemaal prima.”
Aan het genoemde fonds mocht Van der Kamp, samen met de heer Goudswaard van de Rotary, een cheque overhandigen van ruim 10.000 euro. Dit bedrag kwam voort uit de verkoop van duizenden gele plastic eendjes die mee hadden gedaan aan de Duckrace.
De najaarsmarkt
Het dorpsfeest van Bodegraven. Waarbij kaas en de Kaaskoningin centraal staan. Drie dagen lang is de burgermeester zijn ‘macht’ kwijt. Hij moet dezen traditiegetrouw overdragen aan de Kaaskoningin. Zij opent het feest en bezoekt de diverse activiteiten met als resultaat prachtige plaatjes van haar en haar hofdames in de media.
Het feest bevat live muziek van bekende artiesten, een rommelmarkt, een braderie en meer en dat tot middernacht.
De burgemeester vindt dit feest één van de hoogtepunten. “De Kaaskoningin is altijd feest. De kaaskeuring vind ik ook een hoogtepunt. Persoonlijk gezien vind ik het fijn om lekker mee te doen en dan lekker kaas te mogen eten. En wat ik helemaal zo mooi vind is, dat we drie dagen feest in het dorp hebben en het altijd goed gaat. En dat wil ik graag zo houden.”
De vele vrijwilligers achter dit feest komt ook ter sprake. “Hulde aan al die vrijwilligers. Ze zijn er op heel veel plekken hoor. Zij zijn het cement van onze samenleving. Haal het cement maar weg en de hele samenleving stort in.”
De vertrekkende ondernemers
In Bodegraven zijn er het afgelopen jaar nieuwe winkels bijgekomen, maar er zijn er ook weggegaan. Wat vindt de burgermeester van de leegstand?
“Daar wordt heel hard aan gewerkt. De winkeliers hebben samen met de citymanager een plan van aanpak gemaakt en daar zitten hele goed elementen in, die we kunnen oppakken en dan gaat het volgens mij goedkomen.”
De elementen waar Christiaan Van der Kamp op doelt zijn onder andere: de dorpspromotie, de nieuwe gemeentewebsite, de verenigde winkeliers die meer zaken oppakken zoals het gezelliger maken van het centrum en het verbeteren van het parkeren.
Hij voegt nog toe: “Heb je niet gezien hoe mooi de feestverlichting in het centrum nu is?”
Een theezakjesvraag
Nadat de burgemeester een flink aantal items van afgelopen jaar voorzien heeft van commentaar, krijgt hij nog een theezakjesvraag. Christiaan heeft in eerste instantie geen idee om wat voor een soort vraag het dan zal gaan. Hij vraagt zwijgend, via gebaren, of het om een papieren vouwsel gaat wat je eerst heen en weer moet bewegen, dan een puntje moet aanwijzen en tot slot een flapje opent waaronder dan een vraag verschijnt. Nee, dus. Het is veel simpeler. Je koopt een doosje thee van een bepaald merk. Je maakt het doosje open en opent een individueel verpakt theezakje. Aha, er hangt een labeltje aan het theezakje: mét een vraag. Dat is een theezakjesvraag.
Onze willekeurige theezakjesvraag is: Waar zie je jezelf over vijf jaar?
Christiaan antwoordt met: “Als burgemeester van Bodegraven-Reeuwijk.”
Een paar persoonlijke vragen, nu we toch op visite bij de burgemeester zijn
Wat betekent het persoonlijk om burgermeester te zijn?
“Het mooie van mijn ambt is dat je mee vibreert met de pieken en dalen van een dorpsgemeenschap. Dat ervaar ik net als ieder mens. De pieken zijn leuk en de dalen zijn niet leuk en dat raakt je als mens, maar ja dat hoort erbij. Het is ook maar goed dat het je raakt, anders zou het niet goed zijn. Ik vind het een fantastisch ambt. Het is echt heel mooi om burgemeester te mogen zijn.”
Waar heb je het afgelopen jaar wakker van gelegen?
De stem van Van der Kamp wordt nu qua volume een stuk zachter. Hij moet even nadenken. Hij herhaalt al mompelend de vraag tweemaal. De hulpvraag ‘Wat raakt u het meest?’ helpt hem.
“Wat mij het meest raakt, is het leed wat mensen overkomt, zoals als mensen overlijden. Zowel binnen de privésfeer als ook het leed in de samenleving raakt mij. Dat is altijd triest. Als ik, in mijn rol als burgemeester, bij mensen moet komen die iemand verloren hebben dan is dat heel naar.” Gelukkig hoeft dat laatste niet heel vaak. “Ik ga alleen als ik vind dat ik toegevoegde waarde heb. Bovendien moet je soms de mensen eerst even laten bijkomen. Ik hoef niet overal direct met mijn grote wijsneus bovenop.”
Dan is, sneller dan gedacht, het ‘exclusieve interview’-uur voorbij. De burgemeester moet er weer snel vandoor. Op weg naar de volgende afspraak.