Maandag 26 maart was de laatste werkgroep bijeenkomst om Bodegraven-Reeuwijk HartVeilig te krijgen. Er lopen nog enkele acties, maar zodra die afgerond zijn krijgen we het predicaat HartVeilig Wonen. Deze laatste bijeenkomst, gehouden in het Bonte Varken, werd feestelijk afgesloten.
Wat houdt HartVeilig in?
HartVeilig houdt in dat er in de dorpskernen van onze gemeente 6-minuten zones ingesteld zijn. In een zogenaamde 6-Minutenzone bieden burgers binnen 6 minuten de juiste hulp bij een hartstilstand. Ze bellen 112 , starten met reanimeren en zetten een AED in. Hiermee vergroot je de kans op overleven van het slachtoffer aanzienlijk. Snelle hulp maakt het verschil tussen leven en dood. Een ambulance lukt het vaak niet om binnen 6 minuten de juiste hulp te bieden. Daarom is de inzet van burgerhulpverleners zo belangrijk, zij bieden hulp tot dat de ambulancemedewerkers aangeven dat ze het overnemen.
Wat is een AED?
AED staat voor Automatische Externe Defibrillator en is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een schok.
Wat heb je nodig om HartVeilig te zijn?
- Actief oproepsysteem
- Veel burgerhulpverleners
- Voldoende beschikbare AED’s
In Bodegraven-Reeuwijk is het oproepsysteem van HartVeilig Wonen (HVW) beschikbaar. Komt er bij de 112-meldcentrale een melding binnen van een hartstilstand, dan worden direct alle aangemelde burgerhulpverleners in de omgeving gealarmeerd via de App of SMS. Een deel van de gealarmeerde hulpverleners wordt direct naar het slachtoffer gestuurd om te starten met reanimeren, een ander deel wordt naar de AED’s in de omgeving gestuurd om die op te halen om bij de reanimatie in te kunnen zetten.
Werkgroep
Vorig jaar hadden diverse burgerhulpverleners van Bodegraven-Reeuwijk contact gezocht met de gemeente. Ze waren diverse malen opgeroepen voor een reanimatie. Het was mooi om te zien dat er veel burgerhulpverleners op een oproep afkwamen, maar nergens was een AED te bekennen. Kon de gemeente daar niet iets aan doen? Er werd met enkele vrijwilligers een facebookpagina gestart: AED’s en burgerhulpverlening Bodegraven-Reeuwijk. Via deze pagina werd aandacht gevraagd voor het HartVeilig maken van onze dorpskernen.
In april 2017 kwam een klein gezelschap vrijwilligers samen met medewerkers van de gemeente en de regionale AmbulanceVoorziening Midden Holland (RAVHM). Het belang van goedwerkende 6-minuten zones werd benadrukt en duidelijk werd dat het aantal beschikbare AED’s het punt was waar het hard voor gewerkt moest worden.
Uiteindelijk werd het plan om het project door HVW te laten leiden in mei 2017 in de raadsvergadering goedgekeurd en werd een Kick-Off meeting in juni gepland. Via HVW werden alle daar aangemelde burgerhulpverleners uit Bodegraven-Reeuwijk uitgenodigd. Via de Facbookpagina (AED’s en burgerhulpverlening Bodegraven-Reeuwijk), diverse andere social mediakanalen en de lokale pers werden geïnteresseerden uitgenodigd naar de Kick-off meeting te komen.
De opkomst was zeer groot tijdens de Kick-off. HVW hield een presentatie en gaf het belang aan van 6-minuten zones. Er bleek een grote groep vrijwilligers bereid om deel te nemen aan de werkgroep om de gemeente HartVeilig te krijgen. De contacten waren gelegd.
Van juli t/m maart zijn er in de diverse Huizen van Alles in totaal vijf werkgroep bijeenkomsten gehouden. Elke bijeenkomst kwam HVW met de cijfers zodat we konden zien waar we stonden en welke acties er uit gezet moesten worden. En als inwoners van Bodegraven-Reeuwijk mogen we trots zijn op hoeveel werk er in relatief korte tijd verzet is. Want het is niet alleen de werkgroep die actief is geweest, het zijn ook de door de werkgroep benaderde verenigingen en bedrijven die meegewerkt hebben om hun reeds aanwezige AED’s aan te melden en eventueel ook in een buitenkast buiten te hangen zodat ze beschikbaar zijn voor de opgeroepen burgerhulpverleners.
Is de klus nu af?
De klus om het predicaat HartVeilig te krijgen is zo goed als af en de werkgroep wordt een slapende groep. HartVeilig Wonen zal de komende jaren blijven monitoren of er genoeg burgerhulpverleners op een reanimatie reageren en of er genoeg beschikbare AED’s in de gemeente zijn. Zo niet, dan zullen ze de werkgroep weer wakker schudden om in actie te komen.
Er zijn 337 hulpverleners nodig om het predicaat HartVeilig te mogen dragen, we zitten momenteel op 402 aangemelde burgerhulpverleners. Maar hoe meer burgerhulpverleners hoe beter er zit geen bovengrens aan het aantal hulpverleners. Ook is het zaak dat de reeds aangemelde hulpverleners hun kennis op peil houden en hun diploma verlengen.
Het netwerk van AED’s is bijna volledig dekkend. Er zijn een paar open delen, hiervoor zijn de contacten al uitgezet en zo goed als rond. Ook voor het aantal AED’s geldt hoe meer hoe beter. De komende tijd zullen er daarom nog enkele bedrijven en verenigingen benaderd worden om hun AED aan te melden en te vragen of ze hem in een buitenkast willen hangen.
Momenteel loopt er een actie van de Hartstichting samen met Philips om buurtbewoners te stimuleren voor hun eigen buurt een eigen AED en buitenkast aan te schaffen: www.buurtAED.nl .
STAN
In januari zijn ‘HartVeilig Wonen’ en ‘Hartslag Nu’ samengegaan in ‘STAN’ (ik sta STANby). Hierdoor is STAN nu landelijk dekkend en zijn burgerhulpverleners overal in Nederland oproepbaar. Ook heeft STAN als doel om burgerhulpverleners breder inzetbaar te maken.
Meer weten over burgerhulpverlening kijk op:
Ingezonden bericht