302 kazen ingestuurd voor Cum Laude Awards

De Bond van Boerderij-Zuivelbereiders organiseert weer haar jaarlijkse wedstrijd om de beste kazen. Alles wat van de boer komt kan ingezonden worden, en een jury van technische keurmeesters en prominenten oordeelt dan over dit prachtige agrarisch cultureel erfgoed. Wie Nederland zegt, zegt eigenlijk kaas. Van boeren. Natuurlijk ook tulpen, klompen en molens, maar helaas kun je die niet proeven.




Dit jaar doen ook ambachtelijke bereiders mee. Dan zijn kaasmakers zonder eigen vee, dus GEEN boeren. Er is wel een definitie van ambachtelijk: ze mogen melk in kopen bij  maximaal 3 verschillende vaste boeren. Zodat net als bij kazen van boeren de herkomst van de melk bekend is. Want de melk van iedere boer en boerin smaakt anders, door de verschillende bodems (zand, klei, veen), door verschillend rantsoen (maïs, gras, bietenpulp, aardappelschroot, ect) en door verschillend ras koeien of fokkerij binnen een ras. Juist die diversiteit geeft Nederland smaak, en dat is het ware genieten. Wie eenmaal geproefd heeft van het palet, wil nooit meer eenheidsworst.

Maar welke kaas van welke maker is nu de lekkerste? Dat gaan we zien op 15 maart bij de Cum Laude Awards 2018 op Fort Wierickerschans in Bodegraven. Midden in de Cheese Valley, het kaasboeren rijke gele hart van het Groene Hart van kaasland Nederland.

Er zijn 201 boerenkazen aangemeld (rauwe melk), 60 kazen van de boerderij (verhitte melk) en 41 ambachtelijke kazen (van niet-boeren). Het wordt een lekkere en spannende wedstrijd.

 

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank