Als Burgerinitiatief Reeuwijk genieten we nog enigszins verrast van een geslaagde Verkiezingsbattle en alle lieve complimentjes. Pas in de laatste weken van december kreeg dit idee echt vorm. Professioneel gezien een absurd korte tijd om een dergelijk evenement op te willen pakken. Maar we hebben het gedurfd en meer dan ooit laten zien dat je met een enthousiast team hele mooie dingen kunt realiseren.
Niet in de laatste plaats mede dankzij de inzet en medewerking van alle politieke partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Laten we eerlijk zijn: een politiek debat zonder politieke partijen stelt niet zo veel voor.
Signalen vanuit het dorp
Natuurlijk zijn er ook wat verbeterpuntjes, maar als B.I.R. ligt onze focus vanzelfsprekend niet op het organiseren van leuke dorpsavonden. Voor ons is dit slechts een middel en niet het doel. De stellingen hadden primair de functie om de discussie onder inwoners op gang te brengen en in dat opzicht zijn ze meer dan geslaagd. Toch vormen ze aan de andere kant een hele aardige weerspiegeling wat leeft in ons dorp en waar wij ons als burger zorgen over maken. Het is aan de politiek de taak om deze signalen op te vangen en ermee aan de slag te gaan.
Burgerjury
“We zijn hier omdat we burgerparticipatie belangrijk vinden!”, is wellicht een van de meest treffende opmerkingen die vanuit de zaal werd gemaakt. Ons standpunt hierin in helder: succesvol werken aan burgerparticipatie doe je samen. Het zou een gemiste kans zijn om deze uitdaging te laten verzanden in een eenzijdige politieke discussie achter gesloten deuren.
Als inwoner van Reeuwijk-Brug en Sluipwijk daadwerkelijk invloed hebben op de toekomst van ons mooie dorp. Niet eens in de vier jaar, maar op een constructieve en regelmatige basis. Bijvoorbeeld door het instellen van een representatieve burgerjury, die tweemaal per jaar in gesprek gaat met het gemeentebestuur. In een open discussie over het gevoerde beleid en actuele thema’s.
Adviezen die inwoners meegeven aan ons gemeentebestuur. Die daar waar mogelijk gevolgd gaan worden en resulteren in nieuw of verbeterd beleid. Is dit niet mogelijk dan volgt een gemotiveerde terugkoppeling waarom alsnog gekozen is voor een alternatieve optie.
Daarmee bouw je duurzaam samen aan een directe relatie tussen inwoner en beleid en ontstaat een gemeente Bodegraven-Reeuwijk die echt een beetje van ons allemaal is.
Foto: M Bosch