Op maandagavond 23 november 2015 kregen medewerkers van Jumbo in Reeuwijk een training op de werkvloer hoe om te gaan met mensen met Alzheimer of dementie. Jumbo hoopt hiermee een bijdrage te kunnen leveren aan het langer zelfstandig leven van dementerende ouderen. Wethouder Laura Leijendekkers was aanwezig en reikte na de training certificaten uit aan de medewerkers. Als de training goed wordt doorlopen, komt er een sticker ‘dementieproof’ op de winkel.
De medewerkers kregen uit handen van Ben Hoetjes, voorzitter van Alzheimer Nederland afd. Midden-Holland, een certificaat uitgereikt voor het deelnemen aan en behalen van de training. Eigenaar van Jumbo Reeuwijk, Jim Koster kreeg de sticker Dementieproof op de winkel.
Project: Jumbo Dementie Proof
Dinsdag 17 november was de 1e theorietraining voor de medewerkers van Jumbo verzorgd door Alzheimer Nederland. Het praktijkgedeelte volgt maandag 23 november. De medewerkers leren door middel van rollenspellen op de werkplek hoe ze klanten met Alzheimer of dementie kunnen helpen. Jim Koster, exploitant van de Jumbo supermarkt in Reeuwijk, verzorgt de training in samenwerking met Alzheimer Nederland.
Initiatief
Marlies Schlingmann, coördinator van Dienstencentrum De Reehorst, kwam met het initiatief voor dit project. Schlingmann: ”Omdat er steeds meer ouderen langer zelfstandig thuis wonen, moet de omgeving hier ook op inspelen. Er komen veel ouderen bij de Jumbo in Reeuwijk. Soms weten zij de pincode niet meer of stoppen boodschappen in hun tas zonder af te rekenen. Het is belangrijk dat het personeel weet hoe zij hier goed mee om kan gaan.”
De Reehorst zet zich actief in om ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen en verwacht dat deze projecten hieraan bij kunnen dragen. “Meedraaien met de maatschappij is voor dementerenden erg belangrijk”, aldus Schlingmann.
Langdurige samenwerking
Er volgt een langdurige samenwerking met Alzheimer Nederland. Dit initiatief is nog nieuw, Jumbo in Reeuwijk wordt de 2e supermarkt in Nederland die ‘dementieproof’ wordt. Daarom zal regelmatig gekeken worden waar verbeteringen nodig zijn.
Alle partijen leveren een financiële bijdrage:
Jim Koster betaalt de training, Alzheimer Nederland de ontwikkeling en de coördinator van dienstencentrum De Reehorst zorgt voor subsidie om deze projecten ook daadwerkelijk te indiceren.