Gemeente neemt AED-buitenkast in gebruik

Wethouder Laura Leijendekkers heeft donderdag 22 juni de buitenkast met AED (automatische externe defibrillator) in gebruik genomen. Het draagbare toestel, bedoeld voor het reanimeren van een persoon met circulatiestilstand, hangt naast de ingang van het gemeentehuis aan het Raadhuisplein. De buitenkast is de eerste binnen onze gemeentegrenzen en onderdeel van het project Burgerhulpverlening en AED’s.




Wethouder Leijendekkers benadrukte tijdens de plaatsing van de AED het belang van burgerhulpverlening. Ook is zij blij met de grote opkomst op 15 juni tijdens de kick-off van het project Burgerhulpverlening en AED’s. “Geweldig om te zien dat het onderwerp zo leeft binnen onze gemeenschap. Hulpverlening is een maatschappelijke verantwoordelijkheid van ons allemaal en niet alleen van de overheid”, aldus Leijendekkers.

Kick-off

Tijdens de kick-off werd volop informatie verstrekt over burgerhulpverlening. Aanwezigen kregen antwoord op de vragen hoe het werkt, wat je doet als burgerhulpverlener en wat je kunt tegenkomen. Ook werd uitgelegd hoe het is geregeld met verantwoordelijkheid en veiligheid.

Samen in gesprek

Voor een adequate dekking in onze gemeente zijn ongeveer 20 AED’s en 400 vrijwilligers nodig. De aanmelding van vrijwilligers verloopt voorspoedig: de teller staat op 338. Het aantal AED’s binnen de gemeentegrenzen is weliswaar voldoende, maar het aantal dat aan de gevels van gebouwen hangt en is aangemeld op het netwerk is minder groot. Een werkgroep binnen de gemeente gaat daarom in gesprek met wijkteams, ondernemers en inwoners over de mogelijkheden om bestaande of nieuwe AED’s in buitenkasten te hangen.  De gemeente stelt daarvoor zes AED-buitenkasten beschikbaar die aan de gevels van openbare gebouwen worden bevestigd.

Over HartveiligWonen

Het project Burgerhulpverlening en AED’s maakt deel uit van HartveiligWonen: een netwerk van goed geschoolde geregistreerde vrijwilligers en beschikbare AED’s. Wanneer de meldkamer van 112 een vermoeden van een circulatiestilstand – in volksmond ‘hartstilstand’ – heeft, alarmeert de meldkamer de ambulance en tegelijkertijd de vrijwilligers die in de buurt van het slachtoffer wonen en/of werken. Deze vrijwilligers ontvangen een sms-bericht of een oproep via de app met daarin de locatie van het slachtoffer en/of de plek van de dichtstbijzijnde AED die opgehaald moet worden. De AED is een apparaat dat, indien nodig, met een stroomstoot de hartcirculatie weer probeert te herstellen.

Doe mee!

Heeft u belangstelling voor deelname aan de werkgroep, dan kunt u de zich aanmelden via e-mail: jvandenzen@bodegraven-reeuwijk.nl. Ook kunt u bellen met 0172 – 522 522 en vragen naar Jolanda van Denzen. Aanmelden als AED-vrijwilliger is mogelijk voor iedereen vanaf 18 jaar in het bezit van een smartphone. Kijk hiervoor op www.hartveiligwonen.nl.

Ingezonden bericht

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank