Bodegraven is gewild bij de inbrekers. De laatste weken loopt het aantal woninginbraken flink omhoog. Burgemeester Christiaan van der Kamp laat weten dat een politiebureau in Bodegraven dit probleem niet gaat oplossen. Het is scheer en inslag in de gemeente. Het gaat om maar liefst achttien inbraken. In de wijk Broekvelden worden de meeste inbraken gepleegd. De politie heeft dan ook vorige week een 19-jarige man uit Bodegraven aangehouden. Dit werd bekend gemaakt tijdens het maandelijkse persoverleg met de gemeente in het Evertshuis.
In Bodegraven-Reeuwijk was echt een angst om 112 te bellen voor een inbraak. “Je moet 112 bellen als je iets verdachts ziet. Ik merk wel dat er sneller wordt gebeld. We proberen met de WhatsApp-groepen daar ook deze boodschap te verspreiden en de mensen zodanig alert te krijgen dat ze weten waar ze op moeten letten. Zo proberen we ook het aantal inbraken omlaag te brengen”, zegt de burgemeester.
Donkere Dagen Offensief
“Donkere dagen offensief houden we al jaren. We willen hier meer aandacht aan geven. Ik werd vorige week nog geïnformeerd door een inwoner die een inbraak had. Deze persoon had de inbraak snel ontdekt en binnen vier minuten was de politie ter plaatse en dat leidde al direct tot een aanhouding van een verdachte. Binnen een uur was ook de Technische Recherche in de woning”, zegt Christiaan van der Kamp.
“De komende maanden houden we meerdere acties, deze blijven nog wel even geheim. We zijn in gesprek met whatsapp-groepen, er waren nog wat blinde vlekken, die gaan we proberen dicht te krijgen en dat schijnt te gaan lukken. Daar is de gemeente blij mee. Een van de wijkteams heeft zich gemeld met goede ideeën. Hiermee gaan we zeker aan de slag.”
Preventie woning slecht in Bodegraven
“Wat achter blijft is de preventie aan de woning. Als je Politie Keurmerk Veilig Wonen hebt is de kans dat je slachtoffer wordt 7x lager. “Mijn advies is: Beveilig goed je woning. De nieuwe woningen zijn allemaal op niveau. Het gaat vooral over de bestaande woningvoorraad vanaf de jaren 50. De woningen tussen de jaren ’50 en ’90 zijn tamelijk slecht beveiligd. En dat is het gros van de woningen hier. Wij hebben een tamelijk laag percentage keurmerk veilig wonen. Dit heeft waarschijnlijk te maken dat er jarenlang weinig last was van inbraken was tot een jaar of tien geleden. Aan een politiebureau zelf heb je niet veel. Het gaat er juist om dat we heterdaad organiseren.”
Er komt geen politiebureau
“Ik wil juist meer politieagenten hebben op straat en surveillance auto’s hebben, met een politiebureau vang je geen boeven. De gemeente laat weten structureel bezig te zijn met veiligheidsbeleid. We zijn hier al jaren mee bezig. Een van speerpunten is Preventie/Communicatie. De samenwerking met politie, inwoners en gemeente zo organiseren om er maximaal rendement uit te halen. Hoe sneller we 112 bellen, hoe completer ze het kenteken of beschrijving kunnen doorgeven, hoe succesvoller de heterdaadkracht wordt.
Tips zijn van harte welkom, roept de burgemeester als laatste.