Vandaag is het Wereld Eidag én Nationale Krokettendag. Wellicht leuke weetjes. Maar wist je dat we jaarlijks 300 miljoen kroketten in Nederland eten? Of dat de grootste kroket van Nederland door de krokettenfabrikant Van Dobben werd gemaakt. Met een lengte van 1,3 meter. Hij woog 250 kg. Zet daar maar eens je tanden in.
De geschiedenis van de kroket
De oudste kroketjes dateren uit 1830. Het was een koninklijk hapje. In de 19e eeuw werden de kroketten met verse broodkruimels gepaneerd en in de koekenpan met boter of reuzel gebakken. Reuzel komt van gesmolten varkensbuikvet. Die “oude” kroketjes dienden als het opmaken van restjes gaar vlees. Een kliekjes-receptje. Het tegengaan van verspilling van voedsel werd dus in die tijd al toegepast. Na de Tweede Wereldoorlog werd het koninklijke smulseltje meer en meer een snack voor het volk. Nu kennen we tal van variaties zoals de saté-, garnalen- en aspergekroket.
Stichting Wereld Eidag
Onder het motto ‘HET EI is het kroonjuweel van Moeder Natuur’ propagandeert Stichting Wereld Eidag, tromgeroffel, het ei. De stichting wil Nederland blijvend op de kaart zetten als het centrum van de kip en het ei in de wereld. Klinkt een tikkeltje zweverig, maar ze bedoelen het commercieel. De pluimvee-bedrijfstak is namelijk een efficiënte en high-tech industrie waar veel mensen hun brood (met omeletje?) mee verdienen. Wereldwijde commerciële uitbreiding ziet deze stichting als doel.
Kroket & ei
Het ei hoort bij een kroket. Voor het paneren van een klassieke Hollandse kroket gebruik je namelijk een losgeklopt ei (of eiwit). Zo blijft het paneermeel of fijn verkruimelde beschuit aan je “roux” plakken. Zeg maar als een jasje. De roux is de blote kroket. Je maakt deze van bloem, boter, bouillon, kruiden én (restjes) vlees of vis. Eet smakelijk!