Blog: Najaarsmarkt Bodegraven op de schop?

“Vooruitdenken door terug te kijken naar de toekomst!”




Mede dankzij het prachtige weer is de Najaarsmarkt in Bodegraven succesvol verlopen. De heerlijke temperaturen brachten dit keer extra veel mensen op de been die zonnig door de feestelijke straten van Bodegraven slenterden.

Toch is eens te meer duidelijk geworden dat de Najaarsmarkt van nu allang niet meer de najaarsmarkt van toen is. Sterker nog, het lijkt er op dat de Najaarsmarkt inmiddels volledig is overgenomen door de kermis en de muzikale feestavonden op het Raadhuisplein. Van de oorspronkelijke opzet van de najaarsmarkt, het promoten van Bodegraven als Kaasdorp bij uitstek en de jaarlijkse uitverkoop en aanbiedingen van de Bodegraafse ondernemers, is niets meer over dan een zaterdags hoekje in de Kerkstraat en rond de kerk. Sfeervol, zonder meer, maar op deze manier kan je Bodegraven echt niet meer op de toeristische najaarskalender zetten.

Dieptepunt is wel, en dat was de laatste Najaarsmarkt goed te zien, de kermis die meer dan de helft van het Raadhuisplein in beslag neemt. Een kermis die notabene op dinsdag al wordt opgebouwd omdat op woensdag kennelijk de 1eurodag moet zijn. Vervolgens gebeurt er in het hele centrum van Bodegraven niets, tot donderdagavond, als de traditionele intocht van de Kaaskoningin begint. Drie dagen een Raadhuisplein en de straten eromheen volzetten met kermis en verder is er niets. Wie verzint dat, wie keurt dat goed? Dat dit de ondernemers in het centrum handenvol geld kost moge duidelijk zijn.Waarom zo lang en uitgebreid? En waarom staat dat Raadhuisplein vol met alleen maar kermis en een groot podium voor de muzikale artiesten?? Ieder ander  initiatief is hierdoor onmogelijk terwijl dat grote plein bij uitstek geschikt is en moet zijn voor diverse activiteiten en/of de promotie van kaas. Het is toch te gek dat de intocht van de kaaskoningin op donderdagavond zich tussen de kermiskramen door moet wurmen en dat de Bodegraven Classic en Open op zaterdagochtend zich tussen de kermiskramen door moet wringen!

Nog wat geks: tijdens de vrijdagse braderie door het centrum van Bodegraven (met standhouders van buiten Bodegraven) gebeurt er op het Raadhuisplein tot vroeg in de middag niets. Helemaal niets! Ja, er is de traditionele kaas en bloemenshow in het gemeentehuis maar die ingang is weggestopt achter de kermiskramen. Kom je het gemeentehuis uit dan loop je tegen de kermiskraam aan en een verder leeg plein waar niets gebeurt. Diezelfde kermis ondertussen die matig bezocht. Pas later in de middag wordt het daar wat drukker. En de enkele hoopvolle toerist vraagt zich op vrijdag ondertussen vertwijfeld af waar de echte Bodegraafse Najaarsmarkt is..

Ook op zaterdagochtend is het plein, na het vertrek van de oude auto’s van de Classic en Open, een droevig leeg decor.

Op de vraag hoe dit kan is niet eenvoudig antwoord te geven. Wel is duidelijk dat de kermis en de horeca op het plein wel erg veel macht lijken te hebben daar. Een publiek geheim, daar is al veel meer over geschreven.

Ondertussen is goed duidelijk, (dit heeft allemaal met het voorgaande te maken en burgemeester van der Kamp liet dat goed horen in zijn openingstoespraak bij de Kaas en Bloemenshow), dat alle instanties die de najaarsmarkt in Bodegraven organiseren niet genoeg samenwerken. Ieder doet zijn eigen ding waarbij eigenbelang bovenaan lijkt te staan. Van der Kamp noemde dat “het werken op zijn eigen eilandje”

Burgemeester van der Kamp vergeleek vervolgens in zijn toespraak Bodegraven met omliggende kaassteden als Woerden en Gouda, steden die ieder op hun eigen wijze hoog maar succesvol inzetten met kaas. Woerden met graskaas en de feestelijkheden er omheen, Gouda met zijn oude centrum en succesvolle kaasmarkt. (Zonder overbodige vierdaagse kermis en muziekfeesten!) Samenwerken met deze steden staat hoog op van der Kamps wensenlijstje. En gelijk heeft hij. Maar dan moet er wel wat gebeuren in Bodegraven, en dat is best wel mogelijk….

“De Bodegraafse Kermis en Feestdagen & de Bodegraafse Najaarsmarkt.”

Wil Bodegraven meedoen en meewerken met omliggende kaassteden als Gouda en Woerden, waar ze dus wél hoog inzetten met kaas, zal ze zich echt anders moeten gaan profileren. Daar past geen met een kermis volgezet Raadhuisplein en centrum bij. Hou het gescheiden!

Begin bijvoorbeeld met de kermis apart te houden en dat kan bijvoorbeeld heel goed tijdens de Bodegraafse Voorjaarsmarkt, als er toch (ook) al een kermis in het centrum is. Samen met de muzikale festijnen en feestavonden op het Raadhuisplein en een braderie met standhouders uit het land zal dat best een succes kunnen worden. Maar hou ook dit compact! De kermis al op dinsdag opbouwen hoeft niet, drie dagen, donderdag, vrijdag, zaterdag is zat!

Vervolgens kan de échte Bodegraafse najaarsmarkt (wellicht) weer naar de tweede dinsdag van september. Zoals het altijd was, zoals het altijd een succes was. Met de intocht van de kaaskoningin op maandag, de échte braderie door het centrum op maandagavond, waar de Bodegraafse ondernemers en verenigingen zich profileren en laten zien. (Weten we nog dat daar toen minstens 8000 man op af kwam?)

Het Raadhuisplein vervolgens is volgebouwd met terrasjes van diverse Bodegraafse horeca ondernemers zodat de opbrengst daar eerlijk verdeeld kan worden en niet alleen de buren van het gemeentehuis profiteren. Dat moet kunnen en levert één groot feestelijk centrum op. Muzikale bandjes voor achtergrondmuziek, misschien een dweilorkest, een blues of background band. Maar vooral geen kermis!

Dinsdag pakt Bodegraven dan helemaal uit als hét Kaasdorp van kaas minnend Nederland.

Het Raadhuisplein is omgetoverd in het Kaashuisplein, met de allergrootste kaas van Nederland in het middelpunt. Het Kaashuisplein waar een groot kaasontbijt wordt geserveerd door diezelfde horecaondernemers, waar kaaswedstrijden zijn, waar broodjes kaas, kaassnacks, kaasijs, kaasoliebollen en noem maar op wordt verkocht, alles door Bodegraafse ondernemers die allemaal mee verdienen en meeprofiteren. Het Kaashuisplein waar een Jeu de kaasbaan ligt, waar je kaas kan kopen aan de brik via handjeklap, waar ’s avonds een groot kaasfondue wordt gehouden, waar de kaas en bloemenshow de aandacht krijgt die het verdient, waar het kaasmuseum ook uitpakt, waar de Bodegraven Classic en Open de ruimte krijgt die het verdient. Ondertussen zetten de wereldberoemde kaaspakhuizen in het centrum hun deuren open, rijden de kaasbrikken vanaf de sfeervolle streekmarkt bij de kerk hun rondjes door het dorp, en de toeristen rijden mee. Voor de kinderen draait er een kaascarrousel…

Het zijn maar ideeën, maar zo’n dag trekt ongetwijfeld veel kijkers en toeristen naar Bodegraven. Toeristen die op maandag al komen en blijven slapen in kaashotels en kaas B&B’s. Toeristen die hun ogen uitkijken naar wat er allemaal gebeurt en wat er allemaal kan in dat kleine dorpje aan de Rijn.

Alleen moeten dan wel álle spreekwoordelijke kaaskoppen van alle markt en evenementen commissies, ondernemers en bedenkers dezelfde kant op staan. Dat is geen zware opgave. Ze hoeven alleen maar van hun eigen eilandje af te stappen! Vervolgens worden dan álle Bodegraafse kaashanden ineen geslagen en gaat er sámengewerkt worden om dit een succes te laten worden.

Dat kan slagen als iedereen meedoet: “Vooruitdenken door terug te kijken naar de toekomst!”

Volgend jaar is het thema “Boerenkaas, een sprookje op zich” Een mooi thema om het Raadhuisplein om te toveren in een sprookjesachtig kaasdecor, het Kaashuisplein.

Alleen dán kun je van Bodegraven het centrum van kaas minnend Nederland maken. En dan staat Bodegraven wellicht binnen een paar jaar boven aan de toeristische kalender met een échte najaarsmarkt.

Bodegraven waardig.

img_9888-jpg

Door: Ruud Kooistra

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

Geef een reactie