Intensieve vormen van bewegen helpen om fit te worden en te blijven. De conditie van hart en longen gaan erdoor vooruit. Dat houdt in dat we in staat zijn langere tijd achter elkaar te bewegen zonder moe te worden, en bijvoorbeeld een stuk kunnen rennen zonder in ademnood te komen. Wat is daarvoor nodig en waarom heeft bewegen dit effect? Een uitleg in drie delen.
1.Je ademhalingssysteem en bloedsomloop werken efficiënter
Bij intensieve vormen van bewegen stijgt de hartslag en versnelt de ademhaling. Dit zijn zogenaamde ‘aerobe’ activiteiten. Voorbeelden zijn stevig wandelen, joggen, zwemmen, dansen, fietsen, etc. Het hart en de longen werken samen om de spieren van zuurstof te voorzien gedurende deze inspanning. Regelmatige oefening maakt deze systemen en deze samenwerking efficiënter.
2.De doorbloeding van het lichaam verbetert
Door meer te sporten zal de doorbloeding van het lichaam verbeteren. Hierdoor slibben de aderen niet of minder snel dicht. Beweging kan er zelfs voor zorgen dat dichtgeslibde bloedbvaten (deels) herstellen. Het hart wordt bovendien sterker; de hartspier wordt vergroot waardoor er per hartslag meer bloed rondgepompt wordt. In getrainde spieren wordt het aantal kleine bloedvaten groter, zodat er meer bloed en dus zuurstof toegevoerd kan worden.
3.Je longcapaciteit wordt groter
Sporten verbetert het ademhalingssysteem: de longen kunnen meer zuurstof opnemen (je longcapaciteit vergroot). Het gevolg van betere longen is een fitter gevoel en meer energie. Bovendien heb je een lager risico op een hoge bloeddruk, hart- en vaatzieken of een hartaanval. Aerobe oefeningen kunnen de bloeddruk verlagen, vooral bij mensen met een hoge bloeddruk. Ook is er een positief effect mogelijk op de samenstelling van het cholesterol. Beweging leidt tot flinker vermindering op hart- en vaatzieken. Dit risico neemt verder af naarmate er meer of intensiever wordt gesport.