Preventief werken is een belangrijk speerpunt van de gemeente, dit is te lezen in diverse notities van vastgesteld beleid. Onbegrijpelijk voor SAM , de welzijnsorganisatie die voornamelijk preventief werk en collectief aanbod uitvoert, dat om budgettaire redenen het preventieve werk zo ad hoc wordt afgebroken wordt zonder enig alternatief voor kwetsbaren, deelnemers en vrijwilligers. Waar juist meer preventieve aanpak gewenst is verdwijnt hier aanbod om mensen te ondersteunen voordat zwaardere zorg tegen meer kosten moet worden ingezet.
Het college van burgemeester en wethouders heeft het subsidieprogramma 2025 vastgesteld op 19 november j.l. SAM is uitvoerder van het sociaal makelen, jongerenwerk en Bureau Bousa. Hiervoor ontvangt SAM jaarlijks van de gemeente subsidie. Eind november is het subsidiebudget 2025 aan SAM bekend gemaakt in een eerste subsidiegesprek. De CAO verhoging die in de aanvraag was opgenomen wordt grotendeels niet toegekend. Een bezuiniging van 145.000 euro werd daarmee aangekondigd, dat is 15% van de subsidie aanvraag voor dezelfde werkzaamheden als in voorgaande jaren. Dat is geen eenvoudige opgave om zorgvuldig uit te voeren in zo’n kort tijdsbestek tot het nieuwe jaar.
De gemeente stelt in de Voorjaarsnota 2024-2028 dat in de begroting voor het sociaal domein uitgegaan wordt van reële kosten (inclusief de daadwerkelijke indexeringen). In werkelijkheid is door de gemeente een andere indexatie toegepast. De gemeente gaat uit van 3,7%, de feitelijke Cao Sociaal Werk wijziging betreft echter 17% (ten opzichte van de laatste subsidieaanvraag 2022).
Met zo’n grote bezuiniging valt er voor SAM niet aan te ontkomen om taken af te stoten. De gemeente wilde hier geen keuze in maken en vroeg SAM hier zelf een voorstel in te doen om het effect zichtbaar te maken. SAM heeft de voor organisatie minst ingrijpende keuze onder protest voorgesteld aan de gemeente. Met daarbij een alternatieve oplossing per werkonderdeel, om zo kaalslag te voorkomen waarmee inwoners van deze gemeente geraakt zullen worden.
Resultaat: Op 11 december kreeg SAM te horen dat de gemeente het voorstel voor de te schrappen onderdelen overgenomen heeft maar ze gaat niets van de uitvoerende taken van SAM overnemen per 2025. Voor 2026 gaan ze het verder bekijken.
Zonder perspectief dat op andere wijze iets geboden zal worden door de gemeente vervalt bij SAM de volgende dienstverlening per januari 2025:
- Individuele ondersteuning van jongeren (hulpvragen binnen het jongerenwerk)
- Iedere vorm van mantelzorgondersteuning (ontmoeting, workshops, individuele ondersteuning, informatie middels Magazine en nieuwsbrief)
- Mantelzorgwaardering (mantelzorgdag en presentje)
- Huisbezoek 70+ (preventief, signalerend en informerend huisbezoek voor senioren)
De vrijwilligers en deelnemers van deze diensten zijn nog net voor de Kerst persoonlijk geïnformeerd. Middels dit persbericht informeren we de inwoners van Bodegraven-Reeuwijk en samenwerkingsorganisaties als ook toekomstige mantelzorgers, senioren en jongeren en/of hun ouders die worstelen met vragen.
SAM blijft, ondanks de bezuiniging, actief voor het verbinden van inwoners aan vrijwilligersinitiatieven, maatjes, Huizen van Alles, inburgeren, Talentencentrum, Meidenwerk, groepswerk-, ambulant,- en online Jongerenwerk, vrijwilligerscentrale en alle activiteiten van Bureau Bousa. SAM een leerwerkbedrijf en blijft plaats bieden aan een diversiteit van stagiaires. En SAM blijft 5 dagen in de week senioren ontvangen voor dagbesteding bij De Romein.