Nicole de Groot uit Bodegraven genomineerd voor leefstijlprofessional van het jaar

blank

Nicole de Groot (1974), opgegroeid en wonend in Bodegraven, is genomineerd tot leefstijlprofessional van het jaar. Een mooie titel die door de Vereniging Arts & Leefstijl gegeven wordt aan iemand die een bijzondere bijdrage heeft geleverd op het gebied van leefstijlgeneeskunde en de implementatie daarvan in de basiszorg. Nicole is verpleegkundige, mede-oprichter van het Keer Diabetes2 Om-programma. Haar aanpak in samenwerking met diëtist Connie Hoek heeft duizenden diabetespatiënten geholpen hun ziekte om te keren door middel van leefstijlveranderingen. Geduld hebben is haar motto: geef ruimte om verbeteringen in leefstijl kans te geven en blijf kijken naar de (kleine) aanpassingen met je patiënten. 

blank


Na een korte carrière in het ziekenhuis, begon Nicole 20 jaar geleden als POH in de praktijk. De huisarts waar ze voor werkte zag, in het kader van diabetesbegeleiding, een grote meerwaarde in de samenwerking tussen de diëtist en de POH. Zo ontstond haar nauwe samenwerking met diëtist Connie Hoek. Wat bleek? De adviezen die zij beide gaven, werkten elkaar tegen: waar Nicole de medicatie ophoogde, onderving Connie de hypo-gevoelens met tussendoortjes. Patiënten zaten vast in een negatieve spiraal en dit gaf enkel frustratie. 

Door met elkaar mee te kijken, hun werkwijze aan te passen én medicatie pro-actief af te bouwen, kregen ze patiënten uit deze neerwaartse spiraal. Ze zagen de populatie in de praktijk veranderen; meer energieke mensen met meer verantwoordelijkheid over hun proces, ze hadden er zelfs lol in. Na 10 jaar hadden ze een praktijk die bijna volledig vrij was van diabetesmedicatie. Wat ze daar samen deden, wilden ze groter aanpakken! Meer mensen tegelijk hetzelfde verhaal vertellen, om zo de tsunami aan nieuwe diabetespatiënten aan te kunnen. 

Samen met Voeding Leeft begonnen Nicole en Connie in 2014 met een groep van 10 mensen. Ze wonnen de Zinnige Zorg Award in 2016 en vanuit daar ging het snel. Ze hebben het programma doorontwikkeld tot Keer Diabetes2 Om en hebben al meer dan 5000 mensen begeleid. De resultaten op bloedwaarden, medicatie afbouw en meer energie zijn nog steeds verbluffend! Nu, opnieuw 10 jaar later, werkt Nicole nog steeds met veel passie aan dit programma. Voor Voeding Leeft teams leidt ze teams op, om ook groepen medisch te begeleiden. Ook geeft ze samen met Connie Hoek nog steeds elke 2 weken een nascholing aan zorgverleners waar ze meer vertellen over hun aanpak van bijna 20 jaar. En zo verspreidt de olievlek zich snel en wordt Nederland steeds een beetje beter. 

Tot 6 november kun je stemmen op Nicole via: https://www.artsenleefstijl.nl/congres/leefstijlprofessional-verkiezing.

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank