Bestuur over eventuele verkoop Evertshuis: ‘’Belangrijke ontmoetingsplek gaat verloren’’

blank

Het Evertshuis zit financieel al tijden in zwaar weer. Als oplossing stelt de gemeente voor een deel te verkopen, om voorzieningen als de bibliotheek en het theater in Bodegraven te beschermen. Het bestuur van het Evertshuis voelt echter weinig voor dit plan: hiermee zou een belangrijke ontmoetingsplek verloren gaan.

blank


Voorzitter Cor de Raadt legt uit wat eventuele verkoop zou betekenen voor het Evertshuis. ‘’We faciliteren locaties voor allerlei clubjes, op een laagdrempelige manier. Muziekles, schaken, bridgen, pottenbakken; hier concentreert het zich allemaal. Daarbovenop komen mensen hier hun boeken lenen en bezoeken ze het theater. Alle reuring geeft het Evertshuis een dorpshuisfunctie. Er is een ontmoetingsplaats ontstaan. En met alle eenzaamheid die heerst in de maatschappij, is dit nu júíst zo belangrijk.’’

Het plan van de gemeente is om een deel van het Evertshuis te verkopen. Ondanks dat de bibliotheek en het theater hierin blijven bestaan, gelooft het bestuur dat de locatie haar belangrijkste functie zal verliezen. ‘’En dat is waar we waarde aan hechten: de brede functie. Niet het gebouw. Als we zaaltjes, cursusruimtes en muzieklokalen kwijt konden op een nieuwbouwgedeelte, zouden we tekenen. Helaas is dat niet het geval, waardoor (kleinschalige) initiatieven én sociale gelegenheden wegvallen. Per jaar komen hier 120.000 mensen binnen; dat is niet niks’’, aldus Cor.

blank

‘’Het is simpel. Wat je verkoopt, krijg je niet meer terug. Dat we financieel in zwaar weer zitten, klopt. Maar uit berekeningen blijkt dat verkoop van de locatie weinig doet voor kostenreductie. Dan komen we voor een afweging te staan: is dit het waard om zo’n plek voor weg te gooien?’’, vraagt Cor zich af.

Ondertussen begint er onder de inwoners het één en ander te borrelen. ‘’Er wordt bijvoorbeeld gewerkt aan petities en acties. Dat laat zien hoe belangrijk het Evertshuis is voor Bodegraven. Het is niet omdat ik toevallig de bestuurder ben- ik zou het gewoon écht heel zonde vinden als dit de nek wordt omgedraaid. Laten we hopen op nieuwe oplossingen’’

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank