Opknap beurt voor historische begraafplaats Sint Gallushof

blank

De Historische Kring Bodegraven heeft recentelijk de historische begraafplaats Sint Gallushof een ingrijpende opknapbeurt gegeven en afgelopen woensdag werden er de eerste informatiebordjes geplaatst die voor bezoekers de teksten op de grafstenen leesbaar maken.

blank


Een bordje is voorzien van een QR-code, zo kunnen geïnteresseerden eenvoudig toegang krijgen tot de levensgeschiedenis van die persoon. De Sint Gallushof, oorspronkelijk gelegen aan de zuidkant van de Sint Galluskerk, heeft een rijke maar tragische geschiedenis. Het kerkhof was onderdeel van de kerk, maar na de verwoestingen door Franse troepen in de 17e eeuw raakte het in verval en werd het nauwelijks nog onderhouden. Halverwege de 19e eeuw werd er aan de noordkant van de grotendeels herbouwde kerk een nieuw kerkhof aangelegd, dat echter slechts korte tijd in gebruik bleef omdat men vond dat een begraafplaats in het centrum van het dorp niet erg hygiënisch was.

blank

Wat jarenlang resteerde was een verwaarloosde, maar wel een Sint Gallushof met weelderige bomengroei. Met de veranderingen op de begraafplaats Sint Gallushof hoopt de Historische Kring Bodegraven de vergeten verhalen van de Bodegraafse gemeenschap weer onder de aandacht te brengen en bezoekers de mogelijkheid te bieden de geschiedenis op een toegankelijke en boeiende manier te ontdekken. Volgende week wordt het laatste deel van de bordjes geplaatst en is de historische begraafplaats in zijn oude glorie hersteld. Bij het entree aan de oost- en westzijde komen nog bordjes met een overzicht en uitleg. Tot slot, het wandelpad via het Gallushof is nu ook, met een 100 jaar oude boom, opgenomen in de route van de “Oude bomenwandeling”. 

Het project is mogelijk gemaakt door het Fonds Sport&Cultuur (FS&C) dat onderdeel is van Stichting Ondernemersfonds Bodegraven-Reeuwijk.

Door: Broos de Groot

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank