Jan Vergeer blikt terug op 10 jaar politiek: De invloed die je hebt op je eigen leefomgeving is enorm waardevol

blank

In 2022 werd Jan Vergeer verkozen tot politicus van het jaar. Als fractievoorzitter van het CDA Bodegraven-Reeuwijk behaalde hij datzelfde jaar een politieke overwinning toen het CDA de grootste partij werd binnen de gemeenteraad. Na ruim 10 jaar neemt Jan nu afscheid van de politiek in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Wij spraken met hem over zijn carrière, trots, en toekomst.

blank


Waar kijk je het meest trots op terug?

“Het meest trots ben ik op de actie Veilig Fietsen. Hier hebben we ons als CDA-fractie een aantal jaar geleden hard voor gemaakt. Deze actie heeft ertoe geleid dat fietsknelpunten door de hele gemeente zijn aangepakt en verbeterd. Bovendien is er nu meer aandacht voor fietserveiligheid bij de planvorming en aanleg van wegen.”

“Daarnaast was de verkiezingswinst in 2022 als lijsttrekker van het CDA een geweldige ervaring. Ook het opvolgende traject als verkenner en formateur van de nieuwe coalitie was bijzonder.”

blank

Als wij aan de mensen op straat vragen: wie is Jan Vergeer, wat zeggen ze dan over jou, denk je?

“Mijn kinderen zijn nu 12 en 13, en hun wereld wordt steeds groter. Ik hoor dan ook steeds vaker: ‘dat is de vader van Sepp en Wout’. Eigenlijk is dat ook de allermooiste manier om aangesproken te worden.”

Welk dossier had je graag willen afmaken?

“Er zijn er twee: Ten eerste had ik graag een veilige fietsoversteek bij de oprit van de N11 (Kluifrotonde) gerealiseerd. Dat is echt een gevaarlijk punt, waar veel te weinig aandacht en urgentie voor is. Ik ben blij dat mijn opvolger, Reinder van Meijeren, zich hier ook vol voor gaat inzetten.”

“Ten tweede had ik me graag blijvend ingezet voor het behoud van ons karakteristieke agrarische polderlandschap. De invulling die de provincie en Natuurmonumenten ons buitengebied nu door de strot duwen, is niet realistisch en op de lange termijn niet betaalbaar en beheerbaar. We hebben onze boeren keihard nodig voor onze voedselvoorziening, het beheer van onze karakteristieke polders en de leefbaarheid en vitaliteit van onze kleine kernen.”

Waar heb je het meest wakker van gelegen in jouw politieke carrière?

“Een van de onderwerpen die ik wel heftig vond, was het plan om grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten te realiseren pal naast nieuwbouwwijk Vrijeveld, waar de toekomstige bewoners net de koopakte hadden getekend. De kopers wisten van niets, terwijl de gemeente bij beide plannen betrokken was. Dat voelde echt niet goed. Ondanks het feit dat huisvesting voor arbeidsmigranten nodig is, ben ik blij dat het gelukt is om het plan op die locatie van tafel te krijgen.”

“Een ander moment dat me bij zal blijven, is het overlijden van Willem Zuyderduyn. Willem was een heel actief raadslid en fractievoorzitter van Lokaal Liberaal. In een speciale raadsvergadering hebben we stilgestaan bij zijn overlijden. In het bijzijn van zijn familie heb ik daar namens de raad het woord gevoerd. Dat was voor mij het zwaarste moment in de raadzaal van de afgelopen 10 jaar.”

blank

Waarom is de politiek aan te raden voor jongeren?

“Omdat je er zo ontzettend veel van leert, wat je in je verdere loopbaan heel goed kunt gebruiken. Je leert bijvoorbeeld begrotingen lezen, stukken doorgronden, de juiste vragen stellen, je standpunten verwoorden, debatteren, en nog veel meer. Daarnaast leer je heel veel mensen kennen en heb je echt invloed op de keuzes in je eigen leefomgeving. Kortom: doen!”

Ben je nieuwsgierig geworden naar een carrière in de politiek?
Stuur dan gerust een mail naar CDA-raadslid Dieter Möckelmann: dmockelmann@bodegraven-reeuwijk.nl.

blank

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank