Sluiting Kaasmuseum Bodegraven

blank

Met pijn in het hart kondigt het bestuur van het Kaasmuseum in Bodegraven de definitieve sluiting van het museum aan. Dit is het gevolg van het, na drie jaar, afbouwen van de gemeentelijke subsidies en het daaropvolgende verlies van sponsoring door lokale kaashandelaren. Hierdoor is het voor ons niet langer mogelijk om de deuren van het pand in de Markstraat open te houden. De sluiting markeert het einde van een tijdperk waarin het Kaasmuseum diende als een bastion van kennis over de kunst van het kaasmaken en de rijke kaashandelstraditie van Bodegraven.

blank


Deze beslissing doet veel pijn want de impact van deze sluiting reikt verder dan onze muren; het is een verlies voor de gemeenschap en de vele vrijwilligers die hun tijd en passie hebben gewijd aan het delen van onze collectie met bezoekers van heinde en verre en van alle leeftijden.

Het bestuur heeft altijd als voornaamste taak gehad om de collectie voor een breed publiek toegankelijk te houden, en hierin zijn zij geslaagd. Een significant deel van de collectie heeft een nieuw thuis gevonden in het Streekmuseum in Reeuwijk, dat met de recent opgeleverde nieuwbouw voldoende ruimte biedt voor de belangrijkste items. Daarnaast zijn andere objecten overgedragen aan musea zoals Museum Gouda, Museum “it Tsiispakhûs” in Wommels (Fr), Museum “De Schilpen” in Maasland, en de Historische Kring in Bodegraven

Sommige onderdelen van de collectie die in bruikleen waren gegeven, zijn teruggekeerd naar de rechtmatige eigenaren. Bovendien heeft de commissie die de jaarlijkse Najaarsmarkt organiseert, een deel van de collectie over de Kaaskoningin in gebruik genomen.

Hoewel de sluiting van het Kaasmuseum een groot verlies is voor Bodegraven, kijkt het bestuur met een gevoel van voldoening terug op de jaren dat het museum open was. De collectie (Cultureel Erfgoed van Bodegraven) is verantwoord elders ondergebracht en blijft zo voor toekomstige generaties behouden.

Het bestuur en de vrijwilligers van het Kaasmuseum willen alle bezoekers, donateurs, sponsors en partners bedanken voor hun jarenlange steun. We zullen de vele mooie herinneringen die we samen hebben gemaakt altijd koesteren.

Ook nodigen wij u uit om ons te blijven volgen via onze sociale mediakanalen op Facebook (Kaasmuseum Bodegraven) en X (@KaasmuseumB) en het Streekmuseum te Reeuwijk (www.streekmuseumreeuwijk.nl) voor updates over de toekomst van onze collectie en educatieve initiatieven. Het is een moeilijke tijd, maar we zijn vastberaden om de erfenis van het Kaasmuseum voort te zetten.

Bestuur Kaasmuseum Bodegraven

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank