Woningnood onderwerp bij debat Bodegraafse Balie

Bodegraven – Op dinsdagavond 10 september wordt het eerste seizoen van de Bodegraafse Balie in het Evertshuis afgetrapt met een debat over de nieuwe woningnood. Anne ter Steege, directeur van de lokale wooncorporatie Mozaïek Wonen legt uit hoe het kan dat vroeger de woningcorporatie garant stond voor wie onderdak nodig had, maar tegenwoordig niet meer.




De rol van de wooncorporaties is door voorgaande regeringen steeds kleiner gemaakt, en met belasting en de verhuurdersheffing is hun vermogen om te investeren afgenomen. Anne ter Steege: “Ouder worden, opgroeien en meedoen kan niet zonder een thuis – en op dit moment zijn er te weinig woningen. Daarom willen wij op allerlei manieren onze woningvoorraad vergroten.”

Vergunning

Lastig is het ook om vergunningen en procedures rond te krijgen. “In onze regio staan al veel woningen. De kans dat wij ergens gaan (ver)bouwen waar al veel mensen wonen is dan ook groot. Dit wekt nog wel eens zorgen op van de bestaande woningen: soms heel begrijpelijk. Ik zou zo graag samen met bewoners nadenken hoe je hierover in gesprek kunt vanuit de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor wijken en buurten”, aldus Anne ter Steege.

Starters

En dan is er ook nog de vraag wie er voorrang krijgt als er een woning is. Lokale starters, statushouders, mensen met urgentie of ook mensen van elders. Anne ter Steege: “Prettig en fijn wonen gaat niet alleen het hebben van een goed huis. Dat gaat ook over de buurt, de voorzieningen en het contact met de buurt en buren. Vanuit Mozaïek Wonen willen wij de gemeenschappen in wijken en buurten sterk houden of maken, maar dat kunnen we niet alleen. Daar hebben we bewoners, gemeente en andere organisaties voor nodig”.

Respect

De Bodegraafse Balie is er iedere 2e dinsdag van de maand, en is gratis toegankelijk. De avonden beginnen om 20.00 uur, eindigen om 21.00 uur, waarna aan de bar nog kan worden nagepraat. Er is een team van 5 gespreksleiders die garanderen dat het gesprek op een waardige en respectvolle wijze zal verlopen. Gedurende het theaterseizoen zullen zij bij toerbeurt een gast uitnodigen en de avond leiden. Suggesties voor gasten zijn welkom via info@evertshuis.nl.

Ontmoeten

Het idee van de Bodegraafse Balie is geïnspireerd op de debatcentra in veel steden, waar mensen rond allerlei onderwerpen elkaar kunnen ontmoeten in gesprek, op basis van goede informatie. De formule past ook goed in de ambitie van het Evertshuis om zich te ontwikkelen in de richting van het Story House concept.

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank