Terugblik Leendert Spijker van 20 jaar voorzitter van Stichting Historische Kring Bodegraven

blank

Bodegraven – Leendert Spijker, een bekend gezicht in Bodegraven, heeft na 20 jaar afscheid genomen als voorzitter van de Stichting Historische Kring Bodegraven (SHKB). Spijker, die de stichting in 2004 oprichtte, blijft echter nauw betrokken bij de organisatie.

blank


Leendert Spijker, nu 76 jaar oud, startte de stichting nadat hij merkte dat Bodegraven nog geen historisch archief had, terwijl andere gemeenten dat wel hadden. Samen met Koos Karssen, die een weddenschap van 1000 euro met hem aanging, richtte hij de SHKB op. “In het begin waren we amateurs, maar al snel hadden we een eigen onderkomen en een groot archief met 18.000 foto’s in de cloud,” vertelt Spijker.

De stichting heeft een uitgebreid team van vrijwilligers. Jan Stolwijk beheert het archief, terwijl John de Vries is voor de historie over de Romeinen verantwoordelijk. Spijker zelf was verantwoordelijk voor het magazine ‘Boreftse Berichten’. “Het was altijd een sport om leuke artikelen te vinden in ons archief van negen kasten vol boeken. Inmiddels hebben we 42 edities uitgegeven,” zegt hij trots.

blank

Met zo’n 700 leden in Bodegraven, met ook mensen over de hele wereld, waarvan velen nog steeds een band met Bodegraven hebben, heeft de SHKB een stevige plek in de gemeenschap. Naast het magazine heeft de stichting ook verschillende boeken uitgebracht, zoals ‘Mensen, Winkels en Kazen’, een project dat veel arbeid vergde, maar zeer de moeite waard was.

Met plezier en passie heeft Leendert Spijker 20 jaar lang leiding gegeven aan de SHKB en hij blijft een onmisbare schakel in het behoud van de geschiedenis van Bodegraven.

Terugkijkend op de afgelopen 20 jaar noemt Spijker het verkrijgen van een eigen locatie in het Groene Hart Huys en het uitbrengen van het plaatjesboek met bijna 400 stickers in samenwerking met John de Vries als hoogtepunten. “Het plaatjesboek was een groot succes, veel inwoners spaarden en ruilden de plaatjes, het was geweldig om te zien hoe dit leefde,” vertelt hij.

Hoewel Spijker nu geen deel meer uitmaakt van het bestuur, blijft hij actief betrokken bij de stichting. “Ik blijf rondwandelingen doen en open monumentendagen organiseren,” legt hij uit. Het voorzitterschap is overgenomen door Broos de Groot, terwijl Pieter Verhorst, met zijn achtergrond in de drukkerswereld, nu het blad vormgeeft.

blank

Een nieuw project waar Spijker zich op richt, is de begraafplaats achter de dorpskerk, voorheen bekend als St. Galleshof. “We hebben 27 grafstenen gevonden, waarvan we voor 14 personen qua informatie hebben kunnen achterhalen en hier een kort verhaaltje van hebben geschreven. Deze verhalen komen op bordjes bij de graven te staan, die volgende maand worden geplaatst,” legt hij uit. De gemeente zorgt ervoor dat de omgeving netjes wordt gemaakt.

Najaarsmarkt 2024

Tijdens de Najaarsmarkt zal de SHKB met een kraam aanwezig zijn om mensen te informeren over de stichting en om boekjes te verkopen.

Met plezier en passie heeft Leendert Spijker 20 jaar lang leiding gegeven aan de SHKB en hij blijft een onmisbare schakel in het behoud van de geschiedenis van Bodegraven.

Foto van het huidige bestuur van de Stichting Historische Kring Bodegraven

blank

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank